Makluman

Laman perkongsian ilmu, pemurnian akidah, membanteras perbomohan, tolong menolong dan perubatan alternatif menurut Islam dan tradisional untuk mencari redha Allah SWT
Free Image Hosting
Assalamualaikum wbh pembaca mukmin sekelian.
Mulai 1 Dec 2012, Laman Emjay di emjayjb.multiply.com telah tidak lagi beroperasi disebabkan Multiply tidak mampu lagi mengendalikannya. Laman Emjay di Multiply yang telah beroperasi semenjak 2006 telah berpindah ke blogspot ini. Maaf di atas segala kesulitan. Selamat membaca dan semoga Allah memberikan taufik hidayah rahmat dan berkat kepada para pembaca sekelian.

Sempena Aidilfitri ini, saya mengucapkan; Taqabalallhu minnna wa minkum
(Semoga Allah SWT menerima amal saya dan amal Anda)

Tuesday, 28 October 2008

Hidup lebih sihat tanpa tepung gandum putih (bleached).

Hidup lebih sihat tanpa tepung gandum putih (bleached).

Assalamualaikum wbh

Beberapa bulan kebelakangan ini saya memang tersangat sibuk dan memenatkan. Insya-Allah hujung November saya dapat berehat dan dapat menulis lebih banyak artikel.

Dua hari lepas alhamdulillah saya dan isteri dapat berkunjung ke rumah kakak sulung saya. Kakak saya  ini sudah uzur maklumlah usia sudah melebihi 60 tahun. Abang ipar saya sudah berusia 68 tahun tetapi alhamdulillah kelihatan masih segak. Kakak dan abang ipar saya ini tinggal di Felda dan menjalankan kedai runcit di hadapan rumahnya. 

Dalam kunjungan saya kali ini, saya terserempak dengan satu pasangan yang juga bertamu ke rumah kakak saya ini. Pasangan ini dari kalangan orang berada berjawatan besar dan memandu kereta mewah. Apa yang ingin saya ceritakan di sini ialah berkenaan tetamu sang suami. Sang suami yang saya namakan Mr Y ini adalah orang penting di salah sebuah kilang pengeluar tepung gandum. Dengan kesempatan yang diberikan Allah SWT ini, saya mengambil peluang untuk bertanya berbagai soalan berkenaan tepung gandum.

Maklumat pertama yang saya perolehi dari Mr Y ini ialah bahawa tepung gandum bersubsidi adalah dari jenama Cap Kunci yang  boleh dibeli di pasaran dengan harga sekitar RM1.45 manakala tepung dari jenama lainnya adalah tidak bersubsidi dan dijual pada harga sekitar RM2.80. Apa yang saya ingin kemukakan sebagai satu persoalan ialah mengapakah rakyat marhaen tidak berpeluang untuk membeli tepung Cap Kunci ini? Pekedai terutama pekedai kecil yang memerlukan tepung Cap Kunci untuk membuat roti canai juga menghadapi masalah besar untuk mendapatkannya di pasaran. Agaknya siapakah yang berjaya membeli tepung Cap Kunci ini?? 

Seterusnya saya bertanya  bagaimana tepung gandum dihasilkan. Mr Y menjelaskan dengan terperinci proses bagaimana tepung gandum ini dihasilkan termasuk bagaimana tepung ini dilunturkan warnanya. Apa bila tiba bab ini, saya mencelah menceritakan bagaimana bahan kimia BENZOYL PEROXIDE (BP) digunakan untuk menjadikan tepung gandum berwarna putih melepak. 

Tepung gandum setelah dikisar berwarna kekuningan. Dengan mencampurkan bahan kimia BP ke dalam tepung ini, warna tepung akan dilunturkan menjadi warna putih dalam masa yang singkat. Mr Y menjelaskan kepada saya bahawa bahan kimia BP ini adalah merbahaya dan boleh menyebabkan berbagai penyakit. Mr Y menambah cerita bahawa kilang dimana beliau bekerja adalah satu-satunya kilang yang tidak menggunakan BP untuk memutihkan tepung. Beliau menambah bahawa pada satu waktu dahulu, satu lori tepung gandum seberat 20 tan untuk dieksport ke Singapore telah ditegah masuk kerana mengandungi bahan kimia BP. Bagusnya Singapore, mereka mengharamkan jualan tepung gandum yang mengandungi bahan kimia BP kerana hendak menjaga kesihatan rakyatnya tetapi mengapa Malaysia terus menzalimi rakyatnya dengan membenarkan jualan tepung yang mengandungi kimia merbahaya BP ini??

Saya cukup merasa seronok kerana mengetahui ada jenama tepung gandum di Malaysia yang tidak mengandungi bahan kimia BP yang merbahaya ini. Demi untuk mengesahkan cerita dari Mr Y ini saya masuk ke kedai kakak saya untuk mengambil beberapa bungkusan tepung gandum yang dikeluarkan oleh kilang Mr Y bekerja. Saya membuat semakan pada bungkusan tepung tersebut untuk mengesahkan tiada perkataan “Benzoyl Peroxide” di luarnya. Setelah puas menyemak, saya begitu terkejut apabila melihat bungkusan ini tertera “mengandungi Benzoyl Peroxide”. Mr Y lebih terkejut kerana pada sangkaannya kilang dimana beliau bekerja tidak menggunakan BP untuk melunturkan tepung gandum. Selain terkejut, Mr Y amat malu apabila sangkaannya bahawa kilang tepung tempat beliau bekerja tidak  menggunakan BP adalah meleset.
Lihatlah tulisan "Mengandungi Benzoyl Peroxide" yang dibenarkan di dalam gambar di atas.

Semalam saya mengGoogle untuk mencari bacaan tambahan tentang BP dan berikut adalah antara dapatan saya:


Benzoyl Peroxide
Benzoyl Peroxide is a highly potent chemical often used in low concentrations as an acne treatment.  Benzoyl Peroxide basically works as a peeling agent, stripping dead skin cells and killing bacteria within pores.  Pure benzoyl peroxide is highly flammable, explosive, toxic, and is suspected of being a possible tumor promoter.
Although Benzoyl Peroxide is generally considered safe at low concentrations, since it breaks down in contact with skin, it is known for causing nasty side effects such as hives, swelling of the face, itching, and dry and peeling skin.  It is also a powerful bleaching agent and will cause discoloration when it comes in contact with clothing and hair.


Benzoyl Peroxide

Classified as: TOXIC, FLAMMABLE and EXPLOSIVE

Toxicology

Possible tumor promoter. May act as a mutagen. Toxic by inhalation. May be harmful if swallowed and in contact with skin. Eye, skin and respiratory irritant. Typical TLV 5 mg/m3.

 Toxicity to humans, including carcinogenicity, reproductive and developmental toxicity, neurotoxicity, and acute toxicity.

 
*** Benzoyl peroxide presents a number of hazards. Firstly, it is potentially explosive when mixed with organic material. Friction or grinding may also be sufficient to make it explode. 

*** The compound is very flammable. 

*** Benzoyl peroxide is toxic if you breathe it in, and may be harmful if you swallow it or get it on the skin. 

*** In addition, benzoyl peroxide may act as a tumor promoter.

Daripada keterangan dari 4 laman web di atas dapat dijelaskan bahawa Benzoyl Peroxide adalah :
·        Bahan toksik
·        Bahan penggalak tumor
·        Boleh menyebabkan alahan pada kulit
·        Bahan mutagen iaitu bahan yang boleh menyebabkan mutasi pada sel badan.
·        Bahan peluntur kuat yang mampu melunturkan iaitu menukarkan ke warna putih pakaian dan juga rambut yang berwarna.

Itulah sebabnya BP digunakan untuk menukarkan warna tepung gandum kepada warna putih kerana BP adalah satu bahan peluntur yang amat kuat sehinggakan rambut hitam boleh bertukar putih bila disentuhkan BP ini.


Proses pemutihan tepung gandum dilakukan adalah dengan cara mencampurkan tepung gandum dengan bahan kimia BP ini. Dalam tempuh yang singkat, iaitu tidak sampai pun 1 jam, semua tepung gandum ini akan bertukar ke putih. Selain menukar (meluntur) kepada warna putih, BP juga bertindak balas dengan tepung gandum ini lalu menukarkan protin gluten yang terdapat dalam tepung gandum ini. Ia juga  mengakibatkan sebahagian nutrisi didalam tepung gandum yang asal merosot. Ini mengakibatkan serangga kurang menggemari tepung putih berbanding tepung gandum yang asal (sila baca artikel berbahasa Inggeris di bawah). BP ini akan terus berada di dalam tepung putih ini apabila dipasarkan.


Dalam bahasa mudah, tepung gandum putih adalah kurang baik kerana mengandungi bahan toksik BP yang boleh mengakibatkan berbagai masalah disamping sebahagian nutrisinya telah hilang.
Saya sebagai seorang yang pernah mengalami “acute gout” sudah masak benar dengan kesan negatif tepung putih ini ke atas pesakit gout. Sesiapa yang menghidap penyakit gout, sila buat eksperimen ini. Sebagai permulaannya, kawallah permakanan sehingga gout anda berkurang dan hampir tidak ada. Setelah itu, makanlah makanan yang dibuat dari tepung putih seperti mee kuning atau roti canai dalam kuantiti yang banyak dan tunggulah kesannya. Insya-Allah dalam tempuh 24 jam, pesakit gout akan mengalami simptom gout yang serius. Itulah akibat dari memakan tepung putih yang mengandungi bahan kimia Benzoyl Peroxide.


Sebagai eksperimen kawalan (control experiment), lakukan pula eksperimen yang sama seperti di atas tetapi menggunakan pula spageti atau makaroni atau capati. Kesemua makanan ini diperbuat daripada gandum juga namun tepung ini tidak campurkan dengan benzoyl peroxide. Insya-Allah eksperimen ini tidak akan menyebabkan symptom gout. 


Daripada kedua-dua eksperimen ini menunjukkan dengan jelas bahawa bukan gandum yang membahayakan pesakit gout namun ialah kandungan benzoyl peroxide di dalam tepung gandumlah yang membahayakan pesakit gout.


Bagi mee kuning, selain benzoyl peroxide yang merbahaya, kandungan aid borik sebagai pengawet di dalamnya menambah parah kepada pesakit gout.


Bagi pesakit gout, bacalah dan amalkanlah saranan saya sebagaimana di dalam srtikel bertajuk GOUT, punca dan insya-Allah anda boleh puleh, TIPs di http://emjayjb.multiply.com/journal/item/75 .
Pesakit gout, diabetes dan arthritis perlu mengelakkan segala makanan yang mengandungi tepung gandum putih (yang telah dilunturkan oleh BP) seperti mee kuning, roti canai, roti serta kueh mueh yang diperbuat dari bahan ini.

Bagi pendapat saya sebenarnya terdapat agenda sulit mengapa tepung gandum perlu diputihkan dengan menggunakan bahan kimia BP ini. Begitulah juga mengapa garam halus dimasukan bahan kimia merbahaya di dalamnya. Kesemua usaha ini adalah bermotifkan agar kesemua manusia kecuali Y***** mengalami ………….

Hidup lebih sihat tanpa tepung gandum putih (bleached). 

Seorang manusia tidak akan menerima kesan negatif dari BP dalam tempuh yang singkat. Namun setelah mengambil produk tepung putih untuk tempuh yang panjang iaitu melebihi 20 atau 30 tahun, kesan negatif dari BP bakal semakin ketara. Kini masalah gout, athritis dan diabetes semakin lumrah di kalangan rakyat Malaysia. Penyakit ini mula menyerang seawal usia hujung 20an atau awal 30an. Pada pendapat saya, produk dari tepung putih adalah satu punca penting selain banyak faktor lain yang menyebabkan gout, diabetes dan athritis.

Kini alhamdulillah terdapat tepung gandum yang tidak mengandungi Benzoyl Peroxide seperti tepung Faiza seperti berikut:

Gambar di bawah juga adalah satu tepung yang tidak mengandungi Benzoyl PeroxideDi bawah ini saya copy paste bahan bacaan tambahan berkenaan tepung gandum putih serta bahan kimia benzoyl peroxide di dalamnya.


Sekian wassalam wallahuaqlamEmjay

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Is there a difference between bread flour and unbleached flour??

http://ph.answers.yahoo.com/question/index?qid=20081007133505AA2GP8o

Best Answer - Chosen by Asker

All-purpose flour and bread flour can be divided into two types: unbleached flour, also called bread flour, and bleached flour. The main difference between the two is how the flour is processed. In order to make flour the wheat kernel is ground down into fine particles. The ground wheat has a distinct yellow color due to the presence of carotenoid pigments called xanthophylls. This pigment also gives a yellow color to potatoes and onions. At this point the flour is both oxidized to whiten the yellow color and matured. When flour is oxidized the gluten proteins present in the flour are altered. More specifically, the oxidation process enhances the formation of disulfide bonds between gluten proteins. These bonds make the flour more suited for baking, as it enables the flour to form stronger, more elastic dough.

Unbleached and bleached flour are whitened and matured by different methods:

Unbleached flour is matured and bleached naturally by oxygen present in the air. While this process is very simple there are some disadvantages. This method is somewhat unreliable and rather time-consuming, taking up to several months to complete. The flour also occupies space in the producer's warehouse while maturing. This storage expense is costly for the producer and makes bleached flour more expensive than unbleached flour.

Many decades ago, flour producers found that they could speed up the whitening and maturing process by treating flour with certain chemicals. The result is bleached flour. This process takes only minutes instead of weeks. However, the health risks surrounding the chemicals and bleached flour remain controversial. Many European countries ban the production of bleached flour. In the United States, any flours treated with these bleaching chemicals must be labeled as bleached.

There are several different chemicals that are used to bleach and mature flour. Benzoyl peroxide, chloride gas, and chlorine dioxide are all used to whiten the flour. Ascorbic acid (vitamin C) and potassium bromate are also commonly added to strengthen and oxidize the flour. Potassium bromate is a suspected carcinogen and has been banned from food in Europe, Japan, and Canada, but not in the United States. Only flours sold in California are required by law to label the addition of potassium bromate. Such flours are often referred to as "brominated".

The chemicals above are potentially toxic, but the safety of treated flour is heavily debated. Some people think that the chemicals only leave minor, if any, residues behind in the bleached flour. Others think that the remaining chemicals pose a more serious threat. Some people are even able to taste a bitter aftertaste from these chemicals. Additionally, using these chemicals is not environmentally friendly. However, don't be misled into thinking that unbleached flour is chemical-free. Many brands also use potassium bromate as a maturing agent. If you're concerned about these chemicals, I recommend purchasing organic flour or flour from producers that don't use these chemicals (look for unbleached flour that is also "unbrominated"). Fortunately, it appears that flour producers in the U.S. are phasing out the use of potassium bromate in favor of ascorbic acid, which is not a carcinogen.

There are other differences between unbleached and bleached flour besides the addition of chemicals. Surprisingly, the nutritional values of the two flours are practically identical. The main difference is that the chloride used in bleached flour destroys a small amount of vitamin E. This removal is considered by some to be negligible, since white flour only contains a small amount of this vitamin anyway. The two types of flour are generally interchangeable in recipes, however they have a noticeable difference in consistency. Unbleached flour has a higher level of gluten than bleached, and therefore it is preferred when making yeast breads and sturdier baked goods. Bleached flour has a lower level of gluten and a finer grain. It generally produces a slightly lighter and softer product than products made with unbleached flour. It is therefore more commonly used when making delicate pastries. Many cooks also use bleached flour in products where a white color is desired, as unbleached flour retains a more golden hue.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

The poisons in your food 

 WHITE BREAD


By William Longgood
http://www.vedicsociety.org/the-poisons-in-your-food-a-155.html
"The average loaf of commercial white bread sold today is primarily the product of chemical ingenuity, clever mechanical technology and advertising guile. It is subjected to a bombardment of chemicals, stripped of virtually all nutrients, given a few synthetic vitamins, shot with emulsifier to keep it soft and, sold to the gullible public as an enriched product."--Willliam Longgood

For more than twenty-five years bread flour was bleached and "matured" with nitrogen trichloride, a gas known as Agene.Sir Edward Mellanby, a distinguished British physician and nutritionist , discovered that dogs fed bread made with Agene treated flour developed "running fits" or "canine hysteria". Some ten years after the substance was found to be a powerful nerve poison for dogs, the use of Agene in bread making was legally banned.

A substitute gas was found by the flour millers. This gas is known as Chlorine Dioxide. The authoritative publication 'Lockwood's Flour Milling' has this to say about the gas:
"The use of Chlorine dioxide is more powerful than nitrogen trichloride (Agene); the quantities used are one- third to half those of nitrogen trichloride. Chlorine dioxide not only oxidises the flour pigment but also has a valuable bleaching effect on the colouring matter of the bran, which makes it particularly valuable for bleaching low grade flours."

Use of chlorine dioxide was approved over the protests of many USA nutritionists. The FDA (Food and Drugs Administration of USA) lists the gas as a poisonous substance, permitting on grounds that it is 'probably safe as normally used'. The late Leonard Wickenden , a noted chemist, pointed out in his book 'Our Daily Poison" that "No one has yet discovered that it gives dogs running fits so it is considered quite safe."

While Agene and chlorine dioxide generally are called bleaches, their primary purpose is to age flour artificially. Aging is considered necessary to give some flours the right consistency, but to avoid costly storage and waiting for the process to take place, they are given a shot of gas.
Samuel Lepkovsky of the College of Agriculture at the University of California in Berkley, and author of "Bread problem in war and in peace", noted that "instead of being alarmed at the decreased nutritive value of white flour as shown by the inability of insect pests to thrive on it, the production of white flour was hailed as a great forward step."

In milling, flour is treated with improvers, oxidising agents such as persulfate, bromain, iodate, and nitrogen trichloride, which affect protease activity and gluten properties.
Bleaching agents such as oxides of nitrogen, chlorines and benzoyl peroxide convert the yellow carotenoid pigment to colourless compounds because of alleged consumer desire for white bread.
An obstacle to overcome is the common belief that there is little if any nutritional difference between white and whole-wheat bread. The baker is delighted to maintain this canard because white flour will keep much longer than whole-wheat. Several scientists have noted that bugs avoid bleached flour because it does not have enough nutrition to keep them alive. "Only humans eat it," said Dr. Carlson.

Sylvester Graham said that whole-wheat bread (whole wheat is wheat ground as flour but with bran and all other substances retained in the flour) was almost a complete food and in addition could cure digestive disorders such as constipation and diarrhoea. He also warned that removal of the bran by bolting or separating from the milled flour reduced the nutritive value.

Lepkovsky quoted a J.B. Orr as recalling that during the Napoleonic wars the men from northern England and southern Scotland who lived in the country side and had plenty of whole-wheat grain, milk, eggs and vegetables were big, powerful and energetic men who made the best infantry soldiers of Europe . During the Boer war a large percentage of the recruits from this same district were short, frail weaklings who could not be used as soldiers.

"A commission was appointed to investigate the cause of this striking change in the physical condition of these men, and it was found that many people who had moved off the land and had gone into the slums of the big cities had their eating habits changed. They were depending too largely on white flour and sugar".

Despite spirited opposition to white bread by many doctors and health officials, the milling industry laid down a massive propaganda barrage which buried its opponents. Anyone who attacked the nutritive values of white bread was denounced. Industry was aided in this campaign by organised medicine and the government. "The nutritional poverty of white bread as compared with whole-wheat was so great as to demand attention".

This led to the fortification of white bread.
To understand what is involved in fortifying bread, it is helpful to observe what happens to the grain in milling:

A grain of wheat or berry, as it is called, is composed of three principal parts: 1.the outer shell or husk, 2.the endosperm or kernel and 3.the germ from which the grain reproduces itself. When the grain is planted the husk protects the seed while it germinates, and the endosperm- a carbohydrate- feeds the germ until it gets a foothold and takes nutrients from the earth and air.

The modern steel flour mill is a devilishly clever device; it removes the husk and the germ of a grain of wheat, leaving only the endosperm. It is the endosperm from which flour is made.
The flour that emerges is little more than pure starch, containing only about seven to eleven per cent low grade protein. When mixed with water, the flour becomes an easily shaped paste. The miller loves white flour because of its long-keeping qualities and unattractiveness to bugs. But a secondary attraction is that he can sell the removed bran as feed for animals, and the wheat germ as a food supplement for human beings and animals.

Dr.Carlson said: "It is a tragedy to me... that we mill the best of our ingredients out of our grain and that the best part is fed to hogs and cattle while we eat the poorest part."
In the discarded parts are nutrients essential to human health and life. Some twenty natural vitamins and minerals are removed from white bread and are replaced with four or five synthetic ones at higher cost and call the product "enriched or fortified."

Numerous experiments have confirmed the nutritional inadequacy of "enriched" bread compared to the whole-wheat. In one experiment carried out by Dr.Estelle Howley, Associate Professor of Paediatrics and Nutrition at Rochester University, one group of rats was fed "enriched" commercial white bread and another was given bread made with the Cornell formula which was formulated by Dr. Clive McCay at Cornell, consisting of unbleached flour enriched with natural food products such as wheat germ, soy-bean flour, and a high proportion of milk solids.
Rats on the MacCay-Cornell formula thrived, as did their offspring through the fourth generation. Rats on the commercial white bread became sickly and starved-looking and produced stunted offspring. All died off and the strain became extinct before the fourth generation.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

http://en.wikipedia.org/wiki/Benzoyl_peroxide

Safety

Pure benzoyl peroxide is highly flammable, explosive, toxic and a possible tumor promoter and may act as a mutagen[5], and should be handled with care.
Diluted in an ointment, benzoyl peroxide is used as an acne treatment and the following precautions and claims pertain to this use. Attention should be paid to the safety directions provided when purchased.


In the United States, the typical concentration for benzoyl peroxide is 2.5% to 10% for both prescription and over the counter use in treatment for acne. Higher concentrations are used for hair bleach and teeth whitening. Benzoyl peroxide, like most peroxides, is a powerful bleaching agent. Contact with fabric (including clothing and bed linens) or hair can cause permanent color dampening almost immediately. Even secondary contact can cause bleaching. For example, contact with a towel that has been used to wash off benzoyl peroxide-containing hygiene products.[citation needed]

Benzoyl peroxide breaks down in contact with skin, producing benzoic acid and oxygen, neither of which are significantly toxic.[6]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 

http://en.wikipedia.org/wiki/Flour

Wheat flour

Much more wheat flour is produced than any other flour. Wheat varieties are called "clean," "white," or "brown" if they have high gluten content, and they are called "soft" or "weak" flour if gluten content is low. Hard flour, or bread flour, is high in gluten, with a certain toughness that holds its shape well once baked. Soft flour is comparatively low in gluten and so results in a finer texture. Soft flour is usually divided into cake flour, which is the lowest in gluten, and pastry flour, which has slightly more gluten than cake flour.


In terms of the parts of the grain (the grass fruit) used in flour — the endosperm or starchy part, the germ or protein part, and the bran or fibre part — there are three general types of flour. White flour is made from the endosperm only. Whole grain or wholemeal flour is made from the entire grain, including bran, endosperm, and germ. A germ flour is made from the endosperm and germ, excluding the bran.


All-purpose or plain flour is a blended wheat flour with an intermediate gluten level, which is marketed as an acceptable compromise for most household baking needs.
Bleached flour is treated with flour bleaching agents to whiten it (freshly milled flour is yellowish) and to give it more gluten-producing potential. Oxidizing agents are usually employed, most commonly organic peroxides like acetone peroxide or benzoyl peroxide, nitrogen dioxide, or chlorine. A similar effect can be achieved by letting the flour slowly oxidize with oxygen in the air ("natural aging") for approximately 10 days; however, this process is more expensive due to the time required.


Bromated flour is a flour with a maturing agent added. The agent's role is to help with developing gluten, a role similar to the flour bleaching agents. Bromate is usually used. Other choices are phosphates, ascorbic acid, and malted barley. Bromated flour has been banned in much of the world, as bromate is a suspected carcinogen, but remains available in the United States.


Cake flour is a finely milled flour made from soft wheat. It has very low gluten content, making it suitable for soft-textured cakes and cookies. The higher gluten content of other flours would make the cakes tough. Related to cake flour are masa harina (from maize), maida flour (from wheat or tapioca), and pure starches.


Pastry flour or cookie flour or cracker flour has slightly higher gluten content than cake flour but lower than all-purpose flour. It is suitable for fine, light-textured pastries.
Graham flour is a special type of whole-wheat flour. The endosperm is finely ground, as in white flour, while the bran and germ are coarsely ground. Graham flour is uncommon outside of the USA and Europe.[citation needed] It is the basis of true graham crackers. Many graham crackers on the market are actually imitation grahams because they do not contain graham flour or even whole-wheat flour.


Self-rising or self-raising flour is flour ("white" wheat flour or wholemeal) that is sold premixed with chemical leavening agents. It was invented by Henry Jones. Typical ratios are the following:
a pinch to ½ teaspoon salt
Metric:
100 g flour
1 g or less salt

51 comments:

 1. w'salam warahmatullahi wabarakatuh.....info yang sungguh bermanfaat untuk semua.....

  ReplyDelete
 2. mekasih sangat berguna kepada saya yang suka makan tepung

  ReplyDelete
 3. Saya pun sangat suka makan produk tepung gandum semenjak kecil dan akibatnya ialah:

  1. Saya adalah satu-satunya yang tertinggi antara adik beradik (5' 11"). Sila baca artikel saya MENGAPA ORANG EROPAH LEBIH TINGGI BERBANDING ORANG ASIA?? di http://emjayjb.multiply.com/journal/item/43 .

  2. Umur 30an saya sudah kena gout yang teruk.

  Kalau nak makan juga produk gandum, makanlah spagetti, makaroni, roti wholemeal, capati dan makanan lain yang sewaktu dengannya kerana produk ini menggunakan tepung gandum yang tidak dicampurkan Benzoyl Peroxide atau bahan peluntur lain.

  Sekian wassalam wallahuaqlam

  Emjay

  ReplyDelete
 4. terima kasih ustaz. info yang amat bermanfaat.

  ReplyDelete
 5. assalamualaikum ustaz..
  saya ingin bertanya kepada ustaz berkenaan dengan minyak wangi yang dijampi dengan ayat-ayat alquran bagi memudahkan dterima bekerja semasa menghadiri temuduga....adakah perbuatan ini blh membawa kepada syirik? dan jika perbuatan ini salah apakah perbezaan dengan membaca ayat2 alquran pada air bg menerangkan hati?

  ReplyDelete
 6. Waalaikumussalam wbh

  Bila kita membenarkan satu bidaah, pelbagai bidaah lain akan menyusul. Itulah sebabnya Nabi melarang bidah.

  Membaca ayat Al Quran kepada air tidak pernah dilakukan oleh Nabi Muhamad SAW. Sila rujuk segala kitab hadis!. Di dalam Islam tidak pernah wujud istilah air penerang hati. Kalau ada dalam Islam, Nabi sudah buat bacaan Al Quran pada telaga Zam-Zam dan pastinya Abu Jahal dan Abu Lahap mati dalam iman kerana terang hati mereka kerana minum air Zam-Zam berjampi yang dijampikan oleh Nabi kita Muhamad SAW.

  Apabila umat sekarang membenarkan bidaah air berjampi maka tabiaat bidaah ini sudah pun menular kepada benda mengarut lainnya seperti kismis berjampi, Air mengarut Air Musoffa dan Air An Nushrah, minyak wangi berjampi dan sebagainya. Mungkin selepas ini syarikat pengeluar Air Musoffa dan An Nushrah boleh mula memasarkan beras berjampi, ayam berjampi, daging berjampi serta baju berjampi. Bidaah ini tidak akan berhenti dan seterusnya pelbagai benda berjampi serta industri menjampi akan wujud.

  Jauhilah minyak wangi berjampi sebagaimana soalan sdr diatas kerana boleh menyesatkan.

  Sekian wassalam wallahuaqlam

  Emjay

  ReplyDelete
 7. tepung cap kunci disimpan oleh peniaga untuk kegunaan mereka dan keluarga mereka.

  tepung gandum asli yg selamat ialah tepung capati .

  ReplyDelete
 8. asmkm ustaz, saya ingin bertanya ttg kebiasaan masyarakat melayu kita ttg membaca yassin di mlm jumaat dimasjid/surau dimana kebiasaanya ada yang meletakan air mieral/air masak yg dibuka penutup botol dan setelah selesai bacaan yasin dikatakan mujarab utk ubat/penerang hati....bagaiman pendapat ustaz? wasalam

  ReplyDelete
 9. Waalaikumusslam wbh

  Berkenaan menjampi kepada air, melalui sunnah baginda memang tidak pernah dicontohkan. Carilah Ahli hadis dan tanyakan perkara ini.

  Ulamak berbalah tentang perkara ini dan ada pihak yang membenarkannya dan pihak lain tidak membenarkannya. Bila dah berbalah seperti ini, kembalilah kepada yang dicontohkan baginda iaitu tidak usah menjampi pada air.

  Apabila kita membenarkan menjampi kepada air, perkara ii tidak akan berkesudahan. Di Malaysia, ada orang yang minum air Yaasin tetapi peliknya kini ramai sudah yang mengubahsuai kepada mandi pula air Yaasin. Mungkin selepas ini, Syarikat air seperti SAJ, Syabas dan sebagainya boleh meningkatkan harga bekalan air kerana alasan sudah dibacakan Yaasin oleh Al Hafidz.

  Kembalilah kepada Sunnah.

  Emjay

  ReplyDelete
 10. terima kasih dari info ustaz...
  soalan yang saya kemuka kan berkenaan air jampi kerana kawan saya yang mempertahankan hujahnya perggunaan minyak wangi berjampi seperti perbuatan membaca ayat2 alquran pada air yang bnyak dilakukan oleh masyarakat kita....bolehkah saya mendapat email ustaz.. kerana ade beberapa soalan yang saya perlukan penjelasan... wassalam

  ReplyDelete
 11. Email saya kan besar di muka depan Laman Emjay tu!!

  Email saya: kangmasjb@hotmail.com

  Emjay

  ReplyDelete
 12. maaf... saya tidak terperasan...

  ReplyDelete
 13. assalamualaikum ....Emjay

  i don't know that you are (Ustaz) now than i know . Thanks for all the info i appreciate it so much ustaz .Can i be one of your student.need to learn more from you sir...

  ReplyDelete
 14. Waalaikumussalam wbh

  You are most welcome. Come to my house. A lot of thing we can share together

  Emjay

  ReplyDelete
 15. When is the good time for me to visit your House Sir. Can u email me your address so it will be easier for me cause I'm not to familiar with Malaysia road

  ReplyDelete
 16. i have PM you my address

  U can visit me 9 - 11 pm on weekday or week end and make sure you call me for appointment

  ReplyDelete
 17. Alamak... mcmmana plak bleh jadi cam nie?
  Astagfirullah....
  Dunia era kini, apalah agaknya jenis makanan yang selamat lagi kita makan?

  Tepung nie dah menjadi satu keperluan dalam hidangan makanan seharian termasuklah membuat kuih untuk sarapan atau minum petang. Lebih2 lagilah pada bulan puasa. Untuk membuat kuih rayapun kita kena guna tepung nie. Nak goreng ubi keledek, nak goreng pisang dan sebagainyapun kena guna tepung gandum nie.
  Tak bolehkah dorang tu.... maksud saya para pengusaha kilang tepung tidak meletakkan bahan Benzoyl Peroxide ke dalam tepung tu?
  Apakah manfaatnya mereka mencampurkan benda BP tu?
  Apakah langkah dan peranan KERAJAAN dalam MENANGGANI masalah sebegini???
  Jika Kerajaan tak mengambil langkah2 yang sepatutnya, samalah seperti membiarkan kita mati perlahan-lahan....

  Rupa tak putih, kuning semacam je tepung tu tak pea, yang penting selamat dimakan....

  ReplyDelete
 18. Kalau kerajaan kita benar-benar prihatain, tepung putih ini tidak lagi mengandungi BP sebagaimana tegasnya pemimpin Singapore dan tidaklah Maggi mee tu dijual di Malaysia.

  Emjay

  ReplyDelete
 19. .....Allah......artikel yang sangat berguna......teruskan.....saya akan sentiasa menyokong usaha murni ustaz.....

  ReplyDelete
 20. ada ker tepong tanpa BP d malaysia ni ustaz

  ReplyDelete
 21. Tepung tanpa BP ada dijual dikedai iaitu tepung atar atau tepung capati. Warnanya kekuningan tetapi mahal.

  Emjay

  ReplyDelete
 22. lepas nih kena belajar buat capati, tosei.. kuih2 melayu byk yg pki tepung..

  Kuih melayu yg tak pki tepung gandum : diantaranya
  - Pulut Panggang
  - Apam Tepung beras (guna BP juga ke ustaz?)
  - Kuih Vadei (yg guna kacang dhal tu)
  - Kuih Koci
  - Ubi Ketuk

  Kena la kretif cipta kuih muih tanpa tepung putih... masa nih la ada pluang nak buat research..
  Roti2 mcm gardenia pun tak boleh makan la yerrr

  ReplyDelete
 23. Assalamualaikum wbh

  Kalau sekadar sedikit tepung gandum bleach seperti pada kueh karipap, pada pandangan saya masih kira OK. Kalau makan roti canai 1 keping seminggu kira masih OK. Yang merbahaya ialah bila makan banyak dan kerap seperti makan mee kuning dengan kerap atau roti canai dengan kerap atau makan roti dengan kerap.

  Sekian wassalam

  Emjay

  ReplyDelete
 24. Salam;
  "Tepung tanpa BP ada dijual dikedai iaitu tepung atar atau tepung capati. Warnanya kekuningan tetapi mahal"
  Saya bertanya di kedai-kedai runcit di sekitar pasir Gudang tapi tak der.kat mane nak beli yer ?
  Terima kasih

  ReplyDelete
 25. Assalamualaikum wbh

  Tepung atar atau tepung capati mudah di beli di kedai runcit india. Di supermarket seperti Giant pun ada jual.

  Emjay

  ReplyDelete
 26. salam...nape kerajaan kita tak ketatkan kawalan makanan untuk rakyatnya.adakah ini juga termasuk dalam protokol zionis

  ReplyDelete
 27. Lebih kurang begitulah.

  Begitulah juga mengapa Kamal Attaturk dijadikan seorang pahlawan dalm buku sejarah dahulu kala di Malaysia.

  Emjay

  ReplyDelete
 28. salam..saya sebelum ni selalu kat TKO dan UO,tapi terlalu banyak maki hamun dan kata2 kotor berbanding ilmu.rasanya kat laman tuan lagi banyak ilmu yang saya perolehi,cuma harap tuan delete saja mana2 komen yang tak membina.wassalam

  ReplyDelete
 29. bersyukur pada Allah menemukan saya laman web ustaz... banyak yang saya pelajari.....

  ReplyDelete
 30. saya, ARIFIN 012-2105104, adalah pengedar tepung CAP BIDARA (high protine) dan CAP CERI (low protine) di sekitar lembah klang. Tepung ini diimport terus daripada TURKI oleh Bidara Flour s/b, Turki pengexport tepung gandum ke eropah, justeru tepung ini tidak mengandungi Benzoyl Peroxide seperti yang disebut2 di atas. Bidara Flour adalah satu-2nya pengimport melayu islam. Nak jadi pengedar ??call sekarang. www.raudhah-tt.blogspot.com

  ReplyDelete
 31. Assalammualaikum, saudara Arifin,
  Ada beberapa pertanyaan & cadangan:
  1] minta perincikan peratusan protein yg ada bg kedua-dua jenis tepung tersebut. ini kerana pengguna skrg agak bijak memilih berdasarkan aplikasi resepi spt utk roti, croissant (pastry), cookies dsb...
  2] saya sbg peniaga barangan & bahan pembuatan kek & pastri muslim dari Sg Buloh ingin mencadangkan supaya dibuat bengkel membuat produk makanan (spt roti, cookies & pastri) dgn bantuan chef2. Bawa bersama2 pengedar & pengusaha produk makanan. Inilah cara bagaimana pengeluar tepung pre-mix lakukan bagi promoting produk mereka. Kalau nak lebih berkesan lagi, buat spt Ayamas, taje Chef Wan utk masak menggunakan produk mereka didalam iklan.

  ReplyDelete
 32. assalamualaikum, sy juga salah seorg yg amat menyokong usaha ustaz dalam mencari makanan yg halal lagi berkhasiat di dunia ini. untuk pengetahuan ustaz, saya telah menemui sejenis tepung yg tiada bahan kimia BENZOYL PEROXIDE (BP). tepung gandum cap faeza, pengeluar beras di malaysia untuk program bersamamu tv3. saya juga seorg peniaga runcit dan pembuat kek kecil kecilan. apae pun, ustaz check n respon pada sy jika tepung tu betul2 bebas dari bahan kimia berbahaya.

  ReplyDelete
 33. Waalaikumussalam wbh

  Sebenarnya tepung tanpa BENZOYL PEROXIDE (BP) sudah ada di pasaran Malaysia. Antaranya tepung yang diimport dari Turki yang dijual oleh syarikat yang saya lupa namanya. Sekiranya syarikat Faeza juga telah menjual tepung tanpa BENZOYL PEROXIDE (BP), marilah kita sama-sama menggunakan tepung ini.

  Emjay

  ReplyDelete
 34. assalamualaikum... tepung gandum yg colour x berape putih tu mcmane pulak,..

  ReplyDelete
 35. Tepung gandum yang tak berapa putih dan sebenarnya kekuningan itulah dia tepung gandum yang tidak memudaratkan dan digunakan untuk buat capati.

  Emjay

  ReplyDelete
 36. salam ustaz
  sy nak tya pulak tentang vitamin b yang dikatakan dtgnya dri babi..betul ke?

  ReplyDelete
 37. Waalaikumussalam wbh

  Bab ini saya tiada ilmu

  Emjay

  ReplyDelete
 38. kenapa? tolong huraikan.....wahai hamba allah yg bernama ilmuhaq

  ReplyDelete
 39. kenapa rti canai dan mee kuning yg lebih ditegah. macam mana pula dengan bihun dan kuteaw yg sememangnya putih?

  ReplyDelete
 40. salam. kenapa balik2 mee kuning yg ditegah lebih sedangkan bihun dan kuteaw memang sah2 putih. jadi bihun dan kuteaw boleh dimakan dengan kuantiti banyak atau tak bagi menggantikan mee kuning?

  ReplyDelete
 41. Izati manan..bihun n kuteow d buat dr tpg beras.mee kning dr tpg gndum

  ReplyDelete
  Replies
  1. T
   Assalamualaikum wbh

   Terima kasih kerana menjawab bagi pihak saya.
   Memang itulah sebabnya bihun dan kueteow dari beras manakala mee kuning dari gandum yang mengandungi racun Benzoyl Peroxide

   Emjay

   Delete
 42. Klo dh dbuat dr tpg beras mmg r putih cik izati

  ReplyDelete