Makluman

Laman perkongsian ilmu, pemurnian akidah, membanteras perbomohan, tolong menolong dan perubatan alternatif menurut Islam dan tradisional untuk mencari redha Allah SWT
Free Image Hosting
Assalamualaikum wbh pembaca mukmin sekelian.
Mulai 1 Dec 2012, Laman Emjay di emjayjb.multiply.com telah tidak lagi beroperasi disebabkan Multiply tidak mampu lagi mengendalikannya. Laman Emjay di Multiply yang telah beroperasi semenjak 2006 telah berpindah ke blogspot ini. Maaf di atas segala kesulitan. Selamat membaca dan semoga Allah memberikan taufik hidayah rahmat dan berkat kepada para pembaca sekelian.

Sempena Aidilfitri ini, saya mengucapkan; Taqabalallhu minnna wa minkum
(Semoga Allah SWT menerima amal saya dan amal Anda)

Tuesday, 1 January 2008

Orang mengaruk di Laman Emjay

Orang mengaruk di Laman Emjay
 
Assalamualaikum wbh
 
Agak kekok jari-jari ini menaip kali ini, maklumlah dah lama tidak menulis dan update Laman Emjay ini. Beberapa email juga telah saya terima bertanya khabar dan mempersoal kenapa Laman Emjay sudah lama tidak di update. Kali terakhir posting saya lakukan adalah pada 4 November 2007. Hampir dua bulan saya berehat. 

Saya sebenarnya bukanlah ingin berehat tetapi urusan di UTM memerlukan saya memberikan penumpuan yang lebih apabila terlibat dengan peperiksaan akhir semester dan persediaan untuk pengauditan Jaminan Kualiti pada Januari ini. Cuti sekolah kali ini pun anak-anak merungut kerana ayahnya sibuk bertugas. 

Setelah memulakan Laman Emjay pada 4 November 2006 sehingga 4 November 2007 di mana saya posting artikel terakhir saya dahulu, saya sebenarnya “terpenjara” dengan Laman emjay. Saban hari tidak mengira weekday atau weekend siang atau malam saya akan terikat dengan Laman Emjay. Menulis artikel satu hal. Melayan reply di dalam Laman Emjay juga satu hal. Banyak homework kena saya sediakan untuk menjawab pelbagai reply pertanyaan pembaca. Selain itu saya juga perlu menjawab pelbagai email yang dilontarkan pelbagai pembaca Laman Emjay. Alhamdulillah secara keseluruhan saya gembira mengendalikan semua perkara ini. 

Akibat terpenjara dengan Laman Emjay ini, saya lebih banyak terikat dengan kerusi di depan komputer samaada di pejabat atau di rumah. Kurang berriadah dan kurang mengambil berat soal rumah tangga termasuk soal anak-anak. Apabila keluar sementara dari penjara ini, saya merasakan satu pengalaman baru yang selama setahun lalu saya tinggalkan. InsyaAllah selepas ini saya akan masuk penjara Laman Emjay semula tetapi kali ini mungkin saya akan berusaha menseimbangkan masa antara mengendalikan Laman Emjay dengan soal pekerjaan di UTM dan hal rumah tangga.
Dengan penjelasan ini di harap pembaca Laman Emjay dapat memahami situasi apabila updating Laman Emjay agak perlahan dan mungkin reply dan email agak lewat untuk di balas maklumlah Laman Emjay hanya dikendalikan oleh saya seorang.

Pada hari semalam 31 Dec 2007 saya mula melakukan tugas updating Laman Emjay dan menyemak email. Uhh banyaknya email untuk dibalas. Tidak mengapalah, mudah-mudahan usaha ini dibalas dan diredhai Allah SWT.   
 
Apabila saya mula melihat reply dari pembaca, saya amat terperanjat kerana melihat hampir 50 reply. Apabila diteliti reply tersebut, hampir keseluruhan adalah dari pembaca kacakgila / 2542596. Hari ini saya membuka lagi reply dari pembaca dan saya mendapati lebih daripada 30 reply dan kesemuanya adalah dari orang yang sama iaitu  kacakgila / 2542596.       

Hari ini kacakgila / 2542596 menulis sebanyak 21 catatan di dalam ruangan guestbook saya dan berikut adalah reply tersebut yang telah saya delete dari ruangan guestbook:

Reply di guestbook:
1.      laman web puak wahabi ini di taja oleh emjay company pte.ltd. memerlukan ikilan dari dana Yahudi utk mlemahkan sumber kekuatan Islam.......
2.      wahabi tu agen british nak kalahkan turki uyhmaniah. Lepas tumbang kerjaan khulafa terakhir,terus umat Islam tiada pelindung dan akhirnya palestin dan baitul maqdis di jajah tentera salib british...ingat tu mj dan mufri wahabi,ingat sejarah,kaji sejarah,belajar sejarah.Bukan lepas sekolah aje terus lupa buku teks sejarah....jangan jadi agen british dan yahudi dgn menjadi pendokong wahabi
3.      wahbi kafirkan hizbullah di Lubnan walaupun puAK ITU berjuang menentang Israel...Jgn jadi pendokong Wahabi
4.      rasul wahabi sebarkan fahaman wahabi tu walaupun rasul ni tidak suka di panggil wahabi tetapi salafi(silap pii?)
5.      mj ni kan wahabi,biasalah .wahabi kan terkenal menghukum org lain tak betul macam menkafirkan pejuang hizbullah dan menharamkan daripada menolong mereka(rujuk fatwa al-baz) tapi kalau tolong amerika takpe sebab amerika baik.heheheeh
6.      mj ni kan wahabi,biasalah .wahabi kan terkenal menghukum org lain tak betul macam menkafirkan pejuang hizbullah dan menharamkan daripada menolong mereka(rujuk fatwa al-baz) tapi kalau tolong amerika takpe sebab amerika baik.heheheeh
7.      mj ni kan wahabi,biasalah .wahabi kan terkenal menghukum org lain tak betul macam menkafirkan pejuang hizbullah dan menharamkan daripada menolong mereka(rujuk fatwa al-baz) tapi kalau tolong amerika takpe sebab amerika baik.heheheeh
8.      swedbarkanlah wabi keseluruh umat islam
9.      wahabi......wahabi....wahabi...wahbi....wahbi(cuba ulang pekkataan itu sebanyak seratus kali mj takkan syirikan kamu. heheheh. ingat tau sebut laju-laju tau wahbi,wahbi99x
10.  mj ni kan wahabi,biasalah .wahabi kan terkenal menghukum org lain tak betul macam menkafirkan pejuang hizbullah dan mengharamkan daripada menolong mereka(rujuk fatwa al-baz) tapi kalau tolong amerika takpe sebab amerika baik.heheheeh
11.  wahabi@salafi benar,,,,,semua masuk syurga,ajaran islam yang lain haram semua pengikutnya masuk nerakaaaaaaa
12.  masjid tujuh tinggal lima....alasan depa masjid lain selain masjid nabi dan masjidil haram boleh di runtuhkan....banyak lagi kesesatan wahabi ni yang jelas. Allah diktakan mempunyai sifat makhluk seperti ada tangan dan kaki.... Mengikari sifat 20 yang dikatakan sebagai jampi menterea merujuk kata rasul dahri,(satu lagi ke nabi palsu?).......
13.  allah ada tangan dan kaki?saya bukan buat fitnah,rujuk ceramah you tube tentang rasul palsu bergelar rasul dahri......
14.  sesat dan melemahkan lagi umat islam,bahaya kepada umat Islam di Malaysia.Kita sekarang sedANG SIBUK MENENTANG ORG KAFIR YG MAHU MEMURTAadkan Org Islam,ada pula puak wahabi ini menkafirkan orang islam yg lain yg tak mahu masuk wahabi.....
15.  tunjuk dulu muka hang kat orang,Nak baling batu sembunyi tangan.... berani kerana benar,takut kerana penakuttttt...
16.  wahabi tu agen british nak kalahkan turki uyhmaniah. Lepas tumbang kerjaan khulafa terakhir,terus umat Islam tiada pelindung dan akhirnya palestin dan baitul maqdis di jajah tentera salib british...ingat tu mj dan mufri wahabi,ingat sejarah,kaji sejarah,belajar sejarah.Bukan lepas sekolah aje terus lupa buku teks sejarah....jangan jadi agen british dan yahudi dgn menjadi pendokong wahabi
17.  sesat
18.  2542596 wrote today at 9:23 AM
orang yang tak suka sejarah mcm mj ni hanya tahu kata semua syirik...berani tak kata syirik pada jamratul aqabah,ataupun bidaah kerana memandai-mandai memenjangkan tiang jamrah. Suatu yang tidak pernah dilakukan oleh Rasulullah dan para sahabat! bidaah tak mj pedokong wahabi
19.  2542596 wrote today at 9:27 AM
pemanjangan itu di buat atas arahan kerajaan bani saud pendokong terbesar wahbi sedunia.....Menurut saudara ,perkara yg tdk berlaku di zaman nabi muhamads.s.a.w dan para sahabat adalah bidaah,mj kata tiada bidaah hasanah,setiap bidaah adalah sesat,berani kata tak arab saudi itu telah melakukan bidaah sesat
20.  2542596 wrote today at 5:01 PM
maafkan saya kerana menggunakan perkataan kasar dalam blog saudara emjay,saya agak marah krn senang2 je nak mensyirikan orang lain...Rakyat palestin di jajah sekarang ini salah satu sebabnya adalah akibat pengajaran puak2 wahabi dan sauara mj nak benda yang sama juga ke berlaku kepada Malaysia juga ke? Mensyirikkan zikir jemaah kwajakan yang terbukti dalam sejarah berjaya menyelamatkan orang melayu Islam(dengan izin Allah swt jua) daripada di bunuh komunis kerika zaman oerang dahulu,mensyirikkan para pengamal silat yang membela nasib orang Melayu Islam(dengan izin Allah s.w.t juga) yang hendak di halau daripada Kuala Lumpur dengan penyapu oleh pelampau cina dalam peristiwa 13 Mei(tetapi saya tak nafikan memang segelintir silat ada memakai jin dengan menggunakan seru).Ingatlah kita masih lagi sentiasa menghadapi ancaman dari dalam dan luar negara.....contoh paling dekat adalah hinddraf.........Hapuskan Islam sebagai agama rasmi adalah salah satu tuntutan mereka..,,,,Utk ancaman 2 yang lain anda boleh rujuk kpd Kem.Keselamatan Dalam Negeri......Imgat Mj,kerajaaan buat subjek sejarah dan dimasukkan dalam sistem persekolah Malaysia bukan sekadar untuk penuhkan masuk masa sahaja tetapi ambil sejarah sebagai teladan dan tidak mengulang balik kesilapan yang dilakukan oleh orang dahulu.
21.  2542596 wrote today at 5:14 PM
Anda sayangkan negara anda tak mj dan para penyokong2 wahabi yang lain?..Tepok dada tanya selera..Melainkan anda nak jadi seperti Naweemee yang menghina lagu negara ku,fikirkan mj.Rasul dahri menyebarkan wahbi itu lahir dan berasal daripada mana?.Luar negara kan,apa yang dia cuba buat di Malaysia ni.Adakah rasul Dahri(rasul palsu) ini adalaj ejen perisikan asing yang ditugaskan utk melemahkan senjata terakhir kekuatan orang Melayu Islam?Saya tak menuduh beliau kerana tiada bukti tapi itu hanya adaian saya sahaja.(maafkan saya jika tersilap)...Fikirkanlah.wassalam.....

 
Walau pun kacakgila / 2542596 menghantar begitu banyak reply, kesemua reply tersebut adalah semata-mata ulangan sebagaimana yang tercatat di dalam guestbook saya di atas. Saya telah men delete kesemua reply tersebut namun sebelum saya delete, saya copy paste ke ruangan berikut:

1.      Pada artikel FATWA-FATWA ULAMA AHLUS SUNNAH TENTANG JAMA’AH TABLIGH terdapat tiga reply iaitu:
 
2542596 wrote on Dec 30, '07
wahabi betul mj ni
2542596 wrote on Dec 30, '07
wahabi betul mj ni
2542596 wrote on Dec 30, '07
wahabi betul mj ni


2.       Pada artikel Bukti bahawa penyakit lelah semput insya-Allah boleh sembuh terdapat reply berikut yang telah saya delete:
2542596 wrote on Dec 30, '07
wahbi betul mj ni

3.      Pada artikel Memalukan atau memang tidak tahu malu terdapat satu reply yang telah saya delete.
2542596 wrote on Dec 31, '07
wahabi tu agen british nak kalahkan turki uyhmaniah. Lepas tumbang kerjaan khulafa terakhir,terus umat Islam tiada pelindung dan akhirnya palestin dan baitul maqdis di jajah tentera salib british...ingat tu mj dan mufri wahabi,ingat sejarah,kaji sejarah,belajar sejarah.Bukan lepas sekolah aje terus lupa buku teks sejarah....jangan jadi agen british dan yahudi dgn menjadi pendokong wahabi

4.      Pada artikel Pemimpin bagai pokok dedalu pula:
2542596 wrote on Dec 31, '07
emjay ingatlah salah stu kekuatan roh islam adalah mengenai amalan tarikat,ramai pejuang kemerdekaan seperti Raja Haji,Tokku Palioh, Tok Janggut,kyai mustahil,kiyai selamat adalah terdiri daripada pengamal tarikat... Berani saudara mengkafirkan mereka/?

2542596 wrote on Dec 30, '07
wahabi betul mj ni
2542596 wrote on Dec 30, '07
wahabi betul mj ni
2542596 wrote on Dec 30, '07
mj lagi buat fitnah,ttg silat cekak hanafi,ttg ustaz haron din.al wahabi betulah mj ni
2542596 wrote on Dec 30, '07
kiata kena balik baca sejarah,masa pak-kiyai telah mengamalkan zikir kwajakan ini dalam usaha melawan kekejaman komunis.(cth kiyai salleh,kiyai mustahil,kiayai samsuddin dll)untuk melindungi org melayu Islam daripada di bunuh komunis..Dgn izin Allah,makbul...Berani saudara mj katakan bahawa kiyai salleh dan para pejuang selempang merah berlaku syirik kpd Allah dan semuanya tereus di masukkan ke dalam neraka kerana .?Saudara rasa saudara mj ada di dunia ini tak kalau atuk nenek saudara mati di bunuh oleh komunis sebelum sempat melahirkan mak saudara yang bersenjata api seperti mesingun dengan org melayu yang bersernjatakan parang aje?


6.      Dalam artikel Mesej dari Allah yang tidak mahu difahami!!! Pula:
2542596 wrote on Dec 30, '07
wahabi betullah mj ni
2542596 wrote on Dec 30, '07
wahabi betul mj ni
2542596 wrote on Dec 30, '07
kiata kena balik baca sejarah,masa pak-kiyai telah mengamalkan zikir kwajakan ini dalam usaha melawan kekejaman komunis.(cth kiyai salleh,kiyai mustahil,kiayai samsuddin dll)untuk melindungi org melayu Islam daripada di bunuh komunis..Dgn izin Allah,makbul...Berani saudara mj katakan bahawa kiyai salleh dan para pejuang selempang merah berlaku syirik kpd Allah dan semuanya tereus di masukkan ke dalam neraka kerana .?Saudara rasa saudara mj ada di dunia ini tak kalau atuk nenek saudara mati di bunuh oleh komunis sebelum sempat melahirkan mak saudara yang bersenjata api seperti mesingun dengan org melayu yang bersernjatakan parang aje?
2542596 wrote on Dec 30, '07
saya bukam ahli jemaah kwajakan ataupun ahli jemaah tarekat.Tapi saya ini pengkaji sejarah....harap maklum
2542596 wrote on Dec 30, '07
mj ni wahabi ni
2542596 wrote on Dec 30, '07
mj ni kan wahabi,biasalah .wahabi kan terkenal menghukum org lain tak betul macam menkafirkan pejuang hizbullah dan menharamkan daripada menolong mereka(rujuk fatwa al-baz) tapi kalau tolong amerika takpe sebab amerika baik.heheheeh
2542596 wrote on Dec 31, '07
insaflah mj

2542596 wrote on Dec 30, '07
wahbi betul mj ni

8.      Di dalam artikel Jampi boleh bawa syirik pula:
2542596 wrote on Dec 30, '07
whabi betul mj ni
2542596 wrote on Dec 30, '07
mj ni kan wahabi,biasalah .wahabi kan terkenal menghukum org lain tak betul macam menkafirkan pejuang hizbullah dan menharamkan daripada menolong mereka(rujuk fatwa al-baz) tapi kalau tolong amerika takpe sebab amerika baik.heheheeh


2542596 wrote on Dec 30, '07
wahabi tu agen british nak kalahkan turki uyhmaniah. Lepas tumbang kerjaan khulafa terakhir,terus umat Islam tiada pelindung dan akhirnya palestin dan baitul maqdis di jajah tentera salib british...ingat tu mj dan mufri wahabi,ingat sejarah,kaji sejarah,belajar sejarah.Bukan lepas sekolah aje terus lupa buku teks sejarah....jangan jadi agen british dan yahudi dgn menjadi pendokong wahabi
2542596 wrote on Dec 30, '07
wahabi tu agen british nak kalahkan turki uyhmaniah. Lepas tumbang kerjaan khulafa terakhir,terus umat Islam tiada pelindung dan akhirnya palestin dan baitul maqdis di jajah tentera salib british...ingat tu mj dan mufri wahabi,ingat sejarah,kaji sejarah,belajar sejarah.Bukan lepas sekolah aje terus lupa buku teks sejarah....jangan jadi agen british dan yahudi dgn menjadi pendokong wahab
2542596 wrote on Dec 30, '07
wahbi kafirkan hizbullah di Lubnan walaupun puAK ITU berjuang menentang Israel...Jgn jadi pendokong Wahabi


2542596 wrote on Dec 30, '07
wahbi betul mj ni
2542596 wrote on Dec 30, '07
wahbi betul mj ni
2542596 wrote on Dec 30, '07
wahbi betul mj ni
2542596 wrote on Dec 30, '07
mj ni kan wahabi,biasalah .wahabi kan terkenal menghukum org lain tak betul macam menkafirkan pejuang hizbullah dan menharamkan daripada menolong mereka(rujuk fatwa al-baz) tapi kalau tolong amerika takpe sebab amerika baik.heheheeh


11.  Di dalam artikel Inilah Aqidah kita Wahai Sahabat! Pula
2542596 wrote on Dec 31, '07
Jangan belajar denganwahabi ini wahai sintukmcari aje guru lain

2542596 wrote on Dec 30, '07
kiata kena balik baca sejarah,masa pak-kiyai telah mengamalkan zikir kwajakan ini dalam usaha melawan kekejaman komunis.(cth kiyai salleh,kiyai mustahil,kiayai samsuddin dll)untuk melindungi org melayu Islam daripada di bunuh komunis..Dgn izin Allah,makbul...Berani saudara mj katakan bahawa kiyai salleh dan para pejuang selempang merah berlaku syirik kpd Allah dan semuanya tereus di masukkan ke dalam neraka kerana .?Saudara rasa saudara mj ada di dunia ini tak kalau atuk nenek saudara mati di bunuh oleh komunis sebelum sempat melahirkan mak saudara yang bersenjata api seperti mesingun dengan org melayu yang bersernjatakan parang aje?
2542596 wrote on Dec 30, '07
jadi jadi talibarut brirish dgn menjadi seorang wahabi melawan kerajaan turki uthmaniyah dgn alasan yg sesat
2542596 wrote on Dec 30, '07
wahabi betul mj ni


2542596 wrote on Dec 30, '07
janganlah mj bersubahat dgn yahudi dan nasara dgn menyebarkan fahaman wahabi ni
2542596 wrote on Dec 30, '07
janganlah mj bersubahat dgn yahudi dan nasara dgn menyebarkan fahaman wahabi ni
2542596 wrote on Dec 30, '07
janganlah mj bersubahat dgn yahudi dan nasara dgn menyebarkan fahaman wahabi ni


2542596 wrote on Dec 30, '07
mj ni kan wahabi,biasalah .wahabi kan terkenal menghukum org lain tak betul macam menkafirkan pejuang hizbullah dan menharamkan daripada menolong mereka(rujuk fatwa al-baz) tapi kalau tolong amerika takpe sebab amerika baik.heheheeh

2542596 wrote on Dec 30, '07
wahbu betul mj ni
2542596 wrote on Dec 30, '07
wahbi betul mj ni
2542596 wrote on Dec 30, '07
mj ni kan wahabi,biasalah .wahabi kan terkenal menghukum org lain tak betul macam menkafirkan pejuang hizbullah dan menharamkan daripada menolong mereka(rujuk fatwa al-baz) tapi kalau tolong amerika takpe sebab amerika baik.heheheeh


16.  Dalam artikel Mari tolong bantu orang ini!! Pula:
2542596 wrote on Dec 31, '07
wahabi@salafi benar,,,,,semua masuk syurga,ajaran islam yang lain haram semua pengikutnya masuk nerakaaaaaaa
2542596 wrote on Dec 31, '07
wahabi@salafi benar,,,,,semua masuk syurga,ajaran islam yang lain haram semua pengikutnya masuk nerakaaaaaaa
2542596 wrote on Dec 31, '07
wahabi@salafi benar,,,,,semua masuk syurga,ajaran islam yang lain haram semua pengikutnya masuk nerakaaaaaaa
2542596 wrote on Dec 31, '07
mj ni kan wahabi,biasalah .wahabi kan terkenal menghukum org lain tak betul macam menkafirkan pejuang hizbullah dan menharamkan daripada menolong mereka(rujuk fatwa al-baz) tapi kalau tolong amerika takpe sebab amerika baik.heheheeh
2542596 wrote on Dec 31, '07
mj ni kan wahabi,biasalah .wahabi kan terkenal menghukum org lain tak betul macam menkafirkan pejuang hizbullah dan menharamkan daripada menolong mereka(rujuk fatwa al-baz) tapi kalau tolong amerika takpe sebab amerika baik.heheheeh
2542596 wrote on Dec 31, '07
mj ni kan wahabi,biasalah .wahabi kan terkenal menghukum org lain tak betul macam menkafirkan pejuang hizbullah dan menharamkan daripada menolong mereka(rujuk fatwa al-baz) tapi kalau tolong amerika takpe sebab amerika baik.heheheeh

2542596 wrote on Dec 30, '07
wahbi betul mj ni
2542596 wrote on Dec 30, '07
wahbi betul mj ni
2542596 wrote on Dec 30, '07
wahbi betul mj ni
2542596 wrote on Dec 30, '07
wahbi betul mj ni
2542596 wrote on Dec 30, '07
wahbi betul mj ni


2542596 wrote on Dec 30, '07
mj ni,tunjukkan lah muka tu. Takkan takut kot,awak kata haron din sesat sebab pakai selawat tafjiriyyah. Dia berani kata benar,awak kata selawat tafjitiyyah sesat tapi takut nak tunjuk muka...Berani kerana benar,takut kerana penakut......
2542596 wrote on Dec 30, '07
mj ni,tunjukkan lah muka tu. Takkan takut kot,awak kata haron din sesat sebab pakai selawat tafjiriyyah. Dia berani kata benar,awak kata selawat tafjitiyyah sesat tapi takut nak tunjuk muka...Berani kerana benar,takut kerana penakut......
2542596 wrote on Dec 30, '07
mj ni,tunjukkan lah muka tu. Takkan takut kot,awak kata haron din sesat sebab pakai selawat tafjiriyyah. Dia berani kata benar,awak kata selawat tafjitiyyah sesat tapi takut nak tunjuk muka...Berani kerana benar,takut kerana penakut......
2542596 wrote on Dec 30, '07
mj ni,tunjukkan lah muka tu. Takkan takut kot,awak kata haron din sesat sebab pakai selawat tafjiriyyah. Dia berani kata benar,awak kata selawat tafjitiyyah sesat tapi takut nak tunjuk muka...Berani kerana benar,takut kerana penakut......
2542596 wrote on Dec 30, '07
wahabi betul mj ni
2542596 wrote on Dec 30, '07
mj ni kan wahabi,biasalah .wahabi kan terkenal menghukum org lain tak betul macam menkafirkan pejuang hizbullah dan menharamkan daripada menolong mereka(rujuk fatwa al-baz) tapi kalau tolong amerika takpe sebab amerika baik.heheheeh

19.  Di dalam artikel ARTIKEL-ARTIKEL BERKAITAN MAULID NABI pula
2542596 wrote on Dec 30, '07
abib Ali bin Ja'far al-Aydrus?sapa orang tu. aku baru aje kat muar ni,Belum pernah dengar sapa orang ni.Kalau bolh saudara nash boleh ceritakan sapa tu
abib Ali bin Ja'far al-Aydrus secara terperinci?Ada lagi ke dia sekarang?
2542596 wrote on Dec 30, '07
mj ni kan wahabi,biasalah .wahabi kan terkenal menghukum org lain tak betul macam menkafirkan pejuang hizbullah dan menharamkan daripada menolong mereka(rujuk fatwa al-baz) tapi kalau tolong amerika takpe sebab amerika baik.heheheeh
2542596 wrote on Dec 30, '07
mj ni kan wahabi,biasalah .wahabi kan terkenal menghukum org lain tak betul macam menkafirkan pejuang hizbullah dan menharamkan daripada menolong mereka(rujuk fatwa al-baz) tapi kalau tolong amerika takpe sebab amerika baik.heheheeh

2542596 wrote on Dec 30, '07
janganlah mj bersubahat dgn yahudi dan nasara dgn menyebarkan fahaman wahabi ni
2542596 wrote on Dec 30, '07
janganlah mj bersubahat dgn yahudi dan nasara dgn menyebarkan fahaman wahabi ni
2542596 wrote on Dec 30, '07
janganlah mj bersubahat dgn yahudi dan nasara dgn menyebarkan fahaman wahabi ni

21.  Di dalam Hukum Berdoa Selepas Solat pula
2542596 wrote on Dec 30, '07
mj ni wahbi laaaa
2542596 wrote on Dec 30, '07
mj ni wahbi laaaa
2542596 wrote on Dec 31, '07
wahabi tu agen british nak kalahkan turki uyhmaniah. Lepas tumbang kerjaan khulafa terakhir,terus umat Islam tiada pelindung dan akhirnya palestin dan baitul maqdis di jajah tentera salib british...ingat tu mj dan mufri wahabi,ingat sejarah,kaji sejarah,belajar sejarah.Bukan lepas sekolah aje terus lupa buku teks sejarah....jangan jadi agen british dan yahudi dgn menjadi pendokong wahabi

22.  Di dalam artikel Artikel menarik tentang bid'ah pula
2542596 wrote on Dec 31, '07
mj ni kan wahabi,biasalah .wahabi kan terkenal menghukum org lain tak betul macam menkafirkan pejuang hizbullah dan menharamkan daripada menolong mereka(rujuk fatwa al-baz) tapi kalau tolong amerika takpe sebab amerika baik.heheheeh
2542596 wrote on Dec 31, '07
mj ni kan wahabi,biasalah .wahabi kan terkenal menghukum org lain tak betul macam menkafirkan pejuang hizbullah dan menharamkan daripada menolong mereka(rujuk fatwa al-baz) tapi kalau tolong amerika takpe sebab amerika baik.heheheeh
2542596 wrote on Dec 31, '07
baca sejarah
2542596 wrote on Dec 31, '07
masjid tujuh tinggal lima....alasan depa masjid lain selain masjid nabi dan masjidil haram boleh di runtuhkan....banyak lagi kesesatan wahabi ni yang jelas. Allah diktakan mempunyai sifat makhluk seperti ada tangan dan kaki.... Mengikari sifat 20 yang dikatakan sebagai jampi menterea merujuk kata rasul dahri,(satu lagi ke nabi palsu?).......

2542596 wrote on Dec 30, '07
wahabi betul mj ni
2542596 wrote on Dec 30, '07
wahabi betul mj ni
2542596 wrote on Dec 30, '07
wahabi betul mj ni
2542596 wrote on Dec 30, '07
kiata kena balik baca sejarah,masa pak-kiyai telah mengamalkan zikir kwajakan ini dalam usaha melawan kekejaman komunis.(cth kiyai salleh,kiyai mustahil,kiayai samsuddin dll)untuk melindungi org melayu Islam daripada di bunuh komunis..Dgn izin Allah,makbul...Berani saudara mj katakan bahawa kiyai salleh dan para pejuang selempang merah berlaku syirik kpd Allah dan semuanya tereus di masukkan ke dalam neraka kerana .?Saudara rasa saudara mj ada di dunia ini tak kalau atuk nenek saudara mati di bunuh oleh komunis sebelum sempat melahirkan mak saudara yang bersenjata api seperti mesingun dengan org melayu yang bersernjatakan parang aje?
2542596 wrote on Dec 30, '07
mj ni kan wahabi,biasalah .wahabi kan terkenal menghukum org lain tak betul macam menkafirkan pejuang hizbullah dan menharamkan daripada menolong mereka(rujuk fatwa al-baz) tapi kalau tolong amerika takpe sebab amerika baik.heheheeh


2542596 wrote on Dec 30, '07
mj ni wahbi laa
2542596 wrote on Dec 30, '07
mj ni kan wahabi,biasalah .wahabi kan terkenal menghukum org lain tak betul macam menkafirkan pejuang hizbullah dan menharamkan daripada menolong mereka(rujuk fatwa al-baz) tapi kalau tolong amerika takpe sebab amerika baik.heheheeh
2542596 wrote on Dec 30, '07
sokonglah wahabi....tak suka guna perkataan wahabi ye oklah sokonglah salafi....hidup salafi hidup amerika.hizbullah bodoh dan kafir,sokonglah amerika

2542596 wrote on Dec 30, '07
habis nak ikut hang jadi wahabi?Masjid tujuh di madinah senang2 robohkan jadi masjid lima.Allah swt ikut fahaman wahabi ada sifat manusia seperti ada kaki ,ada tangan, Kaabah nyari2 nak di tukarkan bentuknya(rujuk masa pemerintahan al-malik fahd),kafirkan hizbullah walaupun mereka berjihad menentang Israel dan Amerika hanya kerana berlainan mazhab dan slain2 lagi...
2542596 wrote on Dec 30, '07
habis nak ikut hang jadi wahabi?Masjid tujuh di madinah senang2 robohkan jadi masjid lima.Allah swt ikut fahaman wahabi ada sifat manusia seperti ada kaki ,ada tangan, Kaabah nyari2 nak di tukarkan bentuknya(rujuk masa pemerintahan al-malik fahd),kafirkan hizbullah walaupun mereka berjihad menentang Israel dan Amerika hanya kerana berlainan mazhab dan slain2 lagi...
2542596 wrote on Dec 30, '07
masa zaman perang lawan komunis,ada tak puak wahabi tolong org melayu yang hari2 ditindas komunis.Itu semua jasa orang2 tarekat(dengan izin AAllah s.w.t)seperti kyai samsuddin,kyai Salleh dan lain2 lagi(sekadar menyebut bebrapa nama sahaja). Mmg ada yang sesat seperti tarekat syeikh makmun yg mengugurkan solat wajib bila dah sampai tahap maarifat,jangan salahkan tarikat yg lain....faham saudara mj al-wahabiah...
2542596 wrote on Dec 30, '07
hentikan propaganda wahabi ler emjay


2542596 wrote on Dec 30, '07
mj ni kan wahabi,biasalah .wahabi kan terkenal menghukum org lain tak betul macam menkafirkan pejuang hizbullah dan menharamkan daripada menolong mereka(rujuk fatwa al-baz) tapi kalau tolong amerika takpe sebab amerika baik.heheheeh
2542596 wrote on Dec 30, '07
mj ni kan wahabi,biasalah .wahabi kan terkenal menghukum org lain tak betul macam menkafirkan pejuang hizbullah dan menharamkan daripada menolong mereka(rujuk fatwa al-baz) tapi kalau tolong amerika takpe sebab amerika baik.heheheeh
2542596 wrote on Dec 30, '07
mj dan mufti perlis:-heroes hindraf oppss silap.............. p[lak wahabi hero


27.  Di dalam artikel Senarai laman web sesat lagi menyesatkan pula
2542596 wrote on Dec 30, '07
mj ni kan wahabi,biasalah .wahabi kan terkenal menghukum org lain tak betul macam menkafirkan pejuang hizbullah dan menharamkan daripada menolong mereka(rujuk fatwa al-baz) tapi kalau tolong amerika takpe sebab amerika baik.heheheeh
2542596 wrote on Dec 30, '07
hidup wahabi@slafi

2542596 wrote on Dec 30, '07
mj ni,tunjukkan lah muka tu. Takkan takut kot,awak kata haron din sesat sebab pakai selawat tafjiriyyah. Dia berani kata benar,awak kata selawat tafjitiyyah sesat tapi takut nak tunjuk muka...Berani kerana benar,takut kerana penakut......

2542596 wrote on Dec 30, '07
wahabi betul mj ni
2542596 wrote on Dec 30, '07
ustaz ke mj ni,fitnah orang ajre
2542596 wrote on Dec 31, '07
mj ni kan wahabi,biasalah .wahabi kan terkenal menghukum org lain tak betul macam menkafirkan pejuang hizbullah dan menharamkan daripada menolong mereka(rujuk fatwa al-baz) tapi kalau tolong amerika takpe sebab amerika baik.heheheeh
2542596 wrote on Dec 31, '07
mj ni kan wahabi,biasalah .wahabi kan terkenal menghukum org lain tak betul macam menkafirkan pejuang hizbullah dan menharamkan daripada menolong mereka(rujuk fatwa al-baz) tapi kalau tolong amerika takpe sebab amerika baik.heheheeh

2542596 wrote on Dec 30, '07
kiata kena balik baca sejarah,masa pak-kiyai telah mengamalkan zikir kwajakan ini dalam usaha melawan kekejaman komunis.(cth kiyai salleh,kiyai mustahil,kiayai samsuddin dll)untuk melindungi org melayu Islam daripada di bunuh komunis..Dgn izin Allah,makbul...Berani saudara mj katakan bahawa kiyai salleh dan para pejuang selempang merah berlaku syirik kpd Allah dan semuanya tereus di masukkan ke dalam neraka kerana .?Saudara rasa saudara mj ada di dunia ini tak kalau atuk nenek saudara mati di bunuh oleh komunis sebelum sempat melahirkan mak saudara yang bersenjata api seperti mesingun dengan org melayu yang bersernjatakan parang aje?
2542596 wrote on Dec 30, '07
wahabi betul mj ni
2542596 wrote on Dec 30, '07
wahabi adalah ajen british utl menjatuhkan kerajaaan turki uthmaniyyah

2542596 wrote on Dec 30, '07
mj ni kan wahabi,biasalah .wahabi kan terkenal menghukum org lain tak betul macam menkafirkan pejuang hizbullah dan menharamkan daripada menolong mereka(rujuk fatwa al-baz) tapi kalau tolong amerika takpe sebab amerika baik.heheheeh
2542596 wrote on Dec 30, '07
mj ni kan wahabi,biasalah .wahabi kan terkenal menghukum org lain tak betul macam menkafirkan pejuang hizbullah dan menharamkan daripada menolong mereka(rujuk fatwa al-baz) tapi kalau tolong amerika takpe sebab amerika baik.heheheeh
2542596 wrote on Dec 31, '07
mj ni kan wahabi,biasalah .wahabi kan terkenal menghukum org lain tak betul macam menkafirkan pejuang hizbullah dan menharamkan daripada menolong mereka(rujuk fatwa al-baz) tapi kalau tolong amerika takpe sebab amerika baik.heheheeh

2542596 wrote on Dec 30, '07
mj ni kan wahabi,biasalah .wahabi kan terkenal menghukum org lain tak betul macam menkafirkan pejuang hizbullah dan menharamkan daripada menolong mereka(rujuk fatwa al-baz) tapi kalau tolong amerika takpe sebab amerika baik.heheheeh
2542596 wrote on Dec 30, '07
ingatlah sejarah kejahatan wahabi sampai menyokong british menentang turki,akhirnya selepas itu seluruh dunia arab di jajah dan palestin terus di jajah sampai sekarang

33.  Di dalam artikel HUKUM MUZIK DAN LAGU pula
2542596 wrote on Dec 30, '07
emjay ni
2542596 wrote on Dec 30, '07
mj ni kan wahabi,biasalah .wahabi kan terkenal menghukum org lain tak betul macam menkafirkan pejuang hizbullah dan menharamkan daripada menolong mereka(rujuk fatwa al-baz) tapi kalau tolong amerika takpe sebab amerika baik.heheheeh


2542596 wrote on Dec 30, '07
tunjuuk muka saudara dulu dalam lamanweb ni.berni kerana benar,takut jerana penakut...hhehehe
2542596 wrote on Dec 30, '07
kiyai salleh itu pun syirik jugake usataz .?
2542596 wrote on Dec 30, '07
dia pakai ayat empat untuk lawan komunis.Dia guna ayat empat,bukan minta terus aje kepadaAllah.Dia syirik ke saudara emjay?

2542596 wrote on Dec 30, '07
rawatan mandi bunga syirik dengan rawatan tujuh warana(rawatan terapi barat)syirik ke saudaraemjay?
2542596 wrote on Dec 30, '07
rawatan mandi bunga syirik dengan rawatan tujuh warna(rawatan terapi barat)syirik ke saudara emjay?
2542596 wrote on Dec 30, '07
rawatan mandi bunga syirik dengan rawatan tujuh warna(rawatan terapi barat)syirik ke saudara emjay?
2542596 wrote on Dec 30, '07
tolong jawap ustad
2542596 wrote on Dec 31, '07
woi mj dengar tak?

36.  Di dalam artikel BAGAIMANA YAHUDI MELEMAHKAN UMAT ISLAM? Pula
2542596 wrote on Dec 31, '07
wahabi tu agen british nak kalahkan turki uyhmaniah. Lepas tumbang kerjaan khulafa terakhir,terus umat Islam tiada pelindung dan akhirnya palestin dan baitul maqdis di jajah tentera salib british...ingat tu mj dan mufri wahabi,ingat sejarah,kaji sejarah,belajar sejarah.Bukan lepas sekolah aje terus lupa buku teks sejarah....jangan jadi agen british dan yahudi dgn menjadi pendokong wahabi

2542596 wrote on Dec 30, '07
iemjay ni wahabi ke?Semua amalan kebatinan Islam dikatakan syirik...Itu semuakan adalah asbab. Seperti panadol,kalau orang yakin panadol boleh sembuhkan pening kepala,itu juga syirik. Sebab yakin makhluk penadol ono yang sembuhkan penyakit,bukan Allah s.w.t...Yang penting sentiasa jaga niat....Johan Mokhtar
2542596 wrote on Dec 30, '07
Kalau nak belajar agama itu bagus,tapi kena tengok juga siapa gurunya.Jangan sebarangan guru aje,macam di tempat saya di Muar.Ada guru agama di tempat bernama R#^*)&(nama terpaksa dirahsiakan untuk mengelakkan kontroversi) mengajar banyak ajaran yang tidak mengikut ajaran semasa. Misalnya mereka puasa dan raya(aidilfitri&aidiladha) tidak sama dengan majoriti umat Islam Malaysia. Haram menderma darah,haram makan daging kuda dan seumpamanya.Ustaz yang mengajar di situ tidak dapat saya pastikan apa kelulusannya. Saya pernah dan selalu mengikuti pelajaran agama dengan mereka.
Ajakan saudara emjay supaya orang ramai datang belajar dengan saudara
2542596 wrote on Dec 30, '07
ajakan saudar emjay supaya orang ramai datang belajar agama dengan saudara memang baik,tapi kalau saudara sekadar lulusan belajar sekolah agama sahaja @belajar pondok aje(bukan niat saya nak menghina lulusan pondok sebab ada juga guru yang saya hormati juga lulusan pondok)tanpa belajar di institusi pengajian yang ulung.Saya juga boleh mengajar saudara,.Pengalaman belajar agama dengan ustaz.....( nama terpaksa dirahsiakan untuk mengelakkan kontroversi )di tempat belajar bernama R#^*)& ,memberi satu pengajaran berguna bagi saya iaitu kalau nak betul-betul belajar dan memperdalami agama,carilah guru-guru yang bertauliah dan ajarannya mengikut aliran majoriti umat Islam Malaysia,Jadi kalau sekadar emjay nak mengajar agama kepada saya baik tak payah le. Buat penilaian dulu ilmu saudara tu sampai rasakan ilmu mufti Perak lebih rendah daripada saudara emjay. Cermin dulu diri anda.Mungkin salah satu guru emjay adalah mufti perlis darul wahabi kot....(sekadar andaian sahaja)
2542596 wrote on Dec 30, '07
oklah saudar emjay....saya undur diri dulu,ada masa kita jumpa lagi.wassalam...........................
2542596 wrote on Dec 30, '07
Maaflah mencelah lagi,lepas ini kalau saudara jatuh sakit seperti demam ke atau batuk ke.Terus minta denganAllah sembuhkan penyakit,jangan beli panadol ataupun ubat batok takut syirik kerana percaya panadol boleh sembuhkan penyakit bukan Allah swt....Wassalam
2542596 wrote on Dec 30, '07
Bertangkal sama ada dengan kemenyan atau dengan surah Yaasin ini tetap syirik walau pun dengan sebarang niat apa pun.

Kalau tahu pertolongan itu datang dari Allah, tak payahlah lagi bertangkal, teruslah kepada Allah kan mudah.
(rujuk tulisan saudara emjay)

38.  Di dalam artikel BELITAN IBLIS DALAM AJARAN TARIQAT pula:
2542596 wrote on Dec 31, '07
diamlah mj ibnu wahabi,puak wahabi rela mengkafirkan pejuang Hizbullah dan para orang yang mengamalkan ilmu terikat walaupun mereka merupakan pejuang islam yang menentang Israel dan menentang komunis.....Dgn Amerika sanggup peluk cium....jgn sebar wahabi di Malaysian ni
2542596 wrote on Dec 31, '07
ibnu taimiyyah mengharamkan daripada menziarahi kubur Rasulullah,ajarannya diikuti oleh Mohd bin abd wahab)pengasas wahabi).....baca balik sejarah,kejatuhan Palestin di tangan British salah satu sebabnya adalah fahaman wahabi yg mengajar khalifah mestiu org arab kerana nabi orang arab. dgn bersekongkol dgn puak kafir british,sanggup memeranggi saudara seagama otrang turki uthmaniah...ingat tu emjay yang ....

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 
Melihat pola kebencian sdr kacakgila ini terhadap artikel yang dinyatakan sebagaimana diatas, saya merasakan MUNGKIN kacakgila ini seorang pengamal perbomohan yang juga turut mengamalkan ajaran tarekat. (Mungkin ajaran wahdatul wujud kot ). Golongan seperti ini memang cukup marah apabila memasuki Laman Emjay.

Semoga Allah memberikan hidayahNya kepada sdr kacakgila / 2542596.

Baru-baru ini saya dikunjungi seorang pembaca Laman Emjay. Hamba Allah ini memberitahu saya bahawa pada permulaan kunjungan hamba Allah ini ke Laman Emjay pun memang begitu marah sekali hamba Allah ini dengan tulisan saya. Namun alhamdulillah setelah terus membaca dan memahami tulisan-tulisan saya , kira-kira 3 minggu lepas hamba Allah ini telah bertaubat dari pegangan wahdatul wujud yang telah diamalkannya semenjak sekian lama. Semoga Allah menerima taubat hamba Allah ini dan memberikan taufik hidayah dan rahmatNya kepada hamba Allah ini dan dimatikanNya di dalam iman.

Sekian wassalam wallahuaqlam

Emjay

40 comments:

  1. Wallahuta'ala 'alam. Semoga perselisihan ini dapat diselesaikan dengan baik. Saya doakan saudara Emjay dan saudara kacakgila dapat selesaikan dgn penuh ukhwah insyaallah. Wassalam.

    ReplyDelete
  2. Yang baik itu baik lah....yang betul itu....betul lah! Hanya Allah Maha Mengetahui...tugas kita? Belajar.....Hanya orang cerdik yang kenal orang bodoh....orang bodoh tak pernah kenal orang cerdik kerana ia tak pernah menjadi cerdik! Semoga moga Allah memberkati niat tuan yang ingin berjalan dan berdakwah diatas landasan Nya....Insya'Allah :))

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum wbh

    Tiada kata secantik bahasa. Hanya itu yang saya dapat komen dari tulisan bernas nukilan torpedoflash. Semoga Allah sentiasa merahmati sdr.

    Wassalam

    Emjay

    ReplyDelete
  4. Patutlah marah sangat dia dengan wahabi, ahli tareqat sufi rupanya kawan kita tu.... saudara mj kalau boleh jangan dibuang terus tulisan dia tu, simpan semuanya. Maqam dia belum naik lagi agaknya tak sempat nak bersihkan hati dia...

    ReplyDelete
  5. InsyaAllah saya tidak buang bukti-bukti kemarahan tersebut. Untuk memudahkan tatapan pembaca sekelian saya sekadar melonggokkannya di sini, itu saja.

    Emjay

    ReplyDelete
  6. selamat kembali SIFU....semoga terus diberkati usaha anda....

    ReplyDelete
  7. asalamm.......dasyat betul kacak gila ni,benci betul dia dengan saudara emjay dan fahaman saudara emjay....Tapi kalau boleh minta saudara emjay membalas setiap dalil-dalil yang di gunakan oleh kacak gila tu dan pada pandangan saya ada benarnya.(tak semualah pandangannya)secara berilmiah,...tq: )

    ReplyDelete
  8. bukan nak menyokong saudara kacak gila tu tapi sekadar mencari kebenaran sahaja....

    ReplyDelete
  9. nama pun melambang kan peribadian.tak payah layan orang macam ni ,buang masa aje

    ReplyDelete
  10. assalamualaikum..dh lama x jenguk laman ni..sihat ke tuan mj?? sihat ke sume?

    ReplyDelete
  11. .assalamualaikum....sebagai orang yang mencari kebenaran,di harap tuan dapat menjawap soalan saudara kacak gila tu bukan sekadar menuduh dia sebagai ahli bomoh dan wahdatul wujud.Bab yang paling penting betulkah fahaman wahabi di "gunakan" oleh British kepada orang-orang Arab untuk mengalahkan kerjaan bani Uthmaniyah dalam perang dunia pertama dan benarkah ada fatwa dari Ulama arab saudi bernama Syeikh Al-Baz mengafirkan pejuang Hizbullah?Saya tak bermaksud nak menyebelahi kacak gila atau emjay.Untuk mencari kebenaran,biarlah kita semua tidak beremosi dan nasihat ssaya pada saudara kacak gila,janganlah beremosi sangat,nampak buruklah awak dan buat saudara emjay pula jangan sekadar menuduh melulu aje ...Biar perdebatan kita ni berlaku secara berakedemik.....Bah

    ReplyDelete
  12. .assalamualaikum....sebagai orang yang mencari kebenaran,di harap tuan dapat menjawap soalan saudara kacak gila tu bukan sekadar menuduh dia sebagai ahli bomoh dan wahdatul wujud.Bab yang paling penting betulkah fahaman wahabi di "gunakan" oleh British kepada orang-orang Arab untuk mengalahkan kerjaan bani Uthmaniyah dalam perang dunia pertama dan benarkah ada fatwa dari Ulama arab saudi bernama Syeikh Al-Baz mengafirkan pejuang Hizbullah?Saya tak bermaksud nak menyebelahi kacak gila atau emjay.Untuk mencari kebenaran,biarlah kita semua tidak beremosi dan nasihat ssaya pada saudara kacak gila,janganlah beremosi sangat,nampak buruklah awak dan buat saudara emjay pula jangan sekadar menuduh melulu aje ...Biar perdebatan kita ni berlaku secara berakedemik.....Bah

    ReplyDelete
  13. indat semua orang yang ada dalam ruangan ini.Baik wahabi@salafi atau tareqat,jangan lupa kita tetap mengucap dua kalimah syahadah yang sma ,tuhan yang sama dan kiblat yang sama. Berbeza pendapat di benarkan tetapi jangan sampai memecahkan perpaduan umat...layann

    ReplyDelete
  14. replytablighster wrote on Jun 11, edited on Jun 15
    Assalamualaikum para pembaca,

    Sudah agak lama juga saya tidak menulis tentang Emjay. Seingat-ingat saya lebih dari satu tahun. Baru-baru ini, saya berkesempatan meninjau Laman Tolong-Menolong-nya itu dan saya dapati lamannya itu penuh dengan dakyah-dakyah Wahabi.

    Walaupun saya sudah banyak artikel menentang dakyah-dakyah itu daripada sumber yang lain, agak menyedihkan bagi saya kerana ramai belia kita yang ingin berjinak-jinak dengan agama sudah mula terpengaruh dengan dakyah Wahabi kebelakangan ini.

    Justeru itu, saya berasa terpanggil untuk menulis satu artikel khas bagi mengungkap dan mendedahkan siapakah Emjay (Emjayjb) ini sebenarnya. Artikel ini juga bertujuan untuk mendedahkan segala bentuk pembohongan yang dilakukan lelaki ini atas nama Ahli Sunnah Wal Jamaah. Tujuan artikel ini ditulis adalah supaya belia-belia kita dapat memikirkan sedalam-dalamnya sebelum mereka dipengaruhi oleh dakyah-dakyah Wahabinya itu. Dalam menulis artikel ini, saya sertakan sekali metodologi yang saya gunakan dalam analisis beserta rujukannya sekali.

    Dalam artikel ini, saya telah membahagikan penerangan saya kepada beberapa bahagian seperti berikut:

    1.Personaliti Emjayjb (Emjay) dan latar belakangnya.
    Maklumat tentang ini saya peroleh dari lamannya dan juga daripada sumber-sumber lain.

    2. Ciri-ciri KeWahabian yang terdapat pada peribadinya.
    Ciri-ciri ini bukanlah rekaan saya, tetapi fakta-fakta yang digunakan beliau sendiri. Saya akan
    membandingkan cirri-ciri ini dengan neraca Shari’ah.


    1.0 Siapakah Emjay ini?

    Bagi menjawab soalan ini, sidang pembaca perlu bertanya kepada diri sendiri soalan-soalan berikut:

    1. Apakah nama sebenarnya?
    2. Dimanakah dia tinggal?
    3. Benarkah Emjay ini benar-benar wujud seperti yang didakwanya itu?
    4. Benarkah Emjay itu seorang pensyarah universiti?
    5. Adakah dia seorang ustaz?
    6. Berapa tahunkah Emjay belajar agama?
    7. Siapakah ustaznya?
    8. Aliran / agama apakah ustaznya itu?

    1.1 Nama sebenar Emjay.

    Dalam blognya memang tidak terdapat nama sebenarnya. Lelaki (atau boleh jadi perempuan?) ini telah berselindung disebalik nama E-M-J-A-Y-jb. Apakah nama sebenarnya, tidak pula kita ketahui kerana lelaki ini tidak pernah menyebut nama sebenarnya. Dia hanya menggunakan nama samaran ini, mungkin kerana takut, kecut perut, penakut ataupun sebab-sebab lain.


    1.1. Teori 1 – Kangmas - Seorang Anak Jawa

    Terdapat juga nama lain seperti Kangmasjb seperti yang tertera dalam emel di bahagian atas lamannya itu. Berdasarkan nama ‘Kangmas’ ini saya mengandaikan bahawa lelaki ini mungkin seorang yang berketurunan Jawa kerana ada beberapa orang Jawa yang saya kenali kerap menggunakan gelaran “Kang” dan “Mas” ini. Ini hanya andaian berdasarkan pengalaman saya semata-mata. Namun, secara hipotesisnya, lelaki ini bukanlah orang berbangsa Cina atau Hindu kerana jarang sekali kita dengar orang Cina atau Hindu menggunakan nama ini.

    Dalam sesetengah artikelnya, lelaki ini ada menyebut bahwa dia pernah bertugas sebagai seorang guru Biologi dari tahun 1980 – 1985 di Raub, Pahang (Rujuk http://emjayjb.multiply.com/journal/item/1 ).

    Tidak ada sebarang maklumat yang menunjukkan bahawa beliau itu seorang guru agama ataupun pernah menuntut di mana-mana sekolah atau kolej agama. Justeru, saya beranggapan bahawa lelaki bernama Emjay ini bukanlah seorang ustaz, cuma lewat ini sahaja dia ingin dikenali sebagai ustaz secara online. Jadi, sidang pelayar sekalian, saya tidak menggalakkan saudara semua menanyakan kemusykilan agama kepada lelaki ini kerana tiada tanda yang menunjukkan lelaki ini seorang Ustaz. Jika sidang pelayar ingin menanyakan kemusykilan agama, rujuklah daripada orang yang benar-benar ahli dan bukannya daripada lelaki yang tidak kita kenali seperti Emjay ini. Mahukah sa

    ReplyDelete
  15. Akhir zaman ni Nabi saw pesan kepada umat nya supaya memegang sunnah seperti mengigit dengan geraham dan alangkah malang nya jika sesiapa yang tidak mempunyai geraham lagi .
    Wallahua'lam

    ReplyDelete
  16. Salam,
    Semoga perselisihan pendapat aliran ini akan dapat diharmonikan pada masa mendatang.. Diharap seluruh umat Islam di Malaysia malah seluruh dunia dapat mengembalikan diri dan umat kepada kehidupan Islam terlebih dahulu, kemudian daripada itu baru kita perelokkan lagi umat akhir zaman ini.

    Diharap semua pendokong aliran masing-masing agar dapat berlapang dada untuk menerima perbezaan pendapat ini. Eloklah kita contohi para Imam mazhab apabila membicarakan perbezaan pendapat ini. Qunut subuh misal kata, contohilah perbuatan Imam Syafie. Saya bukan wahabi tetapi rakan-rakan saya ada yang wahabi, alhamdulillah kami tiada masalah. Dengan syarat masing-masing berlapang dada menerima perbezaan pendapat.

    Apa yang kita lakukan biarlah berpandukan ilmu daripada Al-Quran & Sunnah Rasulullah SAW. Terima kasih emjay (saya lebih selesa memanggil Tn. Haji) diatas tulisan-tulisan tersebut. Yang jelas ada pendapat Tn. Haji yang keras dan masih belum dapat saya menerimanya namun saya berlapang dada dan melakukan rujukan kepada mereka yang ahli didalam ilmu tersebut.

    ReplyDelete
  17. salam,

    syeikh, saya harap awak jangan panggil golongan demikian sebagai wahabi....saya benci orang yang memanggil mereka begitu...bagi saya....sendiri saya tak tahu mana datang gelaran tu...pada golongan seperti saya...pada hal manhaj kami adalah Sunnah berpegang teguh pada Al-Quran dan As-Sunnah dan Sunnah Khulafah Arrasyiddin...pasal Mazhab saya puji Orang sunnah..sebab mereka tidak ada sebarang masalah kemana2 mereka pergi...dan saya puji mereka dpt blajar semua Mazhab..dan dapat mereka amalkan...yang paling saya puji semangat Amr Maaruf dan Nahi Mungkar...dapat mereka laksanakan dengan baik....yang paling penting mereka banyak terang kedudukan penganut agama Syiah di sisi ahli sunnah, saya rasa kalu takde mereka tak de orang nak terangkan Syiah yang semakin menular khususnya kat Malaysia kita ini jauhilah agama Syiah....saya arap janganlah sekali2 menghina (wahabi) mempecah belah masyarakat....

    ReplyDelete
  18. Gunalah akal jika berkata-kata.... Bukan berkata-kata dengan 'emosi'!
    Orang yang bijak akan bersabar dalam menegakkan kebenaran!

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum...
    Mudah2an konfrantasi pendapat dapat diselesaikan dgn penuh hikmah dan bijaksana...apalg sdr emjay yg sy kenal sbg glgn cendiakawan yg perlu menyusun patah perkataan dgn sopan, penuh hikmah, lebih lembut, lebih terbuka, profesional, toleransi, telus dan jujur serta bijaksana...Pertelingkahan pendapat dlm menegakkan pendapat masing2 hanya akan memecahbelahkan umat Islam dan menjadikan saudara2 yg cetek ilmu diluar sana mnjadi lebih keliru, keliru dan keliru...yg akhirnya akan merugikan umat Islam juga...Adalah lbh baik umat Islam dapat membantu menyelamatkan akidah umat Islam lain yg murtad dinegara kita ... membantu para wanita / lelaki yg bergelumang dgn zina dan maksiat kembali kepangkal jalan... Semoga Allah merahmati kita semua..

    ReplyDelete
  20. Memperjuangkan Islam biar pahit tetapi benar. Bukan taklid semata-mata.

    ReplyDelete
  21. Bab ini saya setuju sangat dengan entahapaentah.

    Emjay

    ReplyDelete
  22. Ada juga pendapat saudara emjay yang sya tak setuju. So, jangan marah aaaaa. Masing-masing ada pendapat masing-masing. Masing-masing ada hujah masing-masing. Terpulanglah daripada sudut mana kita melihat bergantung pada ilmu masing-masing. Walaubagaimana pun kebenaran itu akan timbul juga. Sama ada cepat atau lambat itu urusan Allah. Sya berdoa sahaja di atas apa kekurangan diberi hidayah dan pertunjuk sebelum Izrael datang mencabut nyawa.

    ReplyDelete
  23. salam..sy stuju dgn en entahapaentah..mmg bnr.ada kata2 sdr mj yg tdk sy stuju.soal ilmu pgetahuan ni jika blh bhujahlah dgn pnh hikmah.usahla kta memaki hamun atau mgelarkn seseorng itu sbg kafir atau syirik krn siapalah kita hndk mgatakn sdemikian.apa yg sy phatikan, ada sje kata2 kesat yg dikeluarkn...jika anta bnr2 berilmu, jdlah spt org berilmu..diam2 ubi berisi kn..renung2knlah

    ReplyDelete
  24. Seronok baca laman emjay, dekat 4 jam saya browse lamanni, kerana seronok terus saya daftar di multiply.
    ideanya bagus, mencetuskan persoalan yg tidak dijangka.
    sempat saya baca berkenaan tangkal, rububiah...setakat ini masih ok jawapannya.
    insyaALLAH akan diterokai tajuk yg lain. Terima kasih.

    ReplyDelete
  25. Semoga Allah SWT memudahkan sdr umatmuhamad dan memberikan pertolongan untuk beliau mencari ilmu agama yang Allah redhai. Semoga beliau dimatikan Allah SWT dalam iman.

    Emjay

    ReplyDelete
  26. Kacak..Tapi gila...mmg dah tepat dgn nickname nye kacakgila. Persolah mudah menjadi rumit bila fikiran dan ilmu x setara, maka keluarlah komen2 yg bodoh lagi daif. Bab tangkal,bomoh atau apa2 yg sewaktu dgn nya telah jelas. Tapi masih ada yg marah kalau di persoalkan. Kenapa?? Kalau dikata benda itu halal pula bagaimana? bestkan? Itu yg awak nak? Saya nk ambik 1 persolan bodoh kacakgila ni ttg bila sakit jgn jumpa doktor atau mkn ubat(panadol). Begini, jika anda lapar, adakah kt hanya memohon kepada Allah agar diberikan kt makanan? Kalau sumber protin atau vitamin2 tertentu yg diperlukan apakah kt hanya bermunajat kepada Allah? Apakah itu yg diajarkan dalam Al Quran dan Hadis? Allah telah menciptakan pelbagai tumbuh2an dan haiwan yg didaratan mahu pun dilautan utk menafaat hamba2nya.Ada blh dimakan,ada yg tidak. Ada yang halal dan ada yg haram. Apakah sama bila berikthiar dgn memakan ubat sama dengan mempercayai ubat itu? Jika begitu, andaikan meminum arak itu tidak sampai mabuk maka tidak haramlah. Sbb haramnya hukum minum arak sbb memabukkan. Alasan fikiran logik begitu... Itulah yg membezakan akidah islam dan agama lain. Nah..anda perlu protin, makanlah ikan atau daging. Itulah sumber yg diciptakan oleh Allah utk hamba2nya. Cahaya matahari juga boleh memberikan menafaat vitamin baik yg berbeza di sebelah pagi mahu pun petang. Bukan utk kita percaya dan mempercayai matahari. Tetapi, apabila anda mula mengamalkan sesuatu seperti tangkal,azimat atau ritural2 yg diyakini dapat memberi anda kelebihan, kekuatan,menyembuhkan atau melariskan maka ia telah jatuh kepada siyrik. Kesimpulannya, kt akan sembuh dengan memakan ubat dgn izin Allah kerana dialah yg mencipta ubat itu...manusia hanya mereka ubat itu dgn ilmu yg diberikan kepada hamba2nya. Maka berbeza2lah jenis2 ubat2 itu mengikut penyakit yg kita alami. Berbeza dgn tangkal,azimat atau ritural2 meditasi, anda perlu atau MESTI yakin dengan benda itu sendiri. Tidak terlepas dari itu, anda mesti melakukan sesuatu amalan yg anda sendiri tidak tahu asal usulnya, demi kemujaraban tangkal atau azimat itu. Hatta, jika dia meyuruh anda perasap dengan kemeyan atau menanam kan benda itu pada waktu atau hari tertentu,pasti anda lakukannya. Kalau tidak,bomoh atau sifu itu akan berkata ia tidak akan berhasil. Bukankah jelas perbezaan kedua2nya? Ada juga kata yg menolong itu jin islam. Bkn kah sudah jelas dlm Al Quran bahawa kt di larang berkwn dgn jin, walau jin islam sekali pun. 'Sebaik2 jin(islam sekali pun) adalah sejahat2 manusia." Anda faham akan ayat itu? Fikir2kan lah.... w'salam

    ReplyDelete
  27. Semoga Allah mematikan roywnc69 dan saya dalam iman

    Emjay

    ReplyDelete
  28. jgn perli org lain lihat diri sendiri hihihihihih

    ReplyDelete
  29. bumimalaysia memang x betul sikit ..dgn emejy pun nak buat gaduh

    ReplyDelete
  30. Saya berkata, "Sekarang kamu kata ikut Al-Qur'an dan Hadis Nabi sahaja. Kamu tak pakai Ijtihad Ulama Tasawwuf sebab kononnya itu semua rekaan Ulama. Baik sekarang saya tanya satu bab mudah di dalam Islam. Cuba kamu ceritakan bagaimana kamu mengerjakan solat. Bagaimana kamu mengambil wudhu' Berapa rukun wudhu, berapa rukun solat? Apa sah dan batal solat? Cuba huraikan.

    Mereka semua terdiam sejenak. Kemudian salah seorang 'wahabi' menjawab dengan berani, "Apa soalan ni, rukun solat tentulah 13 perkara."

    Saya bertanya, "Mana kamu dapat rukun 13.? Cuba tunjukkan saya di mana didalam AL-Qur'an atau Hadis Nabi menyebut rukun 13 secara syummul dan tafsil.

    Dia menjawab : "Oh ya tentulah didalam Kitab Fiqh"

    Kitab Fiqh karangan siapa?

    Dia menjawab : Ijtihad Ulama Fiqh.

    Jadi kamu ikut Ulama Fiqh....! Kenapa ikut Ulama Fiqh.? Kenapa rujuk kitab Fiqh? Adakah Nabi amalkan Fiqh? Adakah di zaman Nabi terdapat Ilmu Fiqh?

    Jika kalian mendakwa hanya mahu merujuk kepada Qur'an dan Hadis Nabi, saya bertanya berapa banyak ayat Qur'an yang kalian hafal, berapa banyak hadis Nabi yang kalian hafal? Ayat Qur'an adalah Kalamullah, mengandungi makna2 yang sangat tersembunyi. Macamana kalian boleh bezakan ayat Qur'an yang Muhkamat atau Mutashabihat?

    ReplyDelete
  31. emeejy kalau tak betul memang laa orang perkena ..

    ReplyDelete
  32. masing2 nak mengaku hebat, entah la dunia ni. yg pasti, yang berani tampil berhujah menegakkan kebenaran berbanding yg berselindung lebih sy hormati.

    ReplyDelete
  33. pd pendapat sy, saudara mj patut berani tampil walaupun pahit bagi menegakkan kebenaran. tidak dinafikan, ada segelintir "Pakar Agama" yang hanya manis di mulut dan menyebarkan fahaman yang meragukan. ada ramai yang mahir dalam agama tp memperlihat diri pada umum, so umum dapat membuat penilaian lebih baik. jika hanya berdiri belakang tabir seolah2 baling batu sorok tangan. cuma sekadar pendapat dr hamba yg jahil agama.

    ReplyDelete
  34. JALAL AL-DIN RUMI pernah mengumpamakan ma’rifat dengan mutiara yang masih berada dalam kerang, sedangkan kerang itu masih berada di dasar laut. “Karena mutiara selalu memikat hati orang, maka banyaklah orang yang datang ke laut untuk mendapatkannya. Setelah melihat-lihat dengan teliti, seseorang di antara pengunjung bertanya, “Mana mutiara itu, aku tidak melihatnya, padahal orang-orang mengatakan bahwa mutiara itu ada di laut?” Tentu saja mutiara tidak dapat dilihat apalagi dimiliki hanya dengan memandang laut, karena mutiara itu ada di dasarnya. Ini berarti bahwa ma’rifat tidak bisa diperoleh dengan mengandalkan “indera lahiriah” karena ia berada jauh di lubuk diri seseorang sehingga tersembunyi kepadanya.

    ReplyDelete