Makluman

Laman perkongsian ilmu, pemurnian akidah, membanteras perbomohan, tolong menolong dan perubatan alternatif menurut Islam dan tradisional untuk mencari redha Allah SWT
Free Image Hosting
Assalamualaikum wbh pembaca mukmin sekelian.
Mulai 1 Dec 2012, Laman Emjay di emjayjb.multiply.com telah tidak lagi beroperasi disebabkan Multiply tidak mampu lagi mengendalikannya. Laman Emjay di Multiply yang telah beroperasi semenjak 2006 telah berpindah ke blogspot ini. Maaf di atas segala kesulitan. Selamat membaca dan semoga Allah memberikan taufik hidayah rahmat dan berkat kepada para pembaca sekelian.

Sempena Aidilfitri ini, saya mengucapkan; Taqabalallhu minnna wa minkum
(Semoga Allah SWT menerima amal saya dan amal Anda)

Saturday, 8 August 2009

Penyakit berjangkit H1N1, apakah tindakan kita?

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

Assalamualaikum buat saudara seagama. Laknat Allah untuk iblis dan pengikutnya.

Penyakit berjangkit H1N1, apakah tindakan kita?

Dalam beberapa hari yang lepas terdapat permintaan dari rakan dan juga SMS dari pembaca Laman Emjay yang meminta saya menulis tentang penyakit berjangkit H1N1. Alhamdulillah denga kurniaNya saya dapat menyiapkan tulisan ini. Terima kasih Ya Allah. 

~~~~~~~~~~~~~~~~

Apa itu H1N1?

'H' bermaksud Hemagglutinin protein

'N' bermaksud Neuraminidase protein

Viral novel influenza type A H1N1. ianya berasal dari virus avian flu (selsema burung H5N1) yang telah menjangkiti babi @ khinzir dan telah bergabung dengan swine flu (yang sepatutnya hanya menjangkit ternakan babi sahaja) dan telah evolusi (mutasi) untuk penyesuaian diri di dalam 'host' yg lebih tinggi di dalam rantaian makanan @ manusia. dan semasa di dalam badan manusia, sekali lagi ia berevolusi supaya ia menjadi 'air born' dan menjangkit dari manusia kepada manusia.

Jangka hayat virus

Oleh kerana ia adalah virus yg air born, ia hanya boleh bertahan di udara selama 2 hingga 8 jam sahaja. jika selepas tempoh tersebut ia tidak mendapat perumah @ host ( badan manusia) ia akan mati.

Maka bilik yang dibiarkan selama 24 jam dengan air ventilation yang baik....akan 'bersih' dari virus tersebut.

Apa yang perlu tahu ?

Sebenarnya telah terdapat outbrake (wabak) di US sebelum terjadi outbrake di Mexico tetapi tidak dilaporkan kepada WHO. Kemungkinan outbrake ini telah dikesan dan US mahu 'baling batu sembunyi tangan' lalu tercetus lah outbrake di Mexico.

Virologi virus H1N1 incubation period yang singkat pada purata 2 hari dengan julat 1 - 4 hari ini bermakna ia cepat menyerang badan manusia setelah ia menjangkit pesakit.

Pesakit akan menunjukkan simptom selepas 1 hari dijangkiti paling cepat dan selewat2nya hari ke-4. H1N1 sebenarnya adalah selsema biasa namun kepada pesakit yang berisiko, ia dapat membunuh. Jika pesakit adalah seorang yang normal, ia hanya akan memberi kesan seperti demam selsema biasa dan batuk.

Cara serangan

Virus ini boleh disebarkan melalui batuk, bersin dan percakapan. Virus ini akan menyerang sistem pernafasan (seperti selsema burung dan SARS). Pada peringkat awal, ia hanya pada 'trakea'. Jika tidak mendapat rawatan awal, ia akan menyerang paru2 dan boleh menyebabkan kematian akibat 'lung collapse'. Ia amat merbahaya kepada golongan yang berisiko tinggi.

Siapa yang berisiko

 1. orang yang ada masalah 'obesiti' @ gemuk
 1. perempuan yang mengandung
 1. orang yang ada penyakit asma
 1. orang2 yang bermasalah dengan sistem imunisasi (menjalani 'operation yang besar', kanak2 yang belum cukup suntikan imunisasi, golongan2 yang rendah tahap imuniti eg. HIV ext.)
 1. Perokok (tambahan dari Emjay)
* kematian yang telah dilaporkan terdiri daripada golongan2 di atas

Simptom2

Hari 1 - rasa kurang sihat, tak bermaya

Hari 2 - selsema, batuk dan demam yang kekal ( demam tidak turun walaupun telah makan ubat demam)

Hari 3 - rasa kurang selesa di bahagian dada dan sesak nafas

Hari 4 - sakit dada yang teruk........jumpa doktor dengan segera.......

Hari 5 and above - lung collapse @ koma

Langkah2 kawalan

 1. golongan2 yang berisiko, elakkan daripada kesesakan ( kawasan yang padat dengan orang ramai)
 1. menjaga kebersihan diri, basuh tangan selalu dan dengan betul, jaga kebersihan rumah dan persekitaran
 1. elakkan diri jika terdapat 'orang batuk, bersin dan kurang sihat'
 1. jika kurang sihat, elakkan diri dari beraktiviti (sosial dan berkumpulan) 
 2. jika kurang sihat dan ada ILI ( influenza light illness @ selsema biasa) jangan hadirkan diri di kawasan orang ramai. Jika terpaksa, pakai 'mask' (sekurang2 nya 3 ply mask)
 1. untuk orang yang sihat, elakkan dari kawasan yang padat.
 1. jika ada tanda2 simptom di atas, segera ke hospital untuk pemeriksaan dan rawatan
 1. jika sihat, jangan ke hospital atau klinik untuk  'checkup' kerana di kawasan tersebut mengandungi banyak virus.
 1. tak perlu ambil anti-viral @ apa2 ubat influenza!!!!!!!!!!. jika sihat dan mengambilnya, akan mengakibatkan resistan kepada vaksin @ ubt2 untuk merawat jika terkena jangkitan. ini adalah kerana berlakunya resistansi virus terhadap persekitaran badan yang telah mengambil ubat2 tersebut terlebih awal.
 1. vaksin hanya akan 'wujud' seawal2nya pada Oktober dan hanya untuk 'frontliner' sahaja dan untuk awam selewat2nya pada 2010.
 1. untuk makluman, influenza test hanya dijalankan di dua makmal sahaja di Malaysia. Ia mengambil masa 6 jam untuk run test kepada 1 batch sample. Jika klinik menyatakan mereka boleh jalankan ujian, itu tidak betul. Tidak perlu ambil suntikan seasonal influenza kerana ia tidak berkaitan.
 1. tahap kesedaran dan pengetahuan yang tinggi amat perlu untuk kita sama2 menghadapi outbreak ini.

Sama2lah kita berdoa kepada ALLAH s.w.t agar bala ini cepat berlalu. Amin.

Ini adalah sumber dari taklimat H1N1 oleh pengarah kawalan penyakit berjangkit dari kementerian. kesihatan Malaysia di Pan Pasific KLIA pada 01.08.2009.

~~~~~~~~~~~~~~~~


Penyakit berbahaya ini mula menjadi popular apabila dilaporkan lebih 80 orang telah mati di Veracruz, Mexico akhir April 2009. Kemudian ia terus menyerang dengan pantas dan beberapa kematian lagi dilaporkan di New York, Kanada, New Orleans dan Israel.

Swine Flu atau selsema babi bukanlah penyakit baru, ianya telah pun dijumpai pada lewat 1918 di Sepanyol dahulu. Tetapi pada ketika itu, jangkitan hanya merebak di kalangan individu-individu yang terlibat dengan perusahaan khinzir sahaja hanya sedikit terkena kepada orang awam.

Kebanyakan kes selesema babi yang disebabkan virus H1N1 - yang menggabungkan genetik babi, burung dan manusia, berlaku di kalangan golongan yang berumur 45 tahun ke bawah.

Sehingga 8 Ogos 2009 sudah 16 kes kematian akibat H1N1 di Malaysia.


Hospital swasta tidak menerima H1N1. Maklumlah mereka mementingkan perniagaan. Penyakit risiko tinggi seperti H1N1 adalah lebih merugikan perniagaan mereka. Hanya hospital kerajaan yang menangani penyakit H1N1 ini. Syukur alhamdulillah terima kasih semua kakitangan di hospital Kerajaan.

Ada orang yang mengatakan penyakit H1N1 ini adalah konspirasi pihak-pihak tertentu. Bolehlah membaca artikel-artikel berikut untuk mengetahui cerita tentang konspirasi ini di:

 1. Konspirasi H1N1 sila ke http://ibnuyaacob.com/?p=1099
2.      FLU IS NOT THE BIGGEST DANGER . http://www.davidicke.com/content/view/25191
 1. Canadian Doctor: H1N1 Vaccination a Eugenics Weapon for Mass Extermination  di http://www.prisonplanet.com/canadian-doctor-h1n1-vaccination-a-eugenics-weapon-for-mass-extermination.html
 2. Dan banyak lagi artikel di internet.

Marilah kita semua umat Islam menghayati Firman Allah dalam Al Quran berikut yang bermaksud: “Telah nampak kerosakan di daratan dan di lautan disebabkan oleh perbuatan tangan manusia, supaya Allah merasakan kepada mereka sebahagian daripada (akibat) perbuatan mereka supaya mereka kembali (ke jalan yang benar).” (Surah ar-Rum, ayat 41)”

Diantara kerosakan amat jelas kepada daratan dan lautan adalah pencemaran bumi tercinta ini. Satu lagi kerosakan adalah pencemaran daratan dan lautan serta sungai yang diakibatkan penternakan babi. Islam telah melarang semua umat manusia dan bukan setakat orang Islam untuk memakan babi. Apabila larangan ini tidak diendahkan, berlakulah kerosakan kepada daratan dan sungai dan seterusnya laut dan dengan ini melayakkan manusia mendapat balasan sesuai dengan ayat dari surah Ar Rum: 41 di atas.

Di Malaysia dahulu pada tahun 1999 telah banyak manusia mati iaitu seramai 105 orang akibat dari industri penternakan babi di Bukit Pelanduk Negeri Sembilan. Apa yang menjadi lawak ialah antara tauke penternakan babi ini adalah orang besar Melayu yang mengaku Islam!!

Pada tahun 1918 – 1919 pandemik flu babi (swine flu) sepanyol. Lebih dari 50 juta dari seluruh dunia mangsa telah mati akibat flu ini.

Jutaan penduduk Eropah pada tahun 1941 dilaporkan maut akibat wabak penyakit Flu Babi. Saat itu terdapat puluhan juta orang yang meninggal akibat flu babi.

Setiap sesuatu larangan Allah seperti berzina apabila dilakukan, tunggulah penyakit seperti AIDS, Sifilis, Gonorea dsbnya. Inilah hadiah daripada Allah kepada manusia-manusia apabila melanggar laranganNya. Kini seluruh manusia di dunia ketakutan dengan wabak H1N1.

Berhubung dengan penyakit merebak seperti H1N1 ini, marilah kita lihat beberapa hadis berikut:

A.           Hadis Abu Hurairah r.a katanya:
Rasulullah s.a.w bersabda: Tidak ada penyakit yang berjangkit, tidak ada larangan atau pantang pada bulan Safar dan tidak ada kecelakaan yang ditandai oleh suara burung malam. Kemudian seorang desa bertanya: Ya Rasulullah! Bagaimana dengan unta yang berada di padang, yang bergerak bebas bersih laksana kijang, kemudian didatangi oleh unta berkudis dan setelah bergaul, maka kesemua unta tersebut berkudis? Rasulullah s.a.w bersabda: Siapakah yang menjangkitkan kudis kepada unta yang pertama?.
Nombor Hadith Dalam Sahih Muslim : 4116
B.           Sabda Rasulullah sallallahu-alaihi-wasallam yang dimaksudkan adalah seperti berikut:
Tidak boleh menjangkitkan penyakit, dan tidak boleh mengundi nasib, dan tidak boleh mempercayai Hama[ Hama berasal dari satu adat Jahiliyah yang mempercayai ruh seseorang yang mati dibunuh akan keluar dari kuburnya dalam bentuk jelmaan manusia atau burung dan ia akan mencela tuannya yang mati terbunuh itu. Demikian terang Mahmoud Matraji dalam Sahih Muslim yang beliau terjemahkan, jld 3B, ms 465.], dan tidak boleh mempercayai (kecelakaan) bulan Safar, dan larilah kamu dari penyakit Kusta sebagaimana kamu lari dari seekor singa.  Sahih: Hadis dari Abu Hurairah radiallahu ‘anhu, lafaz di atas dikeluarkan oleh al-Bukhari sahaja secara muallaq, lihat Sahih al-Bukhari – no: 5707
C.           Apabila kamu mendengar satu wabak penyakit berjangkit di sesuatu daerah maka janganlah memasuki ia (daerah tersebut). Dan apabila kamu berada dalam daerah yang sedang dilanda wabak penyakit berjangkit maka janganlah kamu keluar darinya. Sahih: Hadis dari ‘Abdurrahman bin ‘Auf dan Sa‘ad radiallahu ‘anhuma, dikeluarkan oleh Ahmad, Abu Uwanah, al-Bukhari, Muslim dan lain-lain, lihat Sahih al-Bukhari – no: 5728 & 5729.

Berikut adalah kupasan saya berdasarkan tiga hadis di atas ini.

 1. Tidak ada penyakit berjangkit sebagaimana hadis A di atas adalah bermaksud Allah telah menetapkan mereka-mereka yang kena jangkitan penyakit tersebut melalui rububiahNya. Ini dijelaskan dalam penghujung hadis A di atas dimana sahabat bertanya tentang unta yang sihat mendapat jangkitan dari seekor unta yang berkudis. Sekiranya setiap penyakit hanya berjangkit melalui jangkitan secara bebas, bagaimanakah kita mampu menjelaskan dari manakah unta pertama mendapat jangkitan kudis tersebut kalau bukan dari Allah??

Saya ingin menceritakan kisah saya membela ayam kampung pada 1983 – 1985. Bermula dengan beberapa anak ayam kampung saya telah membina reban ayam lengkap dengan pagarnya di Sekolah Menengah Sains Raub Pahang. Dalam tempuh yang singkat ayam-ayam kampung saya ini telah membiak menjadi sungguh banyak. Saya amat gembira melihat ayam-ayam saya ini. Satu ketika seorang guru ingin membeli ayam kampung saya ini. Dek kerana sangat sayang dengan ayam kampung ini saya menolak untuk menjual tambahan pula saya sendiri belum berani menjadikan ayam kampung saya ini sebagai lauk saya. Ditakdirkan Allah selepas saya menolak pembelian ayam saya oleh sahabat tersebut, ayam-ayam saya telah diserang wabak penyakit ayam dan hampir keseluruhan ayam-ayam saya mati. Itulah balasan orang yang kedekut untuk menjual ayam.

Persoalan iktibar dari kisah ini ialah siapakah yang mula menjangkitkan penyakit sampar ayam ini kepada ayam pertama yang diserang penyakit sampar ini kalau bukan Allah SWT. Allah ingin mengazab saya dan Dialah yang berhak untuk menentukan bagaimana ayam-ayam saya mati akibat kezaliman saya.

Allahlah yang berhak membalas kepada setiap kejahatan manusia sama ada Allah mematikan melalui lemas dalam air, gempa bumi, kena petir, wabak penyakit dan sebagainya. Setiap kejadian ini adalah hak mutlak Allah SWT. Fahamilah Al Quran Al An’aam: [133]
Dan Tuhanmu Maha Kaya, lagi Melimpah-limpah rahmatNya. Jika Ia kehendaki, nescaya Ia binasakan kamu dan menggantikan sesudah (binasanya) kamu dengan sesiapa yang dikehendakiNya, sebagaimana Ia telah menjadikan kamu dari keturunan kaum yang lain.

 1. Apabila sesuatu wabak penyakit telah berlaku, Islam melalui hadis Rasulullah SAW pula telah memberikan panduan melalui penghujung hadis B dan hadis C. Islam mengajarkan apabila menghalau unta, halaulah unta-unta ini ke kawasan yang rumputnya subur segar bukan sekadar membiarkan unta dan hanya berdoa. Apabila suatu kampung, kawasan, rumah atau sekolah mengalami wabak penyakit tertentu, orang-orang dalam kampung, kawasan, sekolah atau rumah tersebut di larang untuk bergerak memasuki kawasan lain. Ini adalah satu ikhtiar sebab yang diajarkan oleh Islam agar tidak merebakkan penyakit ini ke kawasan lain.

Orang yang sihat juga dilarang untuk memasuki mana-mana kawasan yang sedang menghadapi penyakit berjangkit untuk sebagai ikhtiar sebab bagi mengelakkan penyakit berjangkit ini.

 1. Sebagai orang yang beragama Islam, adalah wajar sekali kita sentiasa redha dengan segala ketentuan takdir Qada’ Qadar dari Allah. Sekarang ini Malaysia adalah bebas dari sebarang penyakit merebak yang merbahaya seperti penyakit taun. Namun Allah SWT amat berkuasa dan pada hari ini Allah boleh menjadikan saya atau anda sebagai orang pertama menghidap penyakit taun merbahaya ini dan seterusnya merebak hingga membunuh ramai umat manusia di Malaysia. Sekiranya kita amat mempercayai konsep “penyakit berjangkit”, siapakah yang menjangkitkan penyakit taun ini kepada orang pertama yang menghidap penyakit taun ini? Itulah Allah dan sesiapa pun tidak dapat menghalang sebarang ketentuannya.

Sewaktu saya baru belajar konsep penyakit / penyakit berjangkit menurut Islam ini, keluarga saya ramai yang menghidap penyakit mata termasuk isteri dan beberapa anak saya. Saya masih belum kena penyakit mata ini. Setelah memahami bahawa penyakit sama ada yang berjangkit atau tidak adalah anugerah mutlak dari Allah SWT kepada hambaNya, saya amat redha dan tidak takut atau runsing sekiranya saya  juga diberikan Allah penyakit mata ini. Saya sebagaimana biasa bercampur dengan anak-anak saya dan terus tidur bersama isteri saya. Alhamdulillah Allah tidak memberikan penyakit ini kepada saya. Itulah Alah yang Maha Besar. Dialah sahaja yang mampu memberikan dan tidak memberikan penyakit kepada setiap hambaNya.

Jikalau kita juga amat mempercayai konsep penyakit berjangkit secara bebas (bukan dibawah kawalan selia Allah SWT) pastinya apabila timbul satu wabak penyakit seperti penyakit mata, tentunya doktorlah orang yang bakal kerap menghidap penyakit mata serta penyakit merebak lain kerana doktor adalah orang yang kerap dikunjungi oleh para pesakit.

Itulah sebabnya apabila berlaku wabak H1N1, tidak semua orang akan dijangkiti penyakit ini lalu mati kerana kesemuanya adalah dalam ketentuan Allah SWT. Jika mengikut konsep penyakit berjangkit secara bebas, apabila seseorang yang dijangkiti H1N1 menaiki bas ekspres bersama penumpang sihat lainnya, pastinya kesemua penumpang tersebut akan turut sama dijangkiti H1N1 namun hakikatnya ialah tidak sampai 10% jangkitan yang sampai kepada penumpang bas ekspress tersebut.

Penyakit selsema biasa pun adalah mudah merebak. Namun atas kekuasaan Allah SWT, orang yang tenang jarang menerima jangkitan dari seorang pesakit selsema ini. Selalunya orang yang ketakutan yang selalu memarahi pesakit selsema agar sentiasa menutup hidung dan mulut apabila bersin agar mengelakkan jangkitan, mereka inilah yang selalunya bakal dijangkiti penyakit selsema ini. 


Rasulullah bersabda mafhumnya:
Allah tidak menguji hambaNya yang Mukmin dengan satu musibah, pada dirinya, hartanya atau anaknya, melainkan kerana salah satu dari dua perkara: Mungkin kerana dia memiliki dosa yang tidak dihapus kecuali dengan cara ini, atau mungkin kerana dia berhak mendapatkan darjat di sisi Allah yang tidak dicapai kecuali dengan cara ini.

Dalam riwayat Ahmad disebutkan:
Jika Allah menguji hambaNya yang Muslim dengan suatu musibah pada tubuhnya maka Dia berfirman kepada malaikat ”tulislah baginya pahala kebaikan amal yang dia lakukan”. Jika Allah menyembuhkannya maka dia mencucinya dan membersihkannya. Jika Allah mencabut nyawanya maka Dia mengampuni dosanya dan merahmatinya.

Jadi berbaik sangkalah kepada Allah dan ketahuilah bahawa musibah yang menimpa manusia merupakan kebaikan bagi manusia. Itu sudah pasti, hanya manusia sahaja yang tidak mengetahuinya. Firman Allah:

Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagi mu dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagi mu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui. Al Baqarah:216.

As Syuura: 30
Dan apa jua yang menimpa kamu dari sesuatu kesusahan (atau bala bencana), maka ia adalah disebabkan apa yang kamu lakukan (dari perbuatan-perbuatan yang salah dan berdosa); dan (dalam pada itu) Allah memaafkan sebahagian besar dari dosa-dosa kamu.

Rasulullah bersabda mafhumnya:
Sesungguhnya Allah Azza wa Jalla tidak menurunkan penyakit melainkan Dia juga menurunkan ubatnya yang akan diketahui siapa pun yang mengetahuinya dan tidak diketahui siapa pun yang tidak mengetahuinya. Jika suatu ubat dapat menyembuhkan penyakit maka orang yang sakit akan sembuh dengan seizin Allah.

Itulah sebabnya Nabi SAW berdoa dengan ucapannya “Ya Allah Engkaulah Zat yang menyembuhkan dan tidak ada penyembuhan kecuali penyembuhan dari Mu”. Kita harus faham bahawa yang menyembuhkan adalah Allah bukan doktor atau ubat. Maka hendaklah kita bergantung kepada Allah semata-mata bukan kepada sebab-sebab, yang membuat hati kita bergantung kepada sebab dan akhirnya menimbulkan syirik.

Tidak ada salahnya kita mengambil sebab tetapi dengan syarat agar hati kita tidak bergantung kepada sebab lalu melupakan pembuat sebab iaitu Allah Azza wa Jalla. Maka hendaklah kita bebaskan hati kita semua dari kebergantungan kepada makhluk dan hendaklah hati kita bergantung kepada Allah SWT. Inilah sebab penyembuhan, insya-Allah.

Ada seseorang pernah berkata kepada Nabi SAW “aku adalah orang yang dapat mengubati”. Maka baginda bersabda mafhumnya: “Allahlah yang dapat mengubati. Yang lebih tepatnya, engkau adalah rafiq (pendamping) sedangkan yang mengubati adalah yang menciptakanya”. Janganlah kita mengakui bahawa kita adalah tabib kerana Nabi SAW menegaskan “Engkau adalah Ar Rafiq sedangkan Allah adalah tabib yang menyembuhkan”

Al Quran memantapkan fahaman ini dengan doa Nabi Ibrahim dalam As Syu’ara’:80 “Dan apabila aku sakit, Dialah yang menyembuhkannya”

Allah menegaskan bahawa Allah SWT memberikan penyembuhan kepada sesiapa pun yang mahu mengambil sebab dengan syarat dia harus yakin bahawa ubat itu adalah merupakan sebab, bahawa dalam ubat itu tidak ada kekuatan dalaman untuk menyembuhkan kecuali jika Allah menghendakinya. Sesiapa yang yakin bahawa sebab itu sendiri yang mendatangkan pengaruh maka keyakinan ini salah dan boleh menyebabkan syirik.

Sekian  

Wassalam buat saudara seagama. Laknat Allah untuk iblis dan pengikutnya.

Wallahuaqlam

Emjay

78 comments:

 1. Salam.
  Kan saudara MJ dah tulis Nabi Muhammad dah nyatakan Allah menurunkan penyakit, dan dia juga menurunkan ubatnya. Kaji darah orang yang mati, acute, kronik dan orang sihat. tentu kita akan dapat cari ubatnya. Ubat nya dah ade. kite yang tak perasan. Kreteria sama macam orang kena denggi, hepaatitis, kanse, kencing manis.Kite kena cari. Kalau Allah beri tahu, tak menarik la.Orang kurang menghargai. Virus, biasalah. Hari ni H1N1, tulat H1N2. Nama pun virus. Orang yang mati semua yang diatas akan mempunyai kreteria yang sama. Key word dia Allah kata jangan berlebihan. Dah ade dalam Al Quran dan Hadis. Allah tak suka.Saya konfident orang yang ikut sunah dan suruhan nabi dan Allah kurang kena. Sebab ada amalan tersebut yang akan mengekalkan sel pembunuh semula jadi ada dalam badan.Dah lama saya doakan kat malaysia ada virus yang menyerang babi ni.Sepatutnya selsema ini di panggil selsema babi lagi bagus. Biar orang marah dan geram, Boleh kita lupus kan penternakan babi di negara kita dengan cara terhormat.Buat pencemaran alam sekitar, habis sungai tercemar.

  ReplyDelete
 2. Alhamdulillah.. saya baru kena ujian penyakit selsema ini bersama anak-anak saya. Ia suatu pengalaman penyakit yang belum pernah saya rasai kesakitannya di tekak dan kerongkong, sakit sendi, sakit kepala dan telinga, demam, batuk dan selsema, tidak dapat menelan dan makan, sehingga tidak boleh tidur malam selama beberapa hari. Sekarang sudah sembuh bersama anak-anak saya. Semasa di hospital terlalu ramai pesakit yang menunggu untuk mendapatkan rawatan sehingga wad penuh tidak dapat menampung pesakit baru. 3 macam ubat antibiotik diberikan pada masa rawatan di hari berlainan selama 14++ hari pun tidak dapat meredakan penyakit ini. Hanya berdoa dan bertawakal kepada Allah setelah banyak klinik saya pergi. Tetapi yang saya kesalkan hospital swasta tidak mengambil pesakit yang tidak sembuh2 selepas mendapatkan ubat antibiotik yang kuat daripada hospital kerajaan. Saya minum air dengan banyak walaupun perit tekak untuk melawan penyakit ini. Alhamdulillah diberikan kesembuhan setelah banyak hospital saya untuk mendapatkan rawatan. Suatu pengajaran yang saya dapat tidak semua hospital mahu menerima pesakit yang kritikal, mungkin tidak mahu menyusahkan diri mereka untuk membuat laporan H1N1 bila ada pesakit yang confirm (sebagaimana yang saya dengar perbualan mereka..)

  ReplyDelete
 3. Salam,
  Alhamdulillah. Allah dah sembuhkan. Ujian.Banyak kos yang terlibat, ye. Barulah kita hargai, sihat sebelum sakit.Allah beri peluang untuk hidup. Boleh lah kita tingkat amalan kita. Dan lebih dekatkan diri kita kepada Allah.Cuba kita fikir kenapa kita tidak lalu makan. Bila kena penyakit ni. Allah dah buat macam tu. Cuba kita makan, masa sakit ni. Terutama nya protin (daging, ayam, ikan , telur), dan gula. Kalau ikut teory boleh acute, boleh kronik, boleh mati. Kalau nak tahu, buat kajian. Lain kalau kita puasa atau makan buah dan sayur.Sebab itu orang yang rajin puasa sunat ni dan makan tidak berlebihan kurang kena penyakit. Kalau kena penyakit pun, insyallah sampai acute aje.Tengok balik puasa-puasa sunat dan cuba amalkan. Semoga Allah sayang kat kita. Biasalah hospital swasta, jaga reputasi. Kalau banyak yang mati bila pegi sana, reputasi menurun. Salam.

  ReplyDelete
 4. AsSalamu'alaikum Tuan,

  Nak minta pencerahan:
  "larilah kamu dari penyakit Kusta sebagaimana kamu lari dari seekor singa"

  Kenapa mesti lari dari penyakit kusta??

  Terima kasih, wasSalam.

  ReplyDelete
 5. Waalaikumussalam wbh

  Sebagaimana saya nyatakan di atas, apabila kita menghalau unta untuk mencari makanannya, halaulah unta-unta ini ke kawasan yang subur rumputnya bukan asalkan halau ke mana-mana kawasan. Inilah maksudnya berusaha dahulu baharu berdoa dan bertawakkal.

  Dalam bab penyakit, bila tidak ada sebarang wabak penyakit tiba-tiba keluarga kita diserang wabak penyakit berjangkit, redhalah bahawa ini adalah ketentuan Allah untuk memberikan kita penyakit atas alasan mungkin sebagaimana hadis "Allah tidak menguji hambaNya yang Mukmin dengan satu musibah, pada dirinya, hartanya atau anaknya, melainkan kerana salah satu dari dua perkara: Mungkin kerana dia memiliki dosa yang tidak dihapus kecuali dengan cara ini, atau mungkin kerana dia berhak mendapatkan darjat di sisi Allah yang tidak dicapai kecuali dengan cara ini." Seterusnya mungkin Allah ingin memberikan penyakit kepada mereka-mereka yang Allah tetapkan untuk kena jangkitan penyakit tersebut.

  Sikap yang saya nyatakan di sini adalah apabila menerima penyakit berjangkit . Namun apabila satu-satu kawasan atau perkampungan menerima wabak penyakit berjangkit, janganlah orang yang sihat memasuki kawasan tersebut kerana ini adalah sebab atau ikhtiar kita yang disuruh Nabi SAW untuk mengelakkan penularan penyakit. Inilah konsep kuarantin yang dianjurkan Islam dalam usaha mengelakkan dari penyakit berjangkit. Dan perkara ini adalah sesuai dengan hadis di atas iaitu "Apabila kamu mendengar satu wabak penyakit berjangkit di sesuatu daerah maka janganlah memasuki ia (daerah tersebut). Dan apabila kamu berada dalam daerah yang sedang dilanda wabak penyakit berjangkit maka janganlah kamu keluar darinya". Inilah hadis yang memperjelaskan lagi maksud hadis "larilah kamu dari penyakit Kusta sebagaimana kamu lari dari seekor singa" kerana penyakit kusta adalah satu penyakit yang berjangkit.

  Wallahuaqlam

  Emjay

  ReplyDelete
 6. Salam.
  Ada benda kita boleh jelaskan dalam sains.Ada benda tidak boleh. Kita boleh buat experiment satu unta halau dalam kawasan subur, satu unta halau kawasan tidak subur. Bezakan,tengok luaran, ambil darah chek bezakan. Dari situ boleh buat kesimpulan. Kos nak buat experiment banyak ni. Allah maha kaya dan maha mengetahui. Easy.kacang. Baru tahu lemahnya kita ni.Masa influenza ni peluang nak nak popularkan baju arab yang tutup nampak mata aje, ade visor lagi, rajin ambil air sembahyang.Ni tidak popularkan sabun dettol, penutup mulut le. Duit keluar la, pahala tak de. Kompeny yang untung. Yahudi dan konco-konco yang untung.Benda free dan dapat pahala tidak mahu buat........Salam

  ReplyDelete
 7. pertanyaan untuk Nyilorokindul...

  "allah menurunkan penyakit dan ubatnya.. hidup dan mati juga di tangannya, jadi adakah adil tuan hendak menghapuskan penternakan babi tersebut... adakah hidup dan mati babi tersebut di tentukan oleh kita sebagai manusia?"

  ReplyDelete
 8. Assalamualaikum wbh Sdr abidamia

  Saya tidak marah dengan reply sdr yang memaparkan gambar saya sebenar. Namun saya tidak berminat meletakkan gambar saya di Laman Emjay kerana kelak mereka yang benci dengan saya akan menggunakan gambar saya sebagai mainan mereka sebagaimana telah dilakukan oleh abuafiqah.

  Saya terpaksa delete reply sdr maaf.

  Emjay

  ReplyDelete
 9. Assalamualaikum wbh saudara sesama agama dan laknat Allah kepada iblis dan pengikutnya.
  Tentang babi memanglah Islam menggalakkan bunuh babi ini . Nabi pun ada bersabda mafhumnya:

  "“Diriwayatkan dari Abu Hurairah r.a: Rasulullah s.a.w pernah bersabda, “Demi Dia yang menggenggam diriku, sesungguhnya bahawa putra Maryam (Isa a.s) akan turun di antara kalian (orang-orang Muslim). Ia akan menjadi hakim yang adil bagi manusia dengan berdasarkan AL-Quran dan akan mematahkan salib serta membunuh babi; ia akan menghapuskan jizyah (pajak yang diambil dari non-Muslim yang berada di dalam perlindungan pemerintahan Muslim) akan mendatangkan kemakmuran sedemikian rupa sehingga tidak akan ada orang yang mahu menerima sedekah.”
  (Riwayat Imam Bukhari)"

  Emjay

  ReplyDelete
 10. Salam.
  Adil ke, tak adil itu Allah punye cerita...... Kita ni makhluknya, no komen. Tak de syer. terima aje le. Mana kita tahu atau dengar makhluk kat sungai yang tercemar tu berdoa kat Allah. Kalau babi hutan tak ape lah, tak berlebihan punye.Allah, dah jadikan seimbangkan. cacing makan tanah, babi makan cacing, harimau makan babi, jadi benda tu seimbang. Manusia ni yang rakus dan tamak. rosak alam sekitar. Bela babi berlebihan, tak buat treatment yang sepatutnya.la tu kat kampung. try kita hapuskan babi yang bela berlebihan tampa alasan kukuh, tentu orang-orang kufur tu naik minyak.boleh tahan ke tiap hari hirup udara bau babi selama 35 tahun. ketua kampung, penghulu, pegawai daerah pun kurang guna, Jabatan alam sekitar, jabatan kesihatan, lagi kurang guna. Macam harimau tua tak de taring dan gigi. Habis, iman kurang ni lah jadinya. Kalau iman ok, tak tak le jadi nya. Betulkan lah balik apa yang patut buat. Fikir secara positif. Refer balik kepada AL Quran dan Hadis, dan undang -undang yang ada. kita kenalah ikut balik jalan lurus kalau selama ni dah bengkang bengkok.koner kiri koner kanan. Baru kita tahu, kitaa ni lemah. Allah test sikit aje dah percaya kat vaksin......vaksin .. vaksin ..Dunia. Kayo pak cik. Fikir lah dari zaman nabi Adam sampai sekarang, manusia belum pupus lagi, malah makin bertambah. Teknologi vaksin ni baru aje. Kalau percaya vaksin ni, Allah akan test lagi, dia akan mutant kan lagi virus. Nak lawan dengan pencipta dia ye. Ingat kan dekat kepada Allah. Rupa jauh kepada Allah. Dunia.. dunia. Salam

  ReplyDelete
 11. Salam ampun dan maaf saya tidak arif bab adab blogging ini terserah mana yang terbaik bagi diri tuan; niat untuk mengenal mana kiri dan kanan kerana sentiasa ingin berdiri dan berdoa di tengah tengah.Mana yang tak faham insyaAllah saya akan bertanya? Salam hormat dari saya.

  ReplyDelete
 12. Assalamualaikum Nyilorokindul

  Saya ada sedikit teguran. Lama saya perhatikan nama dan bahasa Nyilorokindul.Pendapat saudara ada baiknya dan boleh dipertimbangkan. Cuma dari segi olahan bahasa mungkin boleh ditambahbaik. Cadangan saya mulakan dahulu dengan ubah nama saudara kepada yang lebih bermakna dan berjiwa mukmin-sedap disebut.

  ReplyDelete
 13. Jika demikian bukan lah babi yang salah, tapi manusia yang menternaknya yang salah tapi kenapa babi yang dihukum atas kesalahan manusia. adakah berperi kemanusian babi yang menjadi galang ganti atas kesalahan manusia.

  ReplyDelete
 14. dan saya juga memerlukan penjelasan mengenai hadis yang telah diutarakan oleh tuan emjay. hadis itu cuma menceritakan akan kedatangan putra mariam dan kedatangannya untuk menjadi hakim yg adil dan membunuh babi. hadis ini tidak pula menyebut tentang islam menggalakan pembunuhan babi tersebut.

  ReplyDelete
 15. tuan nyilorokindul nampaknya mempunyai prasangka buruk terhadap ketua kampung, penghulu, pegawai daerah, Jabatan alam sekitar, jabatan kesihatan. apakah tuan telah menyelidik bahawa mereka ini mempunyai kuasa dalam memerangi penternakan babi. dan apakah prasangka buruk seperti ini dianjurkan dalam ajaran islam?

  ReplyDelete
 16. Assalamualaikum wbh kepada sdr seagama dan laknat Allah SWT kepada Iblis dan pengikutnya.

  Nabi-nabi adalah menjadi contoh kepada manusia. Nabi-nabi di perintah untuk membuat kebaikan agar dicontohi manusia. Namun manusia zaman sekarang hanya diminta mengikut syariaat Muhamad SAW. Nabi Isa kelak akan dibangkitkan semula untuk menegakkan syariaat Muhamad dan antara kebaikan yang bakal dilakukan oleh Nabi Isa adalah membunuh babi-babi. Ini bermakna membunuh babi adalah satu kebaikan yang wajar sekali dijadikan contoh.

  Begitulah juga Islam menggalakkan umatnya membunuh cicak sebagimana hadis mafhumnya Riwayat dari Abi Hurairah dari nabi s.a.w:
  "sesiapa yang membunuh cicak dengan sekali pukulan dituliskan baginya 100 kebajikan,dan
  membunuhnya dengan 2 kali pukulan dituliskan baginya kebajikan kurang dari yang pertama,dan membunuhnya dengan 3 pukulan,kebajikannya kurang dari yang kedua"

  Wallahuaqlam

  Emjay

  ReplyDelete
 17. Salam.
  saya ni bukan pandai bahasa lengang lengok. strait for word. Bahasa sains. Bukan Bahasa sastra. Jawab yes, or no. Dan beri alasan. Bukan bahasa orang politik. Dia beri alasan dulu. Yes or no kemudian atau tidak pasti.Kita hanya berkuasa dalam kawasan rumah aje. undang terhad dalam rumah, tanggungjawab dalam kawasan rumah. Paling jauh pun jiran. Boleh nasihat aje. Tegur ,tengok keadaan macam mana. Ketua kampung, bidang kuasa, kampung. Penghulu, bidang kuasa kampung dalam kawasan nya. Rumah dia besar, rumah dia jauh dari kandang babi, tidak pikir ke rumah yang yang dekat kandang babi. dengan bau harumnya.Lihat Nabi Muhammad, Syadina Bakar, Ali, Usman, Umar. Dulu kan kepentingan rakyat, anak buah baru kepentingan kita. Macam dalam rumah dulukan kepentingan anak-anak, selamat, selesa, baru diri sendiri. Ini tidak dulukan kepentingan sendiri baru orang lain.Kebanyakan ketua kampung, penghulu, DO ke dan setreusnya ke atas orang melayu. Lihat ketua kampung yang rajin ke masjid, mana ade kandang babi kat tempat dia.baru sampai kawasan penghulu, ade pulak dandang babi kat kawasan dia. Macam mana,Nabi dah sebut salah satu tanda-tanda hari nak kiamat. Pemimpin......Jabatan alam sekitar, dah terang-terang si kufur tu bela babi, tampa water treatment(logi rawatan kumbahan) . Saman aje le. Saman...Saman....sampai tutup. Habis cerita. Ini tidak makin besar ade le. Jabatan kesihatan. Dah belajar babi, anjing dan keturunan. H1N1,selsema babi habis cerita. Keturunan virus ade jenetik virus babi. Berbesar hati sangat jaga kepentingan si Kufur tu. Ta kan kita nak bunuh si kufur tu. Kata orang melayu, tarik rambut dalam tepung, rambut jangan putus, tepung jangan selerak. Kita lihat, kalau orang tu rajin sembahyang dan beriman, boleh cegah kemungkaran. Di sini, kita lihat kat malaysia. Nasib le, yang mati, dan kena virus ni banyak orang melayu.Fikir la kenapa yee.Allah, sayang kat kita kot.Dah cakap kalau ade kemungkaran kalau tak tegur atau nasihat atau cegah, semua kena. Terima aje le. Terima kasih MJ.teruskan usaha MJ.Salam

  ReplyDelete
 18. Alhamdulillah...

  kalau blh, lg cantek kalau mj blh buat kesimpulan/ringkasa pada hujung setiap artikel.. senang nk tgk point2 penting dia... ada jg artikel yg ada kesimpulan...
  mm...

  ok tq mj!

  ReplyDelete
 19. salam, sy sgt suka artikel ni..byk info dan pengajaran..terima kasih saudara..May Allah bless u..insyaallah

  ReplyDelete
 20. usaha untuk menyalahkan orang, seperti ketua kampung, jabatan kerajaan sebagainya mungkin lebih mudah dari usaha menyelesaikan masalah... tak gitu tuan nyilorokindul

  ReplyDelete
 21. Salam.
  Kita bukan salah siapa. Kita kena bertanggungjawab atas jawatan kita pegang. Macam kerja kilang, ade pekerja, supervisor, jurutera, manager, pengarah. Ade IMP, Ade GMP, Ade ISO 14000. Siapa yang execute. Dalam tu dah tulis ape perlu buat, apa perlu pakai, siapa kena buat, kerja siapa, kalau tak ikut peraturan dapat ape tindakan. Kalau tidak mampu kerja sebagai ketua, bagi orang lain buat. Ini tidak, kebanyakan nye 5%, macam cerita 3 abdul.Lelong.lelong.Masa dekat nak tahun baru cina, ade la orang datang kilang, jabatan alam sekitar la, polis la, bomba la, melayu pulak tu, gangster le,.,Habis nak tunggu macam sunami kat aceh, kena bersihkan tinggal masjid aje. Baru aman. Tengok tu kat negeri satu, dah sabit kesalahan politk wang, rasuah la tu. jadi lagi menteri besar. Rakyat buat de aje. sokong lagi, masa pilihanraya pangkah lagi dia. Perdana menteri buat de je. So, terima je virus babi ni. Kepada umat muslim, rajin puasa sunat, kurang makan, terutamanya nasi, gula(atau tukar madu), daging, ayam, ikan, telur masa kini, lebihkan buahan dan sayuran. Bersenam sekurang nye 1 jam.Yang paling senang jalan kaki/berbasikal pergi sembahyang kat masjid.Insyallah HDL kita naik,kita punye sistem imue akan naik. insyallah,Kalau kena pun hanya sampai acute. Ade masa badan kita lawan virus ni.orang ni lebih takut selsema babi dari takut Allah. Kan dah ade Dalam Al Quran dan hadis.salam

  ReplyDelete
 22. AsSalamu'alaikum,

  Kalau dalam rumah ada patung malaikat tak masuk rumah, bermakna penghuni dalam rumah tu tak dapat rahmat dari Allah. Saya terfikir bagaimana kalau dalam negara ada banyak patung... besar-besar pulak tu.... macamana dengan rakyatnya... ek?

  ReplyDelete
 23. tuan nyilorokindul ada bukti ke mengenai senang cakap rasuah la di jabatan-jabatan tersebut atau sekadar tuduhan untuk melepas geram. kalau ada kenapalah tak buat lapuran, buat la lapuran itu pun tanggungjawab tuan juga sebagai warganegara tapi kalau sekadar tuduhan je baik senyap dari mengumpat tak tahu la pulak kalau tuduhan atau mengumpat menjadi tuntutan atau galakkan dalam agama tuan.

  ReplyDelete
 24. Salam.
  Saya bukan buat tuduhan. Berlaku depan mata.Tersimpul-simpul, tersipu-sipu. tak sangka ade pulak exec melayu.Yang saya berkemampuan buat, saya tidak suka perbuatan itu. Saya benci perbuatan itu. malukan orang melayu-muslim aje. Percaya ke dengan badan pencegah rasuah. Orang terang-terang buat politik wang, buat de aje. Polis konstebal yang ambih rasuah ciput kena tindakan. Boleh percaya ke.Sebab sayang kepada Agama islam ni saya beritahu. saya ni bukan orng yang suka mengampu. Orang mengampu ni patut kena singkirkan. Susah compeny nak maju. Macam anak kita nakal, nasihat, kalau tak dengar, rotan. Habis cerita. Jangan tunggu, rebung dah jadi buluh. Terpaksa gunakan api untuk bengkok. Macam virus H1n1, nak tunggu jadi rebung baru terhegeh-hegeh nak buat tindakan yang lebih tegas. Seperti,Macam tengku mahkota pahang cakap. Jangan tunggu rakyat salahkan kerajaan.salam

  ReplyDelete
 25. Saya amat geram dengan orang yang menyamar sebagi emjay sedangkan sayalah sebanarnya emjay also known as muslim joned.Engkau tak layak berhujah bagi pihak aku lah,bedebah nko...nyah nko dari laman aku ..menyibuk je aku nak berdakwah..

  minta maaflah para pembaca laman emjay sekalian,teremosi sekejap.Saya bukan apa,sebanarnya sayalah pemilik mutlak laman emjay.Bukan si bedebah itu..
  Sebab yang kedua saya berani berkata demikian adalah kerana saya lampirkan wajah saya yang sebenar,siapa kata saya munafiq?cakap!cakap!

  ReplyDelete
 26. Sebalum saya diban pihak berkuasa agama negeri johor,anda semua berpegang teguhlah kepada tali agama supaya tidak sesat di dunia dan akhirat yang sesuai dangan sabda nabi 'barangsiapa yang berpegang kepada tali Allah,anda akan selamat di dunia dan akhirat' wallahuaqlam

  emjay

  ReplyDelete
 27. Salam.
  Beri nasihat free ramai yang tidak mahu dengar.Baik, jual ubat, Saya ade ubat H1N1 atau selsema babi dan seangkatan dengan nye. Siapa nak beli boleh email kat saya. Kena fikir macam yahudi ni. Benda yang baik apa salah nye. Macam Panadol selsema dan demam, Hurix ubat batuk, dettol, sheltox ke, ape lagi mapiko, ape lagi ridset ke...doktor swasta ke, lori tow trak ke. Masalah orang adalah peluang bisness, kaut untung sebanyak mungkin. Pak cik kayo, pak cik kayo.Dah kaya bayar zakat. dan derma dapat tolong orang susah.salam

  ReplyDelete
 28. Assalamualaikum w.b.t selamat datang ke laman emjay para pembaca yang di kasihi sekalian.
  Saya mengharapkan anda semua sihat dan terselamat dari virus babi yang melanda dunia sekarang ini.
  Buat masa ini saya sedang study kes ini dan mencari penawarnya.Kepada anda yan mempunyai sebarang petua tradisional [ saya maksudkan islamic ],silalah berkonsi dengan saya dan para pembaca sekalian semoga kita dapat manfaatnya bersama.

  wassalam

  emjay

  ReplyDelete
 29. Assalamualaikum w.b.t

  Bermula hari ini dan seterusnya saya adalah co-admin laman emjay.Anda semua boleh la ajukan sebarang masalah kepada saya juga.Ini disebabkan saya telah diamanahkan oleh arwah guru untuk membantu saudara seagama saya.Jangan risau saudara saudari semua,kalau ada masalah yang tak dapat selesai,insyaAllah saya dapat selesaikan dalam tempoh 5 hari sahaja.

  saya sekadar menyampaikan

  emjay

  ReplyDelete
 30. aik .... selama ni sapo emjay tue???

  ReplyDelete
 31. semua sedia maklum, rasuah itu perosak bangsa, perosak agama namun tuan nyilorokindul sanggup melihat bangsa dan agamanya rosak dengan membiarkan perkara tersebut berlaku di depan mata tanpa mengambil apa2 tindakan. kalau 1 atau 2 orang bermasalah di sesebuah organisasi menandakan semua dalam organisasi itu bermasalah. kalau 1 atau 2 orang islam malaysia minum arak, takkanlah ia menggambarkan keseluruhan umat islam di malaysia ini pemabuk.

  ReplyDelete
 32. Salam.
  kalau pencegah rasuah di letakan di bawah kuasa yang di pertuan agung, mungkin boleh percaya lah. Ade semangat sikit nak lapur. Ni pergi makhamah jadi saksi ke ke hilir keluar duit sendiri.. Bukan kerajaan malaysia nak bayar.nak buat ape selesaikan masalah kat hujung. Kat budak-budak kat sekoah brain wash dia.Tu lah, dah lah sekolah sekular. Belajar untuk lulus periksa. Bukan belajar untuk kaitan pelajaran dengan agama islam. Tulis besar-besar rasuah, rasuah. Bukan politik wang, baik nye.....Baik orang besar ke, kecik ke hukuman biar seragam. Baru adil.Macam dengan arak, tahun baru cina dan anual dinner compeny ni budak melayu sekarang yang terror minum.Kita hanya dapat nasihat aje. Pasal benda ni dah dekat end user. Kalau kat kilang, nak selesaikan masalah kat hujung melibatkan kos tinggi, masa. Sebab tu di panggi preventive action.Jadi kita selesaikan masalah kat rebung, kat awal. kat awal kat mana. Kat kilang. Had kan pengeluaran atau tutup. Naikan Harga tinggi-tinggi. Ni kerja siapa. Saya ke. Fikir .le. Yang atas tu buat de aje. Empat tahun undi lagi mereka ni. Terima je le virus ni mangkin ganas. Dah kecemasan rupanye.Virus ni makhluk Allah juga.Orang ni kena tengok cerita iktikaf malam ahad lepas kot.salam

  ReplyDelete
 33. Salam.
  Lepas ni kita lantik perdana menteri, timbalan perdana menteri, ketua dari pada orang islam macam saudara Riduan Tee Abdullah. Islam datang dari hidayah Allah.Bukan dari islam datang dari keturunan. Tak de semangat berkobar kobar ke islam. Salam. Jangan terasa.

  ReplyDelete
 34. Letak je la SPRM kat mana pun walaupun di bawah kuasa tuan nyilokindul sekalipun, alasan untuk mencemarkan SPRM tetap ada.

  ReplyDelete
 35. Assalamualaikum w.b.t dan selamat datang kepada saudara nopinjam.Semoga saudara sentiasa dirahmati Allah sekeluarga.Saya sedar dengan kehadiran saya,ramai yang ragu-ragu dengan bertanya ' siapakah saya '.Adakah saya ini emjay atau bukan.
  Untuk merungkai kekeliruan ini,saya dengan ini menegaskan buat sekian kalinya bahawa sayalah yang sebenarnya emjay also known as muslim bin joned.Harap maklum

  ReplyDelete
 36. Assalamualaikum w.b.t

  Berkenaan dengan SPRM ini,saya secara jujurnya memang menentang keras amalan SPRM.
  Alasan saya ialah di zaman nabi dulu tiada SPRM.Orang ramai semuanya ketika itu mempelajari ajaran tauhid yang sebanarnya maka amalan rasuah tidak akan berlaku.Sama dengan kaedah yang saya praktikkan dalam perubatan saya,saya bukan mengubat tapi saya mencari punca sesuatu penyakit itu.
  Saya yakin kalau kaedah ini digunapakai banyak masalah dapat diselesaikan

  wassalam

  emjayjb

  ReplyDelete
 37. setiap penyakit tu ada obatnye.....
  H1N1 pn ada penawar..
  kt mana penawar H1N1?
  mintak la pada Yang Maha Pencipta.
  Dia yang mengawal setiap yang berlaku di langit dan bumi.

  ReplyDelete
 38. Salam.
  Saya tidak mampu untuk menerima tanggungjawab atau kuasa tersebut. Beri lah peluang orang-orang yang lebih berkelayakan. seperti mufti ke. Mememang la ade. Tapi tak lah seteruk sekarang. KPI rasuah, jenayah, dll insyallah turun. Malu lah sikit dengan singpore, hong kong, jepun. Kita kan negara islam, KL kan ibu kota islam.Singapore yang mati kena virus ni pun kurang. Kita boleh lihat kat amerika, britain yang benda yang baik, pemerintah dia buat kesilapan tukar. Maju.Memangpun Allah dah ciptakan penawar kat badan kita. Chek tengok, tengok tinggi tak benda tu.Sekarang ade teknologi.Setiap orang orang Allah dah beri 50%. sistem imune. Kita analisa orang yang kronik atau mati, benda ni kurang atau tiada.Kenapa benda ni kurang. Dah ade dalam Al Quran dan Hadis. Kita yang tak perasan. Sebab kurang buat kajian. Baca tiap hari, kajian kurang.amalkan kurang.Kan Allah suruh buat kajian. Buat lah kajian.internet ade. Doa, doa juga. Dalam masa yang sama lantak makan berlebihan. Spoil lah.kalau saya katakan Allah tidak suka lebih kurang 50% rakyat malaysia, percaya atau tidak. Marah kat saya. Saya terima.Virus ni saya kena redha.Kerana lebih kurang 50% rakyat malaysia mempunyai berat berlebihan. Kalau berat berlebihan, bermakna ambil kalori berlebihan, makan berlebihan. Chek balik dalam Al Quran dan Hadis, orang islam makan satu perut, ye ke, kalau tak silap saya, orang kufur makan lebih daripada satu perut. Kalau salah betukan.So, berusahalah ke arah yang jangan berlebihan. Nafsu perut.perut. perut punca segala penyakit.Lihat orang yang berisiko tinggi. kebanyakannya berkaitan dengan perut.Besar hanya 1.5 Liter aje.Salam

  ReplyDelete
 39. Assalamualaikum wbh saudara seagama dan laknat Allah kepada Iblis dan pengikutnya.

  Bagi mereka yang sudah kena penyakit H1N1, lakukanlah ini: Ambil 3 biji buah kurma masukkan ke dalam air kelapa muda kulit hijau dan setelah kira-kira dua jam, minumlah air kelapa dan buah kurma tersebut. Berdoalah kerana hanya Dialah yang menyembuhkan dan bukan ubat.

  Emjay

  ReplyDelete
 40. Jadi maksud Nyilorokindul bala H1N1 ini turunkan kerana amalan rasuah yang berleluasa dan makan banyaklah.

  ReplyDelete
 41. kurma rendam air kelapa muda ni jadi penawar kat thailand...
  kt sana virus H1N1 dah reda skit.

  Insyaallah jika kita berpegang pada Allah, selamatla kita dunia akhirat.

  ReplyDelete
 42. Salam.
  Lihat baik hadis nabi. kalau salah, betulkan. Setiap penyakit ade ubatnya. Apabila tepat ubat suatu penyakit tentu penyakit itu sembuh dengan izin Allah Azza wa Jalla. Kita kaji apa dalam kurma dan air kelapa muda. Kenapa Bukan kelapa tua?Logik atau tak logik.Insyallah saya kata logik.Saudara banjuan, Pergi buat kajian.Chek dalam darah kita apa yang kurang apabila kena virus ni. Air kelapa muda dan kurma ni tidak boleh bunuh virus. Tapi Allah dah sedia kan dalam badan kita ni benda yang boleh bunuh virus ni. system limpa. Air kelapa dan kurma nutrient untuk memberikan kesimbangan tindakbalas kimia supaya ia jangan bertindakbalas secara berlebihan. berlebihan..Berlebihan. Berlebihan....Kan dah sebut dalam Al Quran. Bila kita kita makan banyak, kolesterol akan naik.Sistem imune kita akan turun.virus,kanser, cepat tua, cepat mati akan naik/membiak. Sama macam kehidupan bila orang jauh dari iman daripada Allah, ape yang naik............virus dan "virus". Tengok lah Malaysia. ayat pertama Al Quran, Iqra. Baca.Baca. Baca. Bukan nye TV, TV, TV,Hiburan sensasi, me--layu, me----. layu. Jadikan idola seperti ibnu sina ke.Muslim. Salam

  ReplyDelete
 43. habis apa kena mengena H1N1 dengan kolestrol, TV, Hiburan sensasi, melayu dan sebagainya

  ReplyDelete
 44. Salam,
  Itu le Allah suruh kaji. Ade otak dan akal buatlah kajian dan fikir. Malas buat. Beli aje lah dadah tamiflu tu. Tengok orang yahudi tu rajin buat kajian. Dah dapat formula, keluarkan dadah tamiflu tu. Yahudi tu Nak buat ape beritahu kepada saudara banjuan ade ubat boleh didapati dari tumbuhan. Jual ubat kat saudara banjuan lagi elok. Boleh lah pak cik kayo.Buat kajian melibatkan kos yang tinggi. Orang melayu kebanyakan nye malas nak kajian. Lebih suka kepada hiburan. Skim cepat kaya. Kalau takan Besut boleh tergadai kepada terengganu kerana kalah laga ayam. Kalau saya silap sejarah betulkan. Buka buku sains, internet. Apa akan jadi kepada kolesterol tinggi semasa kita kena virus H1N1 semasa acute dan chronik. Cari lah. Lihat sekeliling orang melayu kalau kita jumpa, kira berapa orang gemuk, berapa orang kurus. Berapa orang kuat makan, berapa orang kurang makan.Orang gemuk resiko tinggi bila kena H1N1. Sepatutnya orang melayu-muslim ni tak lah gemuk, tak lah kuat makan. Pasal makan berlebihan dan tidak seimbang. So, nak buat macam mana.Kalau dah pergi hiburan macam konsert jom heboh, 100% orang tu pergi sembahyang ke. Mufti kata haram, pergi juga. tidak mahu dengar cakap mufti, terimalah je lah virus ni H1N1, selsema khinzir.Allah selamatkan Muslim. Allah selamatkan muslim.

  ReplyDelete
 45. tuan Nyilorokindul dah buat kajian ke belum, apa kajian yang tuan dah buat, ape penemuannya. Nyilorokindul ni bukan melayu ke?

  ReplyDelete
 46. Salam,
  Saya dah buat kajian. Dah buat experiment. apa masalah. Allah dah kata dia beri penyakit, dia beri ubat. Kaji dan cari lah. Allah yang suruh. Bukan saudara banjuan yang suruh. Baru lah boleh kuatkan lagi iman kita kepada Allah. Benda kecik macam tu Allah cipta.Maha Suci Allah. Allah maha Besar. Saya orang melayu ka, cina ke, india ka, mix ke, saya orang Malaysia.Anak cucu Adam.Apa saudara banjuan malas nak baca dan buat kajian, nak jawapan senang aje. Pergi lah buat baca dan buat kajian.Salam.

  ReplyDelete
 47. ape gado2 ni....xelok gado sesama islam.
  kalau berbeza pndpt sekalipun, berlapang dada la selagi ianya x menyekutukan Allah.
  mcm H1N1 kn da jmpa penawar dia, nk kaji buatpe lagi?
  Spatutnya kita semua syukur la pd Allah Ta'ala sbb Dia Maha Penyayang.
  Bermuhasabah diri la kalau ada musibah menimpa.

  ReplyDelete
 48. Salam.
  Bukan gaduh. Saya nasihatkan supaya kaji lah apa yang Allah sudah buat. Saudara hambaabadi ase-ase doa. Kita nak pergi perang perlu ade strategi. Dan peralatan yang sesuai. Ini tidak, ase-ase doa aje. tampa persediaaan yang cukup untk pergi perang. Kalah punye. conferm. Tengok nabi Muhammad. Macam mana buat strategi nak pergi perang. Lepas tu berdoa.Tengok Salahuddin ayub nak pergi perang. Ade stretegi. Tengok US siap ada CIA lagi. Tahu kekuatan,kelemahan lawan baru pergi perang. Macam virus ni. Allah beri peluang untuk buat kajian. Buat.Al Quran ade, hadis nabi ade, refer baik, Sains moden dan peralatan,gunakan tengok result. Hari ni dah 68 orang. Sekurang-kurang saudara MJ beri juga formula. TQ. Logik.Jadikan idola seperti ibnu sina.salam.

  ReplyDelete
 49. Salam,
  Saudara hambaabadi. Virus ni boleh mutant. Ni lah sikap yang patut tidak ade dalam orang islam. Jangan marah. Sampai bila kita nak harapkan orang. Akan datang akan banyak virus lagi. Tak kan kita ni, orang islam hanya jadi pengguna. Yang kaya yahudi. Jual dadah tamiflu sampai RM 180, sekarang dah RM 80 aje. Kena ikut telunjuk dia orang. lemah lah kita. Tengok macam china. Cuba gunakan herba. Sepatutnya sikap orang islam macam china tu le. Salam.

  ReplyDelete
 50. kalau dah buat kajian keluarkanlah hasil kajiannya, apa masalah. memang la Allah suruh cari tapi rasa Allah tak suruh kita sombong dan bongkak.

  ReplyDelete
 51. AsSalamu'alaikum tuan-tuan,

  Semalam saya dapat mesej:
  "Drp Dr Anasufiza, Salam, Skrg mgsa H1N1 dh cecah 67 org mninggal stakat hari ini. So kita kena serius cegah bukan rawat. Antibodi bdn msti kuat, mengikut amalan perubatan yg dirahsiakn oleh bangsa lain MEMAKAN BAWANG PUTIH, KURMA, MADU, epal hijau serta makanan & minuman harian yang BERALKALI sebanyk mungkin adalah antibodi tbaik utk mcegah penularan ini. Sebarkan msg ini kpd yg tsayang, kita msti serius sbb knp org melayu yg ramai mninggal"

  Begitulah bunyi mesej yang saya dapat dan sumbernya insyaAllah betul. Wallahu'alam.
  Semoga kita dihindarkan daripada mendapat H1N1.

  WasSalam

  ReplyDelete
 52. saudara nyilorokindul ni ase-ase kajian....
  hasilnye mana?xkn mkn sorang2 kot......
  kongsi2 la dengan saudara sesama islam ni.
  kesian da 67 orang mati sbb saudara nyilorokindul xnk dedahkan hasil kajian beliau..

  ReplyDelete
 53. Salam.
  Bagus, myscasio. logik. Insyallah yang itu pun boleh. Kan semua tu ade dalam Al Quran dan Hadis. Kita ade Al Quran dan Hadis. Rajin-rajin baca, amalkan, kaji Al-Quran dan hadis.Kan Malaysia ni ramai prof. Saye ni apelah. Allah beri ilmu kepada saya sikit aje.Awak tahu kenapa beralkali. Orang berat berlebihan/gemuk ni banyak lemak(trigliserida-asid lemak), berasid. Chek lah orang yang berat normal dengan dan berlebihan. Tentu dapat beza. So, kalau dah kronik pH dia lagi turun.Kenapa....Kaji la..Sebab tu Allah tidak suka makan berlebihan.Macam mana kita tahu sistem imune kita kuat. Pergi lah chek semua lemak dalam darah. Kalau HDL kolesterol bawah 60 mg/dl tidak kuat la. Selepas tu ubah cara pemakanan yang di sarankan oleh Allah dan Nabi. Insyallah dalam masa 6 bulan, naik. le.Salam.

  ReplyDelete
 54. istilah kronik dan acute yang tuan Nyilorokindul tu pun kurang tepat dan tak kena pada maksudnya (nak terima terima...tak nak terima apa boleh buat.. mungkin lupa kaji kot)... ye la anak cucu Adam.... yahudi tu pun anak cucu Adam juga.. tapi bahasa tu menunjukan bangsa, bangsa tu ada adat resam.

  ReplyDelete
 55. hasil kajian sdr nyilorokindul mana?
  xkn nk suruh org je kaji, kita sdri yg ckp xnk kaji?
  kalau org yahudi jmpa penawar H1N1 kita bising..ckp org kita mlas kaji la ape la..

  "ubah cara pemakanan yang di sarankan oleh Allah dan Nabi"

  atau ini hasil dari kajian sdr nyilorokindul?

  salam ramadan semua....

  ReplyDelete
 56. Salam.
  Kat malaysia ade Akta Rahsia rasmi. Dalam Bisness pun kena ade. Paham. Dalam rumah tangga pun sama. Bila buat experiment melibatkan banyak kos dan masa. Saudara berdua ni nak senang aje.Apa susah sangat Salam

  ReplyDelete
 57. so sdr telah byk hbiskan duit sndri buat kajian and bila dpt hasilnya sdra simpan (AKTA RAHSIA), tetapi bila yahudi keluarkan dadah-dadah tamiflu tu sdra nyilorokindul plak yg terlebih bising....

  slmt berbuke

  ReplyDelete
 58. Salam.
  Benda tu boleh buat duit, apa masalahnya. Ade benda percuma tidak mahu ikut. langgar lagi. Ade yahudi nak beritahu macam macam mana nak proses untuk hasilkan oseltamivir tu(tamiflu). Ade pulak sekarang ni virus tu resistant terhadap dadahnya. Ade dia beritahu kesan jika di ambil oleh yang sihat. Atau jangka masa panjang.atau berlebihan. Adakah dia boleh turunkan atau naikan sistem imune. dari data dan experiment yang telah di jalankan kita boleh menjangkan kemungkinan -kemungkinan ape yang akan berlaku. Soalan kenapa malaysia tidak keluarkan dadah seperti ini. Sampai bila nak bergantung kepada barat. Kat kepala ase ingat H1N1, ingat tamiflu.Rasa nye ramai kat malaysia orang macam hambaabadi dan banjuan kot. Sikit macam saudara MJ and mycasio.salam

  ReplyDelete
 59. org mcm nyilorokindul ramai ke sikit? asyik suruh org kaji je. dia sndri xkaji..
  penawar H1N1 ckup byk, kalau aku nk list kt sini xckup ruang. penawar dia dari daun2 yang ada kt atas muka bumi je. FREE OF CHARGE. cuma tau cara guna je.

  ReplyDelete
 60. Lebih daripada H1N1 pun hambabadi dah kaji, cuma nak tengok berapa ramai 'tong-tong kosong' yang berbunyi mcm Tuan Nyilorokindul.

  ReplyDelete
 61. xsiap lg ke experiment tuan nyilorokindul sal H1N1?
  da dmpa penawar nnti btau la ye....
  kalau berbayar sekalipun sy sanggup beli brg buatan orang malaysia.

  salam

  ReplyDelete
 62. xsiap lg ke experiment tuan nyilorokindul sal H1N1?
  da dmpa penawar nnti btau la ye....
  kalau berbayar sekalipun sy sanggup beli brg buatan orang malaysia.

  salam

  ReplyDelete
 63. Salam.
  Heeee. Jumpa lagi. Saya ni BN macam tidak habis buat kajian. Tapi keputusan lain la. Bila kita analisa tindak balas tamiflu dengan badan kita, chek parameter yang berubah. Bila makan tamiflu, parameter mana yang menurun. Jadi, kita cari herba yang mempunyai tindak balas yang sama. Insyallah, keputusan adalah sama. Boleh di gunakan untuk rawat penyakit tersebut. Bukan semua herba boleh beri di gunakan. Kita mistilah mempunyai data secara saintifik. Kalau tangkap hantu, saya tak tahu lah. Insyallah experiment dah siap.Salam

  ReplyDelete
 64. Semoga Allah memberkati Prof Emjay.Amin.

  ReplyDelete
 65. Semoga Allah mematikan saya dan sdr arazakaa dalam iman

  Emjay

  ReplyDelete
 66. Asalamualaikum wbh saudara seagamaku dan laknat Allah kepada iblis dan pengikutnya

  Berikut adalah email menarik yang saya terima:

  ~~~~~~~~~~~~~~
  KESAH NABI MUSA A.S & H1N1


  Diceritakan bahwa Musa as. pernah mengeluh kepada Allah swt karana menderita sakit gigi. Maka Allah swt memerintahkan: “Ambillah rumput orang itu dan letakkan pada gigi kamu!” Lalu Musa a.s pun berbuat demikian, maka sakitnya pun sembuh.

  Beberapa hari kemudian, sakit gigi yang dialami Musa a.s datang lagi. Maka Musa a.s pun mengambil kembali rumput yang pernah diambil dulu dan meletakkan pada giginya. Hasilnya bukan bertambah sembuh, sebaliknya sakit giginya bertambah teruk dari biasa. Lansung dari itu Musa a.s pun mengadu kepada Allah swt dengan katanya, “ Wahai Tuhanku, bukankan engkau mengarahkan aku untuk berbuat demikian tetapi mengapa ianya tidak melegakan aku?”

  Allah swt menjawab: “Wahai Musa, Akulah yang menyembuhkan dan Akulah yang menyehatkan. Aku yang memberi bencana dan akulah yang memberi manfaat. Kali pertama kamu datang kepadaKu dan mengharapkan pertolongan Aku, lalu Aku sembuhkan sakit kamu. Sekarang engkau menuju kepada rumput dan tidak menuju kepada-Ku.”

  ( Petikan dari : “Nuruzh-Zhalâm” karya Syekh Nawawi Banten dengan sedikit olahan )

  Targhib :

  Berbalik pada H1N1 yang menjadi permasaalahan pada kita sekarang ini…apa jua wabak yang sedang dan akan kita hadapi lagi, tak taulah lepas nie wabak apa lagi yang akan uji kita,namun kita sebagai umat islam mesti meyakini bahawa yang menyembuh dan mendatangkan penyakit adalah Allah swt. Dia jugalah yang berhak menghilangkan penyakit selama mana kita kembali kepadaNya. Selama kita tidak mendahului Allah swt, maka selama itulah kita akan mengeluh dengan segala wabak penyakit yang di datangkan.

  Natijahnya Kalau kita lansung kepada ubat / penawar dan membelakangi Allah swt dua perkara mungkin akan berlaku.

  Pertama : Sembuh dari sakit

  Kedua : Akan terus menderita dengan penyakit berkenaan dan membawa kepada kematian.  Kalau kita sembuh dari sakit tersebut sekali pun namun sakit “dalaman” kita tidak akan sekali-kali sembuh. Penyakit keyakinan kepada “Khirullah” tidak akan hilang sehingga mati. Hakikatnya penyakit ini lebih dasyat dan berbahaya dari penyakit zahir yang kita hidapi.Bayangkanlah kalau kematian datang menjemput pada ketika ini. Nauzubillah!  Sebaliknya kalau kita menderita dengan penyakit berkenaan dan membawa kepada kematian sedangkan dalaman kita masih sihat, keyakinan kita tidak rosak. Keyakinan kepada Allah akan bertambah kuat. “Khairullah” akan keluar dari hati kita. Kita akan mati dengan keyakinan yang kuat pada Allah swt. Mafhum dari hadith Nabi saw kita dikira mati syahid dan segala dosa-dosa akan diampunkan oleh Allah swt.

  Kesimpulannya, apa2 jua yang menimpa kita, hadirkan dulu diri kita pada Allah. Nabi SAW dah tunjukkan jalannya. Dirikan sembahyang dua rakaat,tak cukup puas hati tambah lagi dan lagi, dan berdoalah pada Allah agar Dia memberi kita petunjuk dan jalan bg menyelesaikan masalah kita. Lepas tu barulah kita berusaha dengan berjumpa doctor & sebagainya, sesuai dengan permasalahan yg kita hadapi. Apa yang kebanyakkan kita amalkan sekarang ialah, hadapi dulu masalah dengan cara kita,mohon pada mahkluk,bomoh lah dan bila tak boleh selesai, baru nak cari Allah - buat sembahyang hajatlah, baca Yaasin lah.

  Jadik dikesempatan Ramadhan nie, marilah kita semua belajar-belajar untuk selesaikan masalah kita dengan amal.Banyakkanlah solat2 sunat, Yakinlah akan bantuan Allah, sebagaimana sahabat2 nabi yakin..“Dan apabila hamba-hamba-Ku bertanya kepadamu mengenai Aku maka (beritahu kepada mereka): Sesungguhnya Aku (Allah) sentiasa hampir (kepada mereka); Aku perkenankan permohonan orang yang berdoa apabila dia berdoa kepada-Ku. Maka hendaklah mereka menyahut seruan-Ku (dengan mematuhi perintah-Ku), dan hendaklah mereka beriman kepada-Ku supaya mereka mendapat petunjuk.” (surah al-Baqarah: 186).

  Kita berhak memilih, jadi yang mana satukah pilihan kita?

  ReplyDelete
 67. Salam.
  Terima kasih saudara MJ. Betul kata MJ. He..Hee..Heee. Dah tiap -tiap hari minta Allah tunjukan jalan yang lurus. Kita kaji, pusing-pusing buat kajian pun, jawapan kat itu juga, Dalam Al Quran dan Sunnah. Salam.

  ReplyDelete
 68. Assalammualaikum wbh saudara MJ, terima kasih di atas paparan 'KESAH NABI MUSA A.S & H1N1'. Amat berguna buat kami sekeluarga.
  Alhamdullillah dan terima kasih juga di atas kesudian MJ menghubungi saya bagi memaklumkan amalan pemakanan ketika bulan puasa utk mengatasi masalah pada buah pinggang saya (kesan dari minum tongkat ali C** selama lebih dari 10 thn.) Saya telah pun membeli minyak kelapa dara (RM30=500ml). Tqvm

  ReplyDelete
 69. trima kasih kepada mj diatas segala ilmu dan maklumat yang diberikan. mudah mudahan dimurahkan lagi rezeki, pengetahuan dan dipanjangkan umur kepada saudara mj. Sesungguhnya yang menyembuhkan itu Allah dan kita haruslah berikhtiar dan bermohon kepadaNYA. Amin.

  ReplyDelete
 70. Waalaikumsalam wbh nyilorokindul dan kz9979 dan assalamualaikum wbh ownster.

  Minyak kelapa dara 500ml berharga RM30 murah tu!!. Di mana boleh diperolehi produk tersebut?

  Di UTM, CEPP jual 150ml berharga RM18 dan botol 400ml berharga RM30.

  Emjay

  ReplyDelete
 71. Brand 'Rainforest Herbs' edaran asia botanicals. Harga di kotak RM37.++, alhamdulliah saya dpt dgn harga RM30.00 (isteri rakan saya kerja di farmasi). Baunya pun lebih baik dari 2 jenama lain yg saya beli utk ibu saya sebelum ini. Hrp maklum.

  ReplyDelete
 72. Assalamualaikumwht.Prof emjay.Sila beri pandangan tentang susu Alpha lipid Lifeline.Adakah ianya sesuai utk pesakit kidney,lung dan heart?.Didahulukan dengan ucapan terima kasih.

  ReplyDelete
 73. Salam.
  Saudara/i arazakaa kena tanya ke kat supplier susu tu sila lampirkan jurnal yang kerkaitan yang telah publish/terbitan yang berkaitan dengan pesakit kidney, lung dan heart. Salam

  ReplyDelete