Makluman

Laman perkongsian ilmu, pemurnian akidah, membanteras perbomohan, tolong menolong dan perubatan alternatif menurut Islam dan tradisional untuk mencari redha Allah SWT
Free Image Hosting
Assalamualaikum wbh pembaca mukmin sekelian.
Mulai 1 Dec 2012, Laman Emjay di emjayjb.multiply.com telah tidak lagi beroperasi disebabkan Multiply tidak mampu lagi mengendalikannya. Laman Emjay di Multiply yang telah beroperasi semenjak 2006 telah berpindah ke blogspot ini. Maaf di atas segala kesulitan. Selamat membaca dan semoga Allah memberikan taufik hidayah rahmat dan berkat kepada para pembaca sekelian.

Sempena Aidilfitri ini, saya mengucapkan; Taqabalallhu minnna wa minkum
(Semoga Allah SWT menerima amal saya dan amal Anda)

Tuesday, 27 March 2007

Ingin mengetahui tahap kesihatan kidney, lung and heart anda??


Assalamualaikum wbh

Terdapat email pembaca yang bertanyakan tahap kesihatan. Ada ketikanya saya jawap dengan sempurna dan ada ketikanya apabila saya tidak ada di pejabat atau dirumah, saya tidak dapat memberikan attachment borang soal selidik ini.

Dengan ini saya menjadikan soal selidik saya ini sebagai bahan umum dan sekiranya ada sesiapa yang ingin mengetahui tahap kesihatannya, sila isikan borang ini dengan jujur sekali.

Kepada mereka yang bermasalah terutama tapak tangan basah, sakit pinggang bangun tidur dsbnya, silalah isikan borang "attachment" di bawah ini dengan seberapa lengkap dan jujur. Selepas itu email kepada saya di kangmasjb@hotmail.com

Sekian wassalam wallhualam

Emjay

30 comments:

  1. asalamualaikum,saya ingin tau adakah saya kena masukan nombor pada kotak2 tersebut?

    ReplyDelete
  2. Pada bahagian bawah borang tersebut terdapat nombor dan isikan nombor ini mengikut panduannya ke dalam ruangan dan emailkan kepada saya.

    Sekian

    ReplyDelete
  3. PROGRAM MENGENALPASTI MASALAH BUAH PINGGANG, PARU-PARU DAN JANTUNG
    Nama: __ che abdullah bin haji yaacob__________ No Tel:_013-9609609_____________________

    Umur: 46 Jantina : Lelaki / 2. Rekod penyakit lepas / sekarang:
    Diabetic / gout / kencing kotor / batu karang / paru-paru / asthma / lelah / semput / jantung / lain-lain nyatakan: gout a little bit

    1. Kacang tanah _2_, kacang bergaram _2_, mee kuning_0_, roti canai_1_, mee segera _0_, makanan rapu dan namakan (Super Ring, Twisties, Double Decker )__ ____0____________________________, cokelat_1_, air bergas_0_, jambu batu_2_, jeruk kering(asam boi, buah kana dsb)_2_, jeruk basah_1_, telur masin_1_, ikan masin_1_, organ dalaman (hati, hempedal, paru-paru, telur ikan)_1_, pulut, ubi, keladi, keledek_2_, tembikai_2_, mangga siam_1_, durian rambutan__1, oren sunkist_1_, cendawan_1_, petai jering_0_, teh kedai_0_, sunquick(orange squash)_1_, limau kasturi_0_, buah-buah dalam tin seperti laicee, longan_0_, nescafe_0_
    3. Kutil / ketumbuhan pada leher, pinggang, atau tempat-tempat lain: tiada
    4. Peria_1_, sawi pahit_0_, kailan_1_, ulam raja_1_, Pegaga_0_, pucuk ubi_0_, kacang botor_1_, kacang panjang_1_/, tak makan sayur: makan jugak
    5. Migrain / sakit kepala: atas, belakang, kiri, kanan.
    Waktu kena: jarang2..x pasti waktu nya
    6. Bangun tidur: sakit belakang_2__, lengoh-lengoh badan_2_. Kekerapan _7_ kali /seminggu.
    7. Kebas/cramp awal pagi: betis, tapak kaki, peha, tangan. Kekerapan _7__ kali /minggu 8. Kerap batuk_0_, batuk lambat untuk sembuh_0_, sakit bawah dada bila batuk_1_.
    9. Alah pijak simen_1_, sakit pinggang bila angkat beban berat atau kerja berat_2_. Mudah kebas kaki bila duduk_2_, berdiri_1_, berjalan lama_0_. 10. Sering sejuk walau cuaca panas & sukar berpeluh_1_
    11. Sendi kaki bengkak dan sakit serta kemerahan_0_
    12. Muka sembab_0_, bengkak kaki_0_. 13. Mencungap _0_, mudah letih_0_.
    14. Air kencing berbuih_0_. 15. Kulit kering, gatal dan bila pulih ada bertanda_1_
    16. Jumlah air diminum sehari ( mengikut ukuran botol air mineral 500 ml ): _3/4__botol sehari. 17. Alah kepada kesejukan (kurang minat sejuk)_0_, alah kepada panas terik matahari_1_
    18. Ais krim cornetto / vanilla / strawberry / cokelat / jagung__0 19. Mandi selepas makan_1_ , Merokok_2_
    20. Supplement pill_0_ namakan:
    21. Margarine_1_, soft margarine_1_, Buttercup_0_, kek_2_, krim kek_1_, lemak daging (tetel)_3_, kulit ayam_0_, bontot ayam_0_, makanan bergoreng_1_, minyak jelantah_0_, susu pekat manis_0_, krimer_1_. 22. Mandi malam (selepas matahari terbenam)__2_, minum air batu_2_, minum susu tepung / susu segar (tidak termasuk susu low fat)_0_
    23. Purata pengambilan telur ayam seminggu_2__ biji
    24. Burger_0_, Sosej_0_, Nuget_1_, KFC_1_, Mc Donald_0_, Pizza_0_, kentang goreng_1_, aiskrim_1_ 25. Tahan kencing_1_, filem lucah / pornografi_1_
    26. Tidor bawah kipas: kelajuan kipas 1 / 2 / 3 / 4 / 5
    27. Dada sakit mencucuk_1_ (chest pain) 28. Jari tangan ketar_0___

    4: sangat kerap / favourite / sangat benar 3: kerap/ benar
    2: sederhana 1: sekali sekala / sometimes
    0: tiada / tidak pernah

    Keperihatinan saudara/i menjawab dengan jujur, insyaAllah mudah bagi kami membantu anda!!!
    Perkara-perkara lain yang ingin dinyatakan yang dirasakan dapat membantu :

    Saya selalu rasa nk kencing tapi bila kencing rasa x puas je....macam tak lawas. _____________________________________________________________________________

    Kemampuan sek pun tak seberapa....once a week itupun cepat sgt inzal...
    _________________________________________________________________________________

    _________________________________________________________________________________

    _________________________________________________________________________________

    ___________________________________________________________

    ReplyDelete
  4. Reply dari hajiloh baru sebentar tadi terpaksa saya delete kerana menjaga privacynya.

    Saya telah copy ke word file saya dan akan saya analisa kemudian.

    Kepada sesiapa yang ingin menghantar borang soal selidik tersebut, jangan hantar ke ruangan ini, tetapi hantarlah ke email saya di : kangmasjb@hotmail.com.

    Sekian wassalam wallahualam

    Emjay

    ReplyDelete
  5. PROGRAM MENGENALPASTI MASALAH BUAH PINGGANG, PARU-PARU DAN JANTUNG
    Nama: Mohd Asrore bin Kasnon No Tel: 0162939474

    Umur: 53 Jantina : Lelaki 2. Rekod penyakit lepas / sekarang:
    Diabetic / gout / kencing kotor / batu karang / paru-paru / asthma / lelah / semput / jantung / lain-lain nyatakan: Resdung
    1. Kacang tanah 1__, kacang bergaram 1__, mee kuning 2__, roti canai_2_, mee segera 1__, makanan rapu dan namakan (Super Ring, Twisties, Double Decker )0_ ________________________________, cokelat_1_, air bergas_1_, jambu batu_2_, jeruk kering(asam boi, buah kana dsb)_1_, jeruk basah_1_, telur masin_1_, ikan masin_2_, organ dalaman (hati, hempedal, paru-paru, telur ikan)_2_, pulut, ubi, keladi, keledek_1_, tembikai_2_, mangga siam_1_, durian rambutan_1_, oren sunkist_1_, cendawan_1_, petai jering_1_, teh kedai_2_, sunquick(orange squash)_2_, limau kasturi_1_, buah-buah dalam tin seperti laicee, longan_1_, nescafe_3_
    3. Kutil / ketumbuhan pada leher, pinggang, atau tempat-tempat lain: -
    4. Peria_1_, sawi pahit_1_, kailan_1_, ulam raja_1_, Pegaga_1_, pucuk ubi_1_, kacang botor_1_, kacang panjang_1_/, tak makan sayur: tidak
    5. Migrain / sakit kepala: belakang,
    Waktu kena: tak pasti
    6. Bangun tidur: sakit belakang_1__, lengoh-lengoh badan_1_. Kekerapan _7_ kali seminggu.

    7. Kebas/cramp awal pagi: betis, tapak kaki, peha, tangan. Kekerapan _2__ kali /minggu 8. Kerap batuk_1_, batuk lambat untuk sembuh_2_, sakit bawah dada bila batuk_0_.
    9. Alah pijak simen_1_, sakit pinggang bila angkat beban berat atau kerja berat_1_. Mudah kebas kaki bila duduk_2_, berdiri_1_, berjalan lama_1_. 10. Sering sejuk walau cuaca panas & sukar berpeluh_0_
    11. Sendi kaki bengkak dan sakit serta kemerahan_0
    12. Muka sembab_0_, bengkak kaki_0_. 13. Mencungap _1_, mudah letih_1_.
    14. Air kencing berbuih_0_. 15. Kulit kering, gatal dan bila pulih ada bertanda_1
    16. Jumlah air diminum sehari ( mengikut ukuran botol air mineral 500 ml ): _2__botol sehari. 17. Alah kepada kesejukan (kurang minat sejuk)_1_, alah kepada panas terik matahari_1_
    18. Ais krim cornetto / vanilla / strawberry / cokelat / jagung_1_ 19. Mandi selepas makan_1_ , Merokok_0_
    20. Supplement pill_1_ namakan: vitamin c
    21. Margarine_1_, soft margarine_1_, Buttercup_0_, kek_1_, krim kek_1_, lemak daging (tetel)_0_, kulit ayam_1_, bontot ayam_0_, makanan bergoreng_2_, minyak jelantah_1_, susu pekat manis_1_, krimer_2_. 22. Mandi malam (selepas matahari terbenam)_1__, minum air batu_1_, minum susu tepung / susu segar (tidak termasuk susu low fat)__0
    23. Purata pengambilan telur ayam seminggu__2_ biji
    24. Burger_1_, Sosej_1_, Nuget_1_, KFC_1_, Mc Donald_1_, Pizza_1_, kentang goreng_1_, aiskrim_1_ 25. Tahan kencing_1_, filem lucah / pornografi__1
    26. Tidor bawah kipas: kelajuan kipas 2
    27. Dada sakit mencucuk_1_ (chest pain) 28. Jari tangan ketar__1__
    29. Makan udang/kerang/sotong/ketam/pari__1__ 30. Jari tangan kurang merah atau kebiruan _0__

    4: sangat kerap / favourite / sangat benar 3: kerap/ benar
    2: sederhana 1: sekali sekala / sometimes 0: tiada / tidak pernah

    Keperihatinan saudara/i menjawab dengan jujur, insyaAllah mudah bagi kami membantu anda!!!
    Perkara-perkara lain yang ingin dinyatakan yang dirasakan dapat membantu :

    _________________________________________________________________________________
    Allergy gatal badan tak pasti punca. Makan anti histamin baik.

    _________________________________________________________________________________

    _________________________________________________________________________________

    _________________________________________________________________________________

    _________________________________________________________________________________

    ReplyDelete
  6. Reply daripada Muhamad Asrore terpaksa saya delete selepas saya pindahkan ke Word untuk menjaga privacy sdr. Saya akan jawab kemudian.

    Emjay

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum wht.Prof Emjay boleh tolong forward -Attachment:PROGRAM PEMANTAUAN kesihatan kepada email:mkamil@johor.uitm.edu.my.T'kasih.Nik tertarik artikelnya-Jamrahtul Aqabah mengubah segala-galanya.Wassalam.

    ReplyDelete
  8. pingang saya rasa sakit.perut mkn kencang..apakah permasalahan saya ini?sekarang saya tidak lg boleh makan terlalu banyak perut akan kencang dan sukar bernafas.pingang rasa tegang sgt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh saya tahu masalahnya usop?

      Delete
  9. Salam, minta fwkan juga ke hjabim@yahoo.com terima kasih

    ReplyDelete
  10. Saya terasa sakit di pinggang terutamanya apabila duduk lama ataukalau mengeliat terasa bahagian pinggang dan bellakang serta tengkuk sakit...saya juga ada gastrik yang telah lama. Masalah lain adalah fungsi kelakian kurang dan cepat kalah

    ReplyDelete
  11. setiap hri tgn dan kaki saya basah,tp tgk keadaan jg...kdg2 tgn jd kering tp muka dan ketiak pula beerpeluh ....semua keadaan ini terjadi walaupun dalam suhu yang sejuk...saya musykil ape yang terjadi pada sya sbnrnye....

    ReplyDelete
  12. Salam,
    saya dah isi n send borang kaji selidik. Terimakasih, saya gembira kerana menemui blog ini. Harap kemusykilan sy akn terjawab.

    ReplyDelete
  13. Buah pinggang kalau sudah mula meragam, fungsi kelakian memangnya merosot.

    Emjay

    ReplyDelete
  14. di manakah hendak saya hantar borang pemantauan itu saudara..?

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum..w.b.t Tuan yang budiman minta tolong forward borang selidik tersebut ke email saya Anapintar@yahoo.com.Semoga allah membalas niat murni tuan .....wassalam

    ReplyDelete
  16. PROGRAM MENGENALPASTI MASALAH BUAH PINGGANG, PARU-PARU DAN JANTUNG
    Nama:Rohana No Tel:

    Umur: 33 Jantina : Lelaki / Perempuan 2. Rekod penyakit lepas / sekarang:
    Diabetic / gout / kencing kotor / batu karang / paru-paru / asthma / lelah / semput / jantung / lain-lain nyatakan:
    1. Kacang tanah _2_, kacang bergaram _2_, mee kuning 2__, roti canai_3_, mee segera _2_, makanan rapu dan namakan (Super Ring, Twisties, Double Decker )_2 ________________________________, cokelat_2, air bergas_2_, jambu batu1__, jeruk kering(asam boi, buah kana dsb)_2_, jeruk basah_1_, telur masin_2_, ikan masin_1_, organ dalaman (hati, hempedal, paru-paru, telur ikan)_1_, pulut, ubi, keladi, keledek_1_, tembikai_2_, mangga siam_1_, durian rambutan_2_, oren sunkist_1_, cendawan_2_, petai jering_2_, teh kedai3__, sunquick(orange squash)3__, limau kasturi_2_, buah-buah dalam tin seperti laicee, longan_2_, nescafe_0_
    3. Kutil / ketumbuhan pada leher, pinggang, atau tempat-tempat lain:Tiada
    4. Peria_1_, sawi pahit1_, kailan_1_, ulam raja_1_, Pegaga_0, pucuk ubi_1_, kacang botor_0_, kacang panjang_1_/, tak makan sayur: Ya / tidak
    5. Migrain / sakit kepala: atas, belakang, kiri, kanan.
    Waktu kena: petang kadang2 shj
    6. Bangun tidur: sakit belakang_3__, lengoh-lengoh badan_2_. Kekerapan _3 kali sebulan/seminggu.

    7. Kebas/cramp awal pagi: betis, tapak kaki, peha, tangan. Kekerapan _2__ kali bulan/minggu 8. Kerap batuk_2_, batuk lambat untuk sembuh_1_, sakit bawah dada bila batuk0_.
    9. Alah pijak simen_1_, sakit pinggang bila angkat beban berat atau kerja berat_3_. Mudah kebas kaki bila duduk_3_, berdiri_3_, berjalan lama_2_. 10. Sering sejuk walau cuaca panas & sukar berpeluh_2_
    11. Sendi kaki bengkak dan sakit serta kemerahan_0_
    12. Muka sembab0__, bengkak kaki0_. 13. Mencungap _3_, mudah letih_3_.
    14. Air kencing berbuih_3_. 15. Kulit kering, gatal dan bila pulih ada bertanda1_
    16. Jumlah air diminum sehari ( mengikut ukuran botol air mineral 500 ml ): _3__botol sehari. 17. Alah kepada kesejukan (kurang minat sejuk)_3_, alah kepada panas terik matahari_2_
    18. Ais krim cornetto / vanilla / strawberry / cokelat / jagung_1_ 19. Mandi selepas makan_2_ , Merokok_0_
    20. Supplement pill__ namakan:Tiada
    21. Margarine_1_, soft margarine_1, Buttercup_1_, kek_2_, krim kek_2_, lemak daging (tetel)_1_, kulit ayam_1_, bontot ayam_1_, makanan bergoreng3__, minyak jelantah__, susu pekat manis__, krimer__. 22. Mandi malam (selepas matahari terbenam)_2__, minum air batu_3_, minum susu tepung / susu segar (tidak termasuk susu low fat)_1_
    23. Purata pengambilan telur ayam seminggu_2__ biji
    24. Burger_3_, Sosej_1_, Nuget_1_, KFC_2_, Mc Donald_2_, Pizza_1_, kentang goreng_2_, aiskrim_1_ 25. Tahan kencing_0_, filem lucah / pornografi1_
    26. Tidor bawah kipas: kelajuan kipas 1 / 2 / 3 / 4 / 5
    27. Dada sakit mencucuk_0_ (chest pain) 28. Jari tangan ketar__0__
    29. Makan udang/kerang/sotong/ketam/pari__2__ 30. Jari tangan kurang merah atau kebiruan ___

    4: sangat kerap / favourite / sangat benar 3: kerap/ benar
    2: sederhana 1: sekali sekala / sometimes 0: tiada / tidak pernah

    Keperihatinan saudara/i menjawab dengan jujur, insyaAllah mudah bagi kami membantu anda!!!
    Perkara-perkara lain yang ingin dinyatakan yang dirasakan dapat membantu :

    Sakit tulang belikat,lengoh pada bahagian pinggul kadang-kadang,penat dan tecungap-cungap jika duduk lama sambil membaca al-quran,_________________________________________________________________________________

    _________________________________________________________________________________

    _________________________________________________________________________________

    _________________________________________________________________________________

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum wbh

    Berikut adalah analisa dari saya:

    1. Buah pinggang sudah banyak merosot. Boleh berkesudahan dengan gaout atau diabetik. Namun macam ke arah diabetik
    2. Punca adalah kerana:
    a. Kacang tanah _2_, kacang bergaram _2_, mee kuning 2__, roti canai_3_, mee segera _2_, makanan rapu dan namakan (Super Ring, Twisties, Double Decker )_2, cokelat_2, air bergas_2_, jambu batu1__, jeruk kering(asam boi, buah kana dsb)_2_, jeruk basah_1_, telur masin_2_, tembikai_2_, durian rambutan_2_, oren sunkist_1_, cendawan_2_, petai jering_2_, teh kedai3__, sunquick(orange squash)3__, limau kasturi_2_, buah-buah dalam tin seperti laicee, longan_2_

    b. Tidak makan sayuran baik dengan mencukupi seperti Peria, sawi pahit, kailan, ulam raja, Pegaga, pucuk ubi, kacang botor, kacang panjang.

    c. Tidak minum air dengan cukup iaitu melebihi 2 liter sehari

    d. Gemar makan makanan merosak seperti Burger, Sosej dan Nuget

    e. Makan kerap udang kerang ketam sotong

    3. Untuk merawati masalah sdr ini, bacalah dan amalkan apa yang tertulis dalam artikel2 dalam Penjagaan buah pinggang di sebelah kanan bahagian berwarna cokelat Laman Emjay. Gabungan roti canai, mee kuning dan minuman Sunquick apabila diambil secara kerap amat parah.

    4. Paru-paru sudah mula bermasalah.

    5. Punca masalah adalah kerana:

    a. Mandi malam (selepas matahari terbenam)_2__, minum air batu_3_
    b. Tidak kerap minum susu lembu segar/fullcream

    6. Untuk merawat masalah ini, bacalah artikel-artikel di bawah tajuk Paru-paru / sistem pernafasan di bahagian kanan laman Emjay yang berwarna cokelat tu

    7. Jantung juga sudah mula bermasalah

    8. Punca masalah adalah kerana

    a. Margarine_1_, soft margarine_1, Buttercup_1_, kek_2_, krim kek_2_, lemak daging (tetel)_1_, kulit ayam_1_, bontot ayam_1_, makanan bergoreng 3.

    b. Burger_3_, Sosej_1_, Nuget_1_, KFC_2_, Mc Donald_2_, Pizza_1_, kentang goreng_2_, aiskrim_1_

    c. Mandi selepas makan_2_

    9. Untuk rawatan jantung, sila rujuk artikel-artikel di Penyakit Jantung di sebelah kanan Laman Emjay di bahagian berwarna cokelat.

    Sekian wallahuaqlam

    Emjay

    ReplyDelete
  18. Terima kasih MJ.Saya memang telah pun mengidap penyakit diebetis if makan ubat pun(amaryl dan metformin) bacaan gula 10- 15.Kalau x makan ubat pernah mencecah sampai 21.Ubat yang sayamakan sekarang membuatkan saya sakit belakang setiap hari.Kalau tak makan ok sikit.Dari sudut pemakanan saya akan lebih berhati-hati tetapi nak tanya MJ adakah ubat herba HPA bersesuaian dengan saya memandangkan saya tak tahu bagaimana nak mendapatkan ubat-ubat herba MJ di area klang mahupun shah Alam.Dan boleh tak saya hentikan pengambilan ubat doktor dan beralih arah kepada ubatan herba?

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum wbh

    Rujuklah artikel saya bertajuk GOUT, punca dan insya-Allah anda boleh puleh, TIPs di http://emjayjb.multiply.com/journal/item/75 .

    Rawatan gout dan kencing manis adalah sama..

    Elakkan segala pantang larang sebagaimana dalam artikel tersebut terutama minuman Sunquick, mee kuning, roti canai, segala produk tepung gandum putih kecuali tepung ata dan produknya seperti capati. Spagetti dan makaroni boleh dimakan kerana ia dibuat dari tepung gandum tulin dan bukan dari tepung gandum putih. Baca artikel saya bertajuk Hidup lebih sihat tanpa tepung gandum putih (bleached) di http://emjayjb.multiply.com/journal/item/217 .

    Saya sarankan sdr untuk amalkan:

    1. makan kapsul habbatussauda, makan ikut arahan dalam botol tersebut.
    2. minum minyak kelapa dara separuh sudu besar pagi dan separuh lagi malam. Tindak balas ceret beret adalah biasa dan mungkin berlarutan sehingga 2 minggu.
    3. minum teh misai kucing sehari sekali. Ketiga-tiga produk ini belilah di pasaraya Maidin kerana murah.
    4. Berendam dalam air panas pada paras pinggang selama 20 minit selepas minum segelas besar air suam (dalam besen atau pun tab mandi atau SPA) sehari sekali. Kalau tiada tab mandi, belilah besen besar tinggi satu kaki untuk rendam pinggang. Kaki boleh terjulur keluar, cuma pinggang perlu berada dalam besen.

    Ubat doktor teruskan dulu. Apabila paras gula semakin menurun dan lebih rendah dari 7, potong sedikit pil-pil yang diberikan doktor menjadikannya bersaiz lebih kecil. Apabila paras gula terus turun lagi, potonglah lagi pil-pil menjadi lebih kecil. Teruskan sehingga sdr tidak perlu makan pil doktor lagi.

    Bertaubatlah atas dosa-dosa lalu semoga Allah SWT memberikan kesembuhan kepada sdr.

    Sekian

    Emjay

    ReplyDelete
  20. PROGRAM MENGENALPASTI MASALAH BUAH PINGGANG, PARU-PARU DAN JANTUNG
    Nama: _______Dayne azmin____ No Tel:___016-3924550_______

    Umur: 27 Jantina : Lelaki 2. Rekod penyakit lepas / sekarang:
    Diabetic / gout / kencing kotor / batu karang / paru-paru / asthma / lelah / semput / jantung / lain-lain nyatakan:astma
    1. Kacang tanah _1_, kacang bergaram __, mee kuning_2_, roti canai_2_, mee segera _0_, makanan rapu dan namakan (Super Ring, Twisties, Double Decker )__ 1_______________________________, cokelat_2_, air bergas_0_, jambu batu_1_, jeruk kering(asam boi, buah kana dsb)_0_, jeruk basah_0_, telur masin_1_, ikan masin_0_, organ dalaman (hati, hempedal, paru-paru, telur ikan)_1_, pulut, ubi, keladi, keledek_1_, tembikai_1_, mangga siam_2_, durian rambutan_1_, oren sunkist_0_, cendawan_1_, petai jering_1_, teh kedai_3_, sunquick(orange squash)_1_, limau kasturi_1_, buah-buah dalam tin seperti laicee, longan_1_, nescafe_3_
    3. Kutil / ketumbuhan pada leher, pinggang, atau tempat-tempat lain:Tiada
    4. Peria_1_, sawi pahit_0_, kailan_2_, ulam raja_2_, Pegaga_1_, pucuk ubi_1_, kacang botor_1_, kacang panjang_2_/, tak makan sayur: Ya / tidak
    5. Migrain / sakit kepala: atas 3, belakang1, kiri 3, kanan.
    Waktu kena: petang dan senja
    6. Bangun tidur: sakit belakang_1__, lengoh-lengoh badan_1_. Kekerapan _2_ kali sebulan/seminggu.

    7. Kebas/cramp awal pagi: betis, tapak kaki, peha, tangan. Kekerapan __2_ kali bulan/minggu 8. Kerap batuk_0_, batuk lambat untuk sembuh_0_, sakit bawah dada bila batuk_1_.
    9. Alah pijak simen_0_, sakit pinggang bila angkat beban berat atau kerja berat_0_. Mudah kebas kaki bila duduk_3_, berdiri_1_, berjalan lama_0_. 10. Sering sejuk walau cuaca panas & sukar berpeluh_0_
    11. Sendi kaki bengkak dan sakit serta kemerahan_0_
    12. Muka sembab_1_, bengkak kaki_0_. 13. Mencungap _2_, mudah letih_1_.
    14. Air kencing berbuih_4_. 15. Kulit kering, gatal dan bila pulih ada bertanda__
    16. Jumlah air diminum sehari ( mengikut ukuran botol air mineral 500 ml ): _3__botol sehari. 17. Alah kepada kesejukan (kurang minat sejuk)_1_, alah kepada panas terik matahari_0_
    18. Ais krim cornetto / vanilla / strawberry / cokelat / jagung__1 19. Mandi selepas makan_0_ , Merokok_0_
    20. Supplement pill__ namakan:
    21. Margarine_2_, soft margarine_2_, Buttercup_1_, kek_2_, krim kek_1_, lemak daging (tetel)__, kulit ayam_1_, bontot ayam_0_, makanan bergoreng_2_, minyak jelantah_0_, susu pekat manis_1_, krimer_1_. 22. Mandi malam (selepas matahari terbenam)_0__, minum air batu_0_, minum susu tepung / susu segar (tidak termasuk susu low fat)_2_
    23. Purata pengambilan telur ayam seminggu__5_ biji
    24. Burger_1_, Sosej_1_, Nuget_1_, KFC_1_, Mc Donald_1_, Pizza_1_, kentang goreng_1_, aiskrim_2_ 25. Tahan kencing_1_, filem lucah / pornografi_0_
    26. Tidor bawah kipas: kelajuan kipas 1 / 2_ / 3 / 4 / 5
    27. Dada sakit mencucuk_1_ (chest pain) 28. Jari tangan ketar__0__
    29. Makan udang/kerang/sotong/ketam/pari__2_ 30. Jari tangan kurang merah atau kebiruan _0__

    4: sangat kerap / favourite / sangat benar 3: kerap/ benar
    2: sederhana 1: sekali sekala / sometimes 0: tiada / tidak pernah

    Keperihatinan saudara/i menjawab dengan jujur, insyaAllah mudah bagi kami membantu anda!!!
    Perkara-perkara lain yang ingin dinyatakan yang dirasakan dapat membantu :

    ____Assalammualaikum, saya amat risaukan tahap kencing berbuih saya, sudah dua kali saya lakukan ujian air kencing dan doktor kata tiada apa yang dirisaukan, bacaan glukos dalam kencing yg terbaru Cuma 3.1 sahaja. Namun saya ada dengar air kencing berbuih ini tandanya buah pinggang rosak?betul ke?
    Satu lagi, saya mengalami masalah pening kepala sudah lama, ada buat ct scan namun tiada apa, sakit saya banyak di belah kiri dan di bahagian atas dan merebak sakit ke hidung, adakah ia berpunca daripada sinus atau petanda sakit lain??____Sekian, terima kasih______________

    ReplyDelete
  21. Waalaikumussalam wbh

    Analisa saya adalah seperti berikut:

    1. Buah pinggang sdr sudah merosot akibat dari:
    a. Tak cukup minum air. Badan memerlukan sekurang-kurangnya 2 Liter sehari dan sdr cuma sekadar 1.5 L sehari.
    b. Pengambilan Kacang tanah _1_, mee kuning_2_, roti canai_2_, , makanan rapu dan namakan (Super Ring, Twisties, Double Decker ) 1, cokelat_2_, jambu batu_1_, tembikai_1_, mangga siam_2_, teh kedai_3_, sunquick(orange squash)_1_, nescafe_3_. Pengambilan mee kuning, roti canai, teh kedai dan nescafe sdr perlu dihentikan terus.
    c. Tahan kencing.

    2. Untuk merawat masalah berkaitan kemerosotan fungsi buah pinggang sdr, sila baca artikel berkenaan penjagaan kesihatan buah pinggang di http://emjayjb.multiply.com/journal/item/75 .
    Elakkanlah dari memakan makanan yang menjadi punca masalah buah pinggang sdr di atas tu.

    Secara normalnya, kencing memang ada buih sedikit. Namun apabila buih dari air kencing sdr bertambah banyak, ini adalah petanda buah pingang semakin tidak sihat.

    3. Jantung sdr juga semakin merosot. Punca masalah jantung sdr adalah kerana:
    a. Anda memakan makan penyebab masalah jantung iaitu Margarine_2_, soft margarine_2_, Buttercup_1_, kek_2_, krim kek_1_, kulit ayam_1_, makanan bergoreng_2_, susu pekat manis_1_, krimer_1_
    b. Pengambilan telur ayam yang tinggi iaitu pengambilan telur ayam seminggu__5_ biji
    c. Burger_1_, Sosej_1_, Nuget_1_, KFC_1_, Mc Donald_1_, Pizza_1_, kentang goreng_1_, aiskrim_2_

    4. Bagi merawat kemerosotan jantung sdr, elakkan memakan makanan yang menyebabkan masalah jantung sebagaimana yang saya jelaskan di atas. Selain dari itu bacalah, fahamilah dan amalkan nasihat saya yang saya tuliskan dalam artikel-artikel "Penyakit jantung" yang saya letakkan disebelah kanan Laman Emjay di bahagian berwarna cokelat. Kesemuanya terdapat 5 artikel.

    5. Sdr sudah mengakui menghidap penyakit astma. Untuk merawat penyakit ini, minumlah minyak kelapa dara disamping meminum susu lembu segar atau susu lembu fullcream dan elakkan mandi malam, minum air batu serta elakkan tidur bawah kipas siling yang laju.

    Sekian.


    Emjay

    ReplyDelete
  22. salam tuan emjay mohon frwdkan soalan pada: ina82_maslina@yahoo.com mudah-mudahan Allah sembukan saya dari dugaan ini..

    ReplyDelete
  23. PROGRAM MENGENALPASTI MASALAH BUAH PINGGANG, PARU-PARU DAN JANTUNG
    Nama: _____MOHD RIZAL______ No Tel:__0177187720________

    Umur: 40 Jantina : Lelaki
    2. Rekod penyakit lepas / sekarang:GOUT,DARAH TINGGI

    1. Kacang tanah _1_, kacang bergaram _0_, mee kuning_1_, roti canai_4_, mee segera _1_, makanan rapu dan namakan (Super Ring, Twisties, Double Decker )__ ___1_____________________________, cokelat_1_, air bergas_2_, jambu batu_1_, jeruk kering(asam boi, buah kana dsb)__1, jeruk basah_1_, telur masin_1_, ikan masin1__, organ dalaman (hati, hempedal, paru-paru, telur ikan)_0 pulut, ubi, keladi, keledek1__, tembikai1__, mangga siam1__, durian rambutan1__, oren sunkist_1_, cendawan_0_, petai jering_1_, teh kedai_2_, sunquick(orange squash)_1_, limau kasturi__3, buah-buah dalam tin seperti laicee, longan_1_, nescafe_1_
    3. Kutil / ketumbuhan pada leher, pinggang, atau tempat-tempat lain:0
    4. Peria1__, sawi pahit1__, kailan_1_, ulam raja_1_, Pegaga_1_, pucuk ubi_1_, kacang botor1__, kacang panjang_1_/, tak makan sayur: tidak
    5. Migrain / sakit kepala:
    Waktu kena:
    6. Bangun tidur: sakit belakang__0_, lengoh-lengoh badan0__. Kekerapan __0 kali sebulan/seminggu.

    7. Kebas/cramp awal pagi: betis, tapak kaki, peha, tangan. Kekerapan __0_ kali bulan/minggu 8. Kerap batuk0__, batuk lambat untuk sembuh0_, sakit bawah dada bila batuk0__.
    9. Alah pijak simen_0_, sakit pinggang bila angkat beban berat atau kerja berat_0_. Mudah kebas kaki bila duduk_0_, berdiri_0_, berjalan lama_0_. 10. Sering sejuk walau cuaca panas & sukar berpeluh_0_
    11. Sendi kaki bengkak dan sakit serta kemerahan_4_
    12. Muka sembab__0, bengkak kaki0__. 13. Mencungap _0_, mudah letih_0_.
    14. Air kencing berbuih_3_. 15. Kulit kering, gatal dan bila pulih ada bertanda_0_
    16. Jumlah air diminum sehari ( mengikut ukuran botol air mineral 500 ml ): _3__botol sehari. 17. Alah kepada kesejukan (kurang minat sejuk)_0_, alah kepada panas terik matahari__0
    18. Ais krim cornetto / vanilla / strawberry / cokelat / jagung1__ 19. Mandi selepas makan_2_ , Merokok__0
    20. Supplement pill_0_ namakan:
    21. Margarine_0_, soft margarine_0_, Buttercup_0_, kek_1_, krim kek_0_, lemak daging (tetel)_0_, kulit ayam_1_, bontot ayam_1_, makanan bergoreng_4_, minyak jelantah_0_, susu pekat manis1__, krimer0__. 22. Mandi malam (selepas matahari terbenam)__3_, minum air batu_2_, minum susu tepung / susu segar (tidak termasuk susu low fat)_1_
    23. Purata pengambilan telur ayam seminggu__1_ biji
    24. Burger_1_, Sosej_1_, Nuget1__, KFC1__, Mc Donald_1_, Pizza1__, kentang goreng_1_, aiskrim_1_ 25. Tahan kencing1__, filem lucah / pornografi_4
    26. Tidor bawah kipas: kelajuan kipas 1
    27. Dada sakit mencucuk__0 (chest pain)1 28. Jari tangan ketar_0___
    29. Makan udang/kerang/sotong/ketam/pari__0__ 30. Jari tangan kurang merah atau kebiruan __0_

    4: sangat kerap / favourite / sangat benar 3: kerap/ benar
    2: sederhana 1: sekali sekala / sometimes 0: tiada / tidak pernah

    Keperihatinan saudara/i menjawab dengan jujur, insyaAllah mudah bagi kami membantu anda!!!
    Perkara-perkara lain yang ingin dinyatakan yang dirasakan dapat membantu :

    _____GOUT KRONIK LAMA BERPANTANG. TP KENA BILA MAKAN YG TIDAK BOLEH DIJADIAK REMPAH MASAKAN, ____________________________________________________________________________

    _________________________________________________________________________________

    _________________________________________________________________________________

    _________________________________________________________________________________

    _________________________________________________________________________________

    ReplyDelete